Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Slowmotion. Der er sket en opgradering af kameraet i den nye iPhone 5s. Det kan blandt andet optage fire gange så mange billeder i sekundet end en normal video, der kan skabe slowmotion-effetker.
Foto: PR foto

Slowmotion. Der er sket en opgradering af kameraet i den nye iPhone 5s. Det kan blandt andet optage fire gange så mange billeder i sekundet end en normal video, der kan skabe slowmotion-effetker.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken tester: Sådan er den nye iPhone 5S

Telefonens nyeste features blæser konkurrenterne af banen.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da den kvindelige ekspedient med de funky, blå briller i Apple-butikken hører, at jeg anmelder smartphones til aviser og websites, spørger hun lige med det samme:

»Hvad synes du om HTC One?«

Et lidt underligt spørgsmål, tænker jeg, eftersom jeg netop står og er ved at erhverve mig en iPhone 5S.

LÆS OGSÅ

Jeg nævner, at jeg ikke har testet netop den model, men at fordelen generelt ved Android-platformen er de større skærme, hvilket jeg efterhånden har vænnet mig til og synes godt om. Jeg når næsten ikke at færdiggøre sætningen, før hun afbryder:

»Ah, men det med skærmene er jo subjektivt! Mange mennesker vil ikke have så stor en skærm.«

Det er helt tydeligt, at hun har sagt den linje mange gange til forsvar for, hvorfor Apple stadig vælger at holde skærmstørrelsen på iPhone nede på fire tommer, og i et smallere format end konkurrenterne, der ligger og roder mellem 4,5 og 5 tommer og derover på deres flagskibsmodeller. Der er dog ingen tvivl om, at hun har ret.

Størrelse eller gørelse?
Selvom nogle Apple-fans måske i hemmelighed godt kunne tænke sig en større skærm og bare bruger ovenstående linje som en undskyldning for, hvorfor de synes iPhone er den bedste telefon i verden til trods for den lille skærm, så er der også mange, der ikke bryder sig om at rende rundt med en stor, flad plade i lommen.

Der var engang, hvor mobiltelefoner konkurrerede på at være små, og hvor der faktisk var status i at have den mindste telefon, man kunne opdrive. Siden har smartphones gjort deres indtog, og med de mange funktioner følger også behovet for en større skærm. Spørgsmålet er naturligvis: HVOR stor?

Når Samsung har succes med deres Note-serie af ’phablets’ (en telefon, der er midtvejs mellem en smartphone og en tablet), er det bl.a. fordi den større skærm gør det nemmere for folk med store hænder og tendens til pølsefingre at taste på skærmtastaturet. Så for nogle kan en lille skærm være en ulempe.

Stadig ikke i front med kameraet
Hvis man således har vænnet sig til arbejde med en skærm, der er større end 4,5 tommer, så skal man nok ikke overveje at skifte til en iPhone 5S. Selvom skærmen er væsentligt større end de smartphone-skærme, vi alle var vant til for nogle år siden, virker den noget lilleput-agtig, når man er vant til noget større.

Det kan mildest talt være svært at vænne sig til iPhone-tastaturet igen, når man har i længere tid har udnyttet den større plads, der er på mange Android- og Windows Phone-telefoner. Kommer man dog allerede fra iPhone-platformen, har man ikke dette problem, og vil værdsætte, at man stadig har en telefon, der ikke fylder ret meget i lommen.

Forskellen i skærmstørrelsen er dog blevet endnu større siden sidste år, hvor vi testede iPhone 5S. Konkurrenter som Samsung og LG har formået at tage smartphone-skærmene helt ud til kanten af smartphone-kassen, og har derfor givet mere skærmplads uden at gøre telefonerne noget større.

Med andre ord virker iPhone 5S’ skærm – der er uændret i forhold til forgængeren – endnu mindre nu, end den gjorde på iPhone 5. Dertil kommer, at kameraet kun på iPhone 5S kun har fået et par småopdateringer i forhold til iPhone 5, og det sætter den bagud på point i forhold til konkurrenter fra f.eks. Nokia og Sony, der har langt bedre kameraer ombord.

De andre har simpelthen bedre og større objektiver, bedre og større sensorer, flere megapixels at gøre med og bedre software til komposition af billederne. Dog skal det nævnes, at iPhone 5S’ kamera er klasser bedre end sin forgængers og at den nye dual-LED-blitz gør blitz-billeder væsentligt varmere end dem, man finder andre steder.

Det er et godt kamera. Bare ikke lige så godt som rivalerne har til samme pris.

Ræser lige forbi konkurrenterne
Men ud over, at nogle mennesker vil foretrække en større skærm, og at kameraet ikke helt er fremme på 2013-beatet, så er det svært at finde noget at kritisere iPhone 5S for. De andre fremskridt, denne telefon gør, blæser nemlig konkurrenterne ret meget af banen.

Da vi sidste år anmeldte iPhone 5, blev redaktionen oversvømmet af emails fra vrede læsere, der ikke brød sig om at anmeldelsen anførte, at iPhone 5 var et år bagud i forhold til konkurrenterne på hardware. Det var dog ikke desto mindre rigtigt, og benchmark-tests viste, at iPhone 5 ikke havde noget synderligt forspring på f.eks. CPU-hastigheder m.m.

Det er dog slut nu. Med iPhone 5S springer Apple frem i feltet igen ved at tilføje et par teknologier, der på væsentlige områder efterlader konkurrenterne i støvet. Og for første gang i lang tid har Apple faktisk bragt den nyeste teknologi til torvs og gjort det på den der Apple-måde, der er så forbandet tiltalende.

Lad os lige dvæle et øjeblik ved det med CPU-hastigheden. Hvad betyder det reelt for brugeren, at CPU’en er hurtigere? Flere ting. Først og fremmest er der den generelle anvendelse af telefonen: Hvor hurtigt åbner apps, hvor hurtigt kan telefonen behandle billeder, du har lige har taget med kameraet, hvor hurtigt kommer hjemmesider frem, og hvor glat kører spil, du afvikler på telefonen.

Dernæst er der hele fremtidssikrings-aspektet. Efterhånden som CPU-hastighederne bliver hurtigere og hurtigere, vil programmørerne også forsøge at udnytte denne hastighed. Så jo hurtigere end CPU, man har i sin telefon, jo større er chancerne for, at den ikke behøver blive skiftet ud med noget hurtigere lige med det samme.

Masser af hestekræfter til trods for den lille størrelse
IPhone 5S’ ’hjerne’ er Apples nye A7-processor, som benytter sig af ARM-arkitekturen. Det er den samme arkitektur-base, som næsten alle andre smartphones benytter sig af. At disse ting ofte går på tværs af telefonmodeller understreges af, at det faktisk er Samsung, der har produceret A7-CPU’en for Apple.

Men Apples version af ARM-arkitekturen er Apples egen. Og det gør en helvedes forskel, hvilket bliver tydeligt, når man måler på iPhone 5S’ hastighed. Her gemmer der sig lidt af en overraskelse. Hvor konkurrenter som Samsung og LG har CPU’er med fire og i visse tilfælde otte kerner (fire/otte CPU’er i én), så består A7 kun af to, akkurat som forgængeren A6, der sidder i iPhone 5.

Tilmed er A7’eren sat til en clock-hastighed på 1,29 GHz, hvilket er næsten halvt så langsomt som nogle af konkurrenterne. Og det burde jo alt sammen betyde, at iPhone 5S ikke kan hamle op med konkurrenterne, ikke? Forkert.

Hvor iPhone 5 var på niveau med sine konkurrenter, overhaler iPhone 5S dem totalt. Bruger man benchmark-programmet Geekbench 3, kan man se, at iPhone 5S opnår scorer, der svinger omkring 2550. Til sammenligning ligger Samsung GALAXY S4 og HTC One omkring 1900, mens LGs G2-model ligger omkring 2250. Kun Sonys Xperia Z1 kommer op over 2600 og er dermed en anelse hurtigere end iPhone 5S.

Rent grafikmæssigt blæser iPhone 5S dog også konkurrenterne af banen, når man måler på hastigheden. Tester man med GFXBench 2.5 Egypt Offscreen, kan iPhone 5S levere 57 fps (frames/billeder i sekundet), når grafikken udnyttes optimalt. Jo flere frames per sekund, jo glattere afvikles grafikken.

Her kan Android-konkurrenter som LG G2 og Xperia Z1 kun levere hhv. 55 og 54. Man skal helt op i en phablet-model som Samsungs GALAXY Note 3 for at finde noget, der er hurtigere end iPhone 5S. Og da denne model er næsten dobbelt så stor som en iPhone, er det jo klart, at der er plads til større grafikchips med mere power.

Stor regnekraft – lille strømforbrug
Med andre ord beviser iPhone 5S, at man ikke skal kigge på specifikationerne alene, når man vurderer hastigheden på en telefon. Konkurrenterne udnytter simpelthen ikke deres hardware så godt, som Apple gør i iPhone 5S. Det gjorde Apple ikke engang selv i forgængeren, iPhone 5. Faktisk er iPhone 5S lige over dobbelt så hurtig som sin forgænger.

Og så har vi ikke engang set, hvordan dette kan udmønte sig for alvor. En anden nyskabelse i iPhone 5 er nemlig, at den kan køre i 64 bit, hvor andre smartphones holder sig til 32. Det kræver en længere teknisk forklaring at vise forskellen, så lad os bare nøjes med at sige, at programmører kan udnytte 64 bit-muligheden til at afvikle software og grafik mere effektivt. Men eftersom ingen andre smartphones kører med 64 bit endnu, har vi stadig til gode at se, hvor godt dette kan blive.

Udnyttelsen af hardwaren betyder også noget for batterilevetiden. Fordi to optimalt udnyttede kerner bruger mindre strøm end fire, lever iPhone 5S også længere på en opladning end mange af sine konkurrenter – taget i betragtning at det er en noget mindre telefon, og derfor ikke har et lige så stort batteri.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den kan ikke hamle op med f.eks. LG G2, men ved heftig brug i løbet af en dag er der mere tilbage på batteriet end der f.eks. er på en GALAXY S4, når man sætter den i laderen ved siden af sengen, når man går på puden.

Sæt gerne en finger på iPhone 5S
En anden nyskabelse på iPhone 5S er fingeraftrykslæseren, der er bygget ind i Home-knappen på fronten. Det karakteristiske udseende med den lille firkant på knappen er skiftet ud med et blankt design, hvorunder der gemmer sig en højopløsnings-sensor, der kan læse dit fingeraftryk.

Apple er langt fra de første, der har bygget en fingeraftrykslæser ind i en smartphone, men de er de første, der har bygget den ind i en vigtig knap på forsiden. Når dette gør en forskel, er det fordi fingeraftrykslæseren primært – og i første omgang - skal bruges til at låse telefonen op med, samt bekræfte køb og downloads fra iTunes.

Der går rygter om at Apple senere vil åbne læseren op, så app-programmører kan bruge den til f.eks. betalingsløsninger eller login til diverse tjenester, men det er ikke sket endnu. Det mest praktiske ved den indtil nu er det, der sker, når man låser sin telefon op.

Du klikker simpelthen på Home-knappen som sædvanligt, men i stedet for at fjerne fingeren, lader du den blive siddende, og efter et lille øjeblik har telefonen bekræftet at du er dig. Du slipper dermed for at taste en adgangskode ind, men din iPhone er lige så beskyttet, som den er med en adgangskode.

Desværre skal man stadig bruge en adgangskode for at åbne telefonen efter en genstart – hvilket betyder, at man ikke helt slipper for adgangskoden, hvilket er lidt irriterende. Det tog også et par forsøg, før iPhonen ville registrere undertegnedes tommelfinger, men det lykkedes og siden var der ingen problemer med at bruge funktionen. Nu mangler vi bare at få lov til at bruge fingeraftrykket steder, der ikke står Apple på.

Sjov slowmotion
På kamerasiden har iPhone 5S fået et par opgraderinger, der primært sker rent softwaremæssigt. Det nye kamera lukker lidt mere lys ind, så det er bedre til at tage billeder under mørke lysforhold. Her havde iPhone 5S’ forgængere tendens til at gøre billederne grynede, fordi de skruede op for sensorens følsomhed, når lyset manglede.

Det nye kamera benytter sig som nævnt af en dobbeltblitz, der samtidig skyder hvidt og lettere orange lys af, hvilket gør blitz-billeder knapt så hårde rent lysmæssigt. IPhone 5S’ kamera bruger også større pixels på sensoren, hvilket giver klarere og lysere billeder, selvom antallet af megapixels på hovedkameraet er det samme som før – 8 Megapixel.

Der er dog ikke den store forskel i billedkvaliteten i forhold til iPhone 5 under gode lysforhold. I det hele taget må iPhone 5S give fortabt rent kvalitetsmæssigt i forhold til konkurrenter som Nokia Lumia 1020 og Sony Xperia Z1, hvor der er skruet ekstra op for kamerakvaliteten. I sidstnævnte modeller er objektiverne, opløsningerne og sensorerne simpelthen bedre og større.

Til gengæld har iPhone 5S en enkelt feature, som mest er en gimmick, men som mange sikkert vil synes det er sjovt at lege med. Den kan optage video i 120 fps, hvilket betyder at den tager fire gange så mange billeder i sekundet end normal video består af. Det sker dog kun i den ’lille’ HD-opløsning, 720p.

Det sjove ved denne ’Slow-Motion’-funktion er at når du afspiller de 120 fps ved langsom hastighed, så har den et en glidende effekt, der er både flot og sjov at lege med, og du kan selv bestemme, hvilken del af videoen, der skal have den langsomme effekt.

Så hvis du f.eks. optager en video af ungerne, der leger, og en af dem slår en kolbøtte, der bliver foreviget, kan du tage netop den lille del af videoen og sætte i slow-motion, så man kan se dette lille stykke action udfolde sig over længere tid. Det er allerede ved at blive et stort hit på sociale medier som Instagram under hashtagget #slomo.

Den bedste iPhone til dato

Der tegner sig et billede af, at det kan betale sig at vente på S-modellerne, som Apple lancerer hvert andet år. Med S-modellerne, der typisk er en forbedring af en nydesignet iPhone, er mange af børnesygdommene væk, og telefonen træder i sin bedste karakter.

LÆS OGSÅ

Med iPhone 3GS kom der for første gang et ordentligt kamera i en iPhone og hastigheden blev skruet i verjet. IPhone 4S var sluppet af med de antenneproblemer, der plagede iPhone 4. Og hvor iPhone 5 ikke rigtig kunne hamle op med konkurrenterne rent hardwaremæssigt, løber iPhone 5S fra dem.

Der er ofte skuffelse at spore, når S-modellerne kommer, fordi de ikke er totale relanceringer og rent udseendemæssigt ligner forgængeren til forveksling. Men hvis man gerne vil have en telefon, der fungerer godt og er den optimale version af en iPhone, skal man holde sig til S-modellerne. Sådan er det altså også med iPhone 5S.

Mange ting omkring iPhone 5S er en smagssag: Der er mange, der synes at guld-udgaven er noget cheesy, og andre vil som nævnt ovenfor ikke kunne leve med så lille en skærm, fordi de allerede har vænnet sig til en større.

For nogle vil det være nødvendigt med et bedre kamera end det, der sidder i iPhone 5S. Der vil også være dem, der ikke kan fordrage det nye iOS7-design, men hvis man er Apple-fan i forvejen, har man formentlig allerede fået dette installeret på sine mobile Apple-enheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men der er ingen tvivl om at iPhone 5S er en stærk telefon, der rent hardwaremæssigt viser, at Apple stadig kan løbe fra konkurrenterne, når de vil.

Fingeraftrykslæseren kunne sagtens have været et fejlskud, men den gør telefonen sikrere og nemmere at låse op, og vil senere kunne bruges til meget mere, og derfor kommer vi sikkert til at se noget lignende hos konkurrenterne i de kommende år.

Apple har formået at få mere hastighed ud af hardware, der burde være underlegen i forhold til konkurrenterne, men altså ikke er det. Det betyder at telefonen bruger mindre energi og derfor har en bedre batterilevetid end tidligere.

Og det hele sker i en pakke, der har det lækre design, vi er vant til fra Apples side. Har man vænnet sig til en stor Android- eller Windows-Phone skærm og er tilfreds med disse platforme, kan det ikke anbefales at skifte over til iPhone 5S. Det er simpelthen for besværligt i forhold til de fordele, man får ud af et skift.

Er man dog træt af platformene og foretrækker mindre skærme, er snakken en helt anden. Og er man i forvejen iPhone-ejer, selv hvis man allerede har investeret i en iPhone 5 sidste år, bør man begynde at rode efter plastikkortet. Så langt er iPhone 5S simpelthen foran sine forgængere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden