Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

selvreparerende. En ny variant af 3D-printeren Prusa Mendell af typen RepRap. Den er i stand til at fremstille reservedele til halvdelen af printerens egne dele.
Foto: Michigan Technical University

selvreparerende. En ny variant af 3D-printeren Prusa Mendell af typen RepRap. Den er i stand til at fremstille reservedele til halvdelen af printerens egne dele.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En hjemme-3D-printer kan nu tjene sig selv hjem på et år

En undersøgelse fra Michigan Technical University regner på udgifter og besparelser.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Køber du en 3D-printer til husholdningen og bruger den til selv at fremstille et nyt bruserhoved, ringe til bruseforhænget, smartphone-covere, grydeskeer, en hvidløgspresser og andre plastbaserede produkter, som du ellers ville købe, kan du betale din 3D-printer tilbage på mindre end et år.

Det har et hold studerende på Michigan Technical University (MTU) regnet sig frem til ud fra amerikanske priser i en undersøgelse af forholdet mellem indkøbsprisen på printeren og de medfølgende udgifter sammenholdt med det, man kan spare ved at slippe for at købe tingene.

Printer egne reservedele

»Den uundgåelige konklusion er, at 3D-printere med evnen til også at printe egne reservedele allerede nu er en økonomisk attraktiv investering for den gennemsnitlige amerikanske husholdning«, fremgår det af undersøgelsen.

Og det tilføjes, at når 3D-printernes pålidelighed øges samtidig med, at de falder i pris, vil 3D printere udvikle sig til et massemarked på samme måde, som de mere kendte almindelige inkjet- og laser-printere er det i dag.

Regnestykket er lavet på grundlag af priser på 3D-printere i USA, som er en del billigere end de tilsvarende i Danmark på grund af mindre moms og andre afgifter.

LÆS ARTIKEL

Undersøgelsen viser, at hvis den amerikanske husholdning med sin 3D-printer fremstiller omkring 20 almindeligt forekommende produkter til hjemmet frem for at købe dem i butikker, kan familien spare op til 2.000 dollars om året svarende til mellem 11.000 og 12.000 danske kroner.

Alene på det danske marked findes der i dag ifølge prissammenligningssiden 3dpriser.dk/ hele 21 3D-printere til en pris under 15.000 kroner. Priserne går helt ned til 6.000 kroner, så helt i skoven er det amerikanske priseksempel nok heller ikke i Danmark.

»Jeg er overrasket over, at man kan printe sine egne bruserforhæng og gøre det billigere end indkøbsprisen«, siger Joshua Pearce, der er lektor i afdelingen for materialevidenskab på universitetet.

»Du kan fremstille nøjagtigt, hvad du vil. Det er virkelig styrken ved 3D print. Du kan endda selv fremstille almindelige produkter for priser under, hvad du kan købe dem for hos producenter i Kina«, siger han.

Joshua Pearce peger på en anden fordel ved selv at fremstille produkter til hjemmet, og det er farverne, som man kan få til at matche de eksisterende farver i hjemmet, og man kan for eksempel fremstille produkter som smartphone-covere i eget design og farver og med ens eget navn på.

Undersøgelsen viser også, at en del af de nye 3D-printere på markedet kan dække egne omkostninger og endda give overskud, hvis den kan bruges til at udskrive en del af deres egne reservedele, som derefter kan sælges på netsteder som eBay.

Forskernes prisundersøgelse har taget udgangspunkt i ret konservative prisforhold. Blandt andet er det lagt til grund, at hvert femte printjob mislykkes og må kasseres.

»Det kostede os omkring 18 dollars at printe alle de 20 valgte produkter. De laveste priser, vi kunne finde på nettet for de samme produkter var 312 dollars, og de højeste var 1.943 dollars«, siger Joshua Pearce.

Han fortæller, at studenterholdet lavede undersøgelsen, fordi mange mennesker stadig mener, at 3D-printere ikke er klar endnu, eller at en printer til 3.000 dollars aldrig vil kunne betale sig selv hjem.

»Jeg kan printe redskaber på fire timer, som vil spare mig for tusindvis af dollars. Men naturligvis har de fleste mennesker ikke behov for at udskrive særlige videnskabelige redskaber«, medgiver han.

De konkrete 3D-pintere, som undersøgelsen tog udgangspunkt i, koster i dag i USA op til omkring 6.000 kroner.

En af undersøgelsens konklusioner er, at fremstilling af de 20 produkter fordelt jævnt ud over et år vil give en tilbagebetalingstid på investeringen i en 3D laser printer på mellem fire måneder og to år og give et investeringsafkast på mellem 40 og 200 procent.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden