Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Snydt. Det går ikke atlid efter planen, når harddiskoptageren skal optage fra tv. Slutningen af en film kommer ikke altid med.
Foto: BJERG MØLLER JONATHAN

Snydt. Det går ikke atlid efter planen, når harddiskoptageren skal optage fra tv. Slutningen af en film kommer ikke altid med.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Harddiskoptager snyder dig for slutningen af filmen

Ofte slutter såkaldte EPG-optagelser, så du ikke får det hele med.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krimien fra tv nærmer sig sin afslutning, nettet strammes om skurken og puff – så er der sort skærm.

Sådan ender det tit, når man bruger en harddiskoptager til at optage film, serier eller andre programmer, hvor man gerne vil have slutningen med.

I mange tilfælde stopper optagelsen af programmet 5-10 minutter før tid.

Nemmere end manuel optagelse
Det sker, når man bruger den nemmeste måde at optage programmer på, nemlig den såkaldte elektronisk program guide, EPG.

Her får man alle programmer op på skærmen, og så skal man bare klikke på det program, man ønsker at optage, og så skulle alt være godt.

Denne metode er noget nemmere end manuelt at skulle indtaste tidspunkt for start og slut på optagelsen, men den er altså også meget usikker.

To optagelser i træk kiksede
Politiken har netop foretaget to testoptagelser af et par krimiserier på Kanal 5 – Criminal Minds og Special Victims Unit, som blev sendt natten til onsdag i denne uge.

I begge tilfælde startede optagelsen lige på sekundet, men sluttede for begge afsnits vedkommende ca. fem minutter før tid. Så om skurkene blev fanget, var altså helt uvist.

Hertil siger Kanal 5:

»Indtil nu har vi ikke fået henvendelser fra seere, som har haft lignende problemer. Men på baggrund af henvendelsen (fra Politiken, red.) vil vi forsøge at undersøge, om der er tale om et problem hos os eller i den måde som distributørerne programmerer den elektroniske programguide. Vi ønsker ikke at skabe en dårlig seeroplevelse, hverken når programmet bliver sendt eller optaget«, siger Jesper Jürgensen, informationschef på SBS Discovery Media, som står for en række tv-programmer, bl.a. Kanal 5.

Undertiden kan fejloptagelserne få næsten komisk karakter. Som f.eks. da Politiken optog filmen ’Unstoppable’ på TV3. Den handler om et løbsk godstog, som ingen kan finde ud af at få stoppet. Desværre stoppede optagelsen af filmen, før toget gjorde det.

Fodbold kan give forsinkelse
Pressechef Søren Hedman, TV3, siger, at han har svært ved at vurdere, hvordan Yousee udformer deres programguide, der styrer optagelserne:

»Hvis vi har en film, der skal slutte 22.30, så slutter den 22.30. Selvfølgelig kan der ske noget, som giver en forsinkelse, men så burde Yousee’s system vel helt automatisk sørge for, at det sidste af filmen også bliver optaget? Hvis f.eks. en fodboldkamp live går i straffespark, så kan vi jo ikke sende de efterfølgende programmer som oprindeligt planlagt. Jeg ved ikke præcist, hvordan Yousee tackler sådanne rettelser og sendetidsændringer i deres programguide«, siger Søren Hedman, TV3 og fortsætter:

»TV3 stiller alle vore sendeinformationer til rådighed for dem, der har brug for dem. Og vi opgiver ikke forkerte sendetidspunkter. Selvfølgelig kan der ske fejl .... men det er kun et par år siden, at TV3 blev bedømt som den mest præcise tv-station i Danmark, så vi sender oftest til den tid, der er opgivet i vores sendeplaner«.

»Vi sender TV3-kanalernes sendeplaner ud tre uger i forvejen, men i løbet af en uge sker der altid nogle små justeringer og rettelser, som vi så sender af sted til alle modtagere (herunder f.eks. Yousee). Og de rettelser skal de selvfølgelig indføre i deres systemer. Hvis en film oprindeligt har været angivet til at stoppe 22.30, og det så nu viser sig, at det er kl. 22.45, så retter TV3 det og sender informationen ud til alle tv-guides og distributører, der så selv må opdatere deres guides, epg mv.«, siger Søren Hedman.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Løbende opdateringer
Hertil siger pressechef Ib Konrad Jensen, TDC/Yousee:

»YouSee modtager løbende programinformation fra tv-stationerne, og lidt afhængig af aftaler og teknik bliver det enten sluset automatisk ind i YouSees programguide – eller også sker det manuelt. Den manuelle opdatering foregår løbende på alle hverdage. Den automatiske sker på timebasis ved, at YouSee én gang hver time trækker programdata fra de pågældende tv-stationer. Fra opdateringen er på plads, til at den er nået ud til alle platforme som optage-bokse, smart-tv osv., kan der gå op til 4-5 timer«.

Og det kan give et problem, hvis f.eks. en fodboldkamp uden varsel forlænges:

»Så vil systemet ikke kunne nå at blive opdateret, og man risikerer at gå glip af kyssescenen i den film, man har sat til optagelse efter fodboldkampen. Generelt er det selvfølgelig et irritationsmoment, når programguide og faktisk programafvikling ikke passer sammen. Vi kender problemet, og jeg ved, at de folk, der sidder med programguiden er i løbende kontakt med tv-stationerne om, hvordan man kan forbedre opdateringen«, siger Ib Konrad Jensen.

Politikens mislykkede optageforsøg er sket med en LG harddiskoptager og kabel-tv fra Yousee. På nogle optageapparater har man en mulighed for at lave en indstilling, der automatisk forlænger optagelser med f.eks. 10 minutter.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden