Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Farlig. Jo billigere printeren er, jo mere skal man som ejer af den vide, hvordan den skal indstilles for ikke at ende med en pistol, der eksploderer mellem hænderne på en, advarer et dansk firma.
Foto: Kamenev, Creative Commons

Farlig. Jo billigere printeren er, jo mere skal man som ejer af den vide, hvordan den skal indstilles for ikke at ende med en pistol, der eksploderer mellem hænderne på en, advarer et dansk firma.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk firma kan blokere for 3D-print af skydevåben

3D-printere til lidt cirka 2.250 kroner kan printe et livsfarligt skydevåben.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politi og myndigheder i i Europa udtrykker stigende bekymring over den nye teknologi inden for print af tredimensionelle produkter, der tillader almindelige mennesker at fremstille skydevåben ved hjælp af en forholdsvis billig printer og en tegning hentet på internettets mere skumle sider.

Men et dansk firma baseret i Aalborg, Create It REAL, kommer nu såvel myndigheder som producenter af printerne til undsætning med et program, der arbejder på samme måde som et antivirusprogram, men hvor målet ikke er virus men 3D-tegninger, der ligner skydevåben.

Blokerer The Liberator

Create it REAL producerer ikke selv 3D-printere, men udvikler software og nye teknologiske løsninger til producenter af dem, og det giver dem mulighed for at implementere programmet i deres løsninger.

»Programmet blokerer allerede nu for print af blandt andet det amerikanske skydevåben The Liberator, og det løser ikke mindst et problem for producenterne«, siger Jeremie Pierre Gay, der er grundlægger af Create It REAL.

»For hvem har ansvaret, hvis en kunde printer en pistol på en 3D-printer, og pistolen eksploderer i hovedet på vedkommende? Producenten af en 3D-printer vil gerne kunne sige, at han har gjort, hvad han kunne for at forhindre print af ulovlige produkter som skydevåben på sin printer«.

Han fortæller, at selv de billige 3D-printere i prisklassen omkring 300 euro - 2.250 kroner - rent teknisk godt kan printe for eksempel The Liberator.

LÆS ARTIKEL

»Men jo billigere printeren er, jo mere skal man som ejer af den vide, hvordan den skal indstilles for ikke at ende med en pistol, der eksploderer mellem hænderne på en, når man trykker på aftrækkeren. Jeg ville ikke turde det«, siger Jeremie Pierre Gay, der fortæller, at australsk politi har forsøgt at printe The Liberator, og resultatet var netop, at den eksploderede på prøvebænken, da den blev affyret.

Og Jeremie Pierre Gays skrækversion er, at børnene i en familie med en 3D-printer finder tegningerne på nettet, henter dem og printer pistolen i den tro, at der er tale om et legetøjspistol.

Firmaet har ikke endnu mærket nogen interesse fra lovgivere eller politi i Europa.

Selv om det amerikanske udenrigsministerium har forsøgt at blokere for download af tegningerne til The Liberator, er de allerede spredt ud over internettet og kan hentes på sider som The Pirate Bay.

Og der er efterhånden mange eksempler på, at det er lykkedes folk at smugle 3D-printede skydevåben ind, hvor de ikke burde være.

Et af eksemplerne er, at en journalist fra tv-stationen Channel 10 i Israel først printede en pistol og affyrede den og siden smuglede den forbi metaldetektorerne ind i det iraelske parlament, Knesset, uden ammunition mens Premierminister Benjamin Netanyahu var på talerstolen.

»Udviklingen af de 3D-printede skydevåben er stadig i sin barndom. Men de kan affyre en kugle, og de kan sikkert dræbe. Det er en meget uvelkommen udvikling«, siger Troels Ørting Jørgensen, der er chef for Europols Europæisk Cyberkriminalitets Center til New York Times. Europol er EU's retshåndhævende organ.

»Det er meget svært at gøre noget ved det. Selvfølgelig er det ulovligt, men som ved alt andet på internettet, kan du altid skaffe det et sted fra«, siger Troels Ørting Jørgensen.

Europol har for nyligt selv indkøbt en 3D-printer for forsøgsvis at fremstille skydevåben.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden