Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
skuffelse. Den lille prisforskel på de to nyeste iPhone-modeller betød at iPhone 5C var en skuffelse for alle dem, der havde regnet med at Apple endelig ville lancere en rigtig prisbillig smartphone.
Foto: apple

skuffelse. Den lille prisforskel på de to nyeste iPhone-modeller betød at iPhone 5C var en skuffelse for alle dem, der havde regnet med at Apple endelig ville lancere en rigtig prisbillig smartphone.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor floppede iPhone 5C - og andre gadgets i 2013

Det er ikke alle gadgets, der lever op til forventningerne. Se årets største skuffelser.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hverken i år eller tidligere år ramte alle de nye gadgets plet. Fiaskoerne er mange, men de har forskellige årsager.

Nogle teknologier er slet ikke modne endnu, mens andre forsøger at opfylde et behov, som ikke eksisterer. Det kan også ske, at udviklingen allerede har gjort produktet forældet, inden det kommer på markedet.

Her er nogle af de nyheder, der har skuffet mest i det sidste år.

iPhone 5C Mange havde forventet, at Apple ville lancere en discount-udgave af sin enormt populære iPhone i år. I september kom Apple så med to nye modeller, flagskibet iPhone 5S og den lidt billigere 5C i flere forskellige farveudgaver.

Prisforskellen er dog så begrænset, at det er svært at betegne iPhone 5C som en discount-telefon. Den store iPhone 5S koster blot 800 kr. mere end 5C i de danske butikker.

LÆS ARTIKEL

Der er en række forskelle mellem telefonerne, herunder at 5C har en bagside af hårdt plast i stedet for metal. Desuden mangler 5C den nye og hurtige A7-processor, der findes i 5S, og der er heller ikke fingeraftryks-genkendelse eller den nye Burst kamera-funktion. Den interne hardware er stort set den samme som forgængeren, iPhone 5.

Den lille prisforskel betød at iPhone 5C var en skuffelse for alle dem, der havde regnet med at Apple endelig ville lancere en rigtig prisbillig smartphone.

Apple vil ikke selv afsløre, hvor mange eksemplarer af iPhone 5C der er solgt, men selskabet har angiveligt flyttet produktionen på flere af sine kinesiske fabrikker over til topmodellen iPhone 5S. Det tyder på, at salget af den billigere telefon ligger under forventningerne.

Galaxy Gear
Der er meget store forventninger til intelligente armbåndsure, som også kaldes for ”smartwatches”. Det kan måske skabe en renæssance for armbåndsuret, der har haft det svært i de seneste år. De første produkter har dog svært ved at leve op til forventningerne. I september kom Samsung med sit længe ventede nye ur-produkt, Galaxy Gear. Det fik en sønderlemmende kritik fra anmelderne.

Der er alt for få funktioner og apper, batteriet holder ikke længe nok og det er kun nogle få telefoner, der kan bruges sammen med uret.

I første omgang var det kun Samsungs egen Galaxy Note 3, der kunne kobles til uret over en Bluetooth-forbindelse. Det er senere udvidet til flere andre modeller, men Galaxy Gear fungerer stadig kun med Samsungs egne produkter.

De første salgstal har da også været skuffende, selvom Samsung senere har korrigeret tallene opad.

Blackberry 10
En af årets helt store relanceringer kom i januar, hvor det canadiske selskab Blackberry (tidligere RIM) kom med den tiende version af sin lidt støvede mobile platform.

Der var meget på spil for producenten, som har haft svært ved at klare sig på det hårdt ombejlede mobil-marked. Nu skulle Blackberry vise, at man stadig kunne følge med iOS og Android.

Samtidig med den nye version af BlackBerry OS kom to nye telefoner, der skulle afløse de gammelkendte modeller med det klassiske tastatur. En af de nye telefoner har stadig et fysisk tastatur, mens den anden bruger en touch-baseret grænseflade.

Den store relancering blev et flop. Salgstallene ligger under forventningerne og selv Windows Phone platformen, som også ligner en fiasko, klarer sig bedre end Blackberry.

Det har været et dramatisk år for Blackberry, som tabte mere end fem milliarder kroner i et enkelt kvartal, udskiftede sin topchef og nu kæmper for overlevelsen.

Så hjælper det heller ikke, at BlackBerry stadig er den foretrukne telefon hos mange forretningsfolk og statsledere som Helle Thorning-Schmidt, der tog sin berømte ”selfie” med Barack Obama på en Blackberry.

Surface RT
Microsoft har ikke haft succes med sit indtog på tablet-markedet. Surface RT blev lanceret samtidig med Windows 8 og den skulle markere, at Microsoft nu havde en værdig konkurrent til Apples iPad. Sådan gik det ikke.

I sommer måtte Microsoft reducere prisen for Surface RT med en tredjedel, og det betød samtidig, at selskabet måtte nedskrive værdien af sin eksisterende lagerbeholdning af tablet-pc'er med mere end fire milliarder kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det store problem er, at der mangler apper til Windows RT. Det er ikke muligt at installere almindelige Windows-programmer og brugeren er derfor henvist til at vælge i det meget begrænsede udvalg af apper.

Trods store anstrengelser har Microsoft ikke formået at få ret mange andre producenter til at fremstille tablet-produkter med Windows RT, og dermed står Surface RT tilbage til det eneste væsentlige produkt, der bruger platformen.

Microsoft har forsøgt at redde sin tablet-fiasko med den nye Surface 2 RT, der kom i oktober. Samtidig kom også en ny version af Surface Pro, der kører med det fulde Windows 8.

Facebook Home
Efter lang tids rygter om, at Facebook ville udvikle sin egen telefon, kunne det sociale netværk i foråret præsentere en ny overflade, Facebook Home, der skal forvandle en normal Android-telefon til en Facebook-mobil. Det lød som en genial ide. Men det har været svært at overbevise brugerne om, at de skal udstyre deres telefon med et Facebook-look.

Mange af de første bruger-anmeldelser i Google Play-butikken var meget negative og antallet af kompatible smartphone-modeller er stadig relativt begrænset.

Det sociale netværk har netop udsendt en ny version af Facebook Home, hvor brugerfladen har fået større lighed med det almindelige Android. Den første version bød på en række radikale ændringer, som har skræmt mange brugere væk.

Selv Facebook-chef Mark Zuckerberg har indrømmet, at han ikke er tilfreds med Home.

Google Moto X

Tilbage i 2011 blev Motorola Mobility slugt af internet-giganten Google og næsten præcis to år senere kunne mobilproducenten så præsentere den første smartphone, hvor de nye ejere havde været med i udviklingen lige fra starten. I august blev Moto X lanceret på det amerikanske marked.

Den blev ledsaget af en stor reklamekampagne, hvor telefonen blev kørt i stilling som den nye amerikanske nationaltelefon. For første gang kunne forbrugerne i USA købe en smartphone, der er fremstillet i deres eget hjemland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

M otorola brugte også lanceringen til at præsentere sit nye logo og et bestillingsværktøj, der giver mulighed for at designe sin egen telefon med utallige forskellige farvekombinationer.

Den store hype kunne dog ikke skjule, at Moto X har svært ved at skille sig ud fra konkurrenterne på markedet, og i de første tre måneder blev der kun solgt en halv million eksemplarer. Det er langt mindre end det, Motorola selv havde forudsagt.

Trods fiaskoen har Motorola annonceret en billigere version, Moto G, hvor der er sparet en smule på specifikationerne. Denne telefon skal sælges i store dele af verden og prisen kommer til at ligge omkring 1.000 kr.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden