SMARTUR. Kickstarter-projektet Pebble (bill.) er blevet en stor succes indenfor smarture, og det har sat gang i en lettere smartur-mani i gadgetverdenen. Og det er de små producenter, fremfor tunge drenge som Samsung og Sony, der fører an lige nu. (Foto: Morten Bay)

SMARTUR. Kickstarter-projektet Pebble (bill.) er blevet en stor succes indenfor smarture, og det har sat gang i en lettere smartur-mani i gadgetverdenen. Og det er de små producenter, fremfor tunge drenge som Samsung og Sony, der fører an lige nu. (Foto: Morten Bay)

Forbrugerelektronik

Smartur-manien raser: Se de nyeste modeller her

Det vælter frem med smart-ure for tiden i både små og store størrelser.

Forbrugerelektronik

Hvis ikke du skulle have fundet ud af det allerede, så er digitaluret tilbage – i en udgave, der passer til det 21. århundrede. De såkaldte smarture vælter frem nu, efter der gik hul på bylden for nylig, efter lang tids spekulationer.

De tunge drenge overhalet indenom Visse firmaer har lavet smarture i lang tid. Sony har f.eks. lavet ure, der kan virke som ”fjernbetjenings-skærme” til deres smartphones i årevis – også længe før, rygterne begyndte at køre om at Apple var på vej med et ’iWatch’.

Og netop rygterne om et Apple-ur fik sat tingene i gang hos elektronikproducenterne, der ville prøve at indtage markedet, før Apple gjorde det. Det fik f.eks. ærkerivalen Samsung til at lancere GALAXY Gear, et noget stot og klodset ur, med dårlig batterilevetid, en skærm man ikke kunne se på i solskin, og plads brugt på et kamera, man alligevel ikke kunne bruge til noget seriøst.

Det er intet under, at Samsung er blevet overhalet indenom af Pebble, der blev lanceret som et crowdfunding-projekt på Kickstarter (hvor almindelige mennesker kan deltage i finansiereingen af projektet). Siden er Pebble er kommet ud i rigtige butikkeri USA, og på den netop overståede CES-elektronikmesse i Las Vegas, blev det afsløret, at Pebble nu er solgt i over 300.000 eksemplarer.

Eksperimenter med form og funktion
Det er cirka, hvad mange observatører i branchen skyder GALAXY Gear til også at have solgt på nuværende tidspunkt, til trods for Samsungs gigantiske reklametrommer, og Pebbles minimale marketingsbudget.

Det er derfor intet under, at de fleste smarture, der blev vist frem på førnævnte CES-messe, efterlignede Pebble-konceptet, der blandt andet betyder en skærm med elektronisk blæk, lang batterilevetid og kompatibilitet med flere telefoner - i de fleste tilfælde dem på Android-platformen. På billedet for oven kan du se eksempler på disse.

Men der var dog undtagelser. Der eksperimenteres stadig vidt og bredt med form og funktion indenfor smarture, simpelthen fordi ingen endnu har fundet den magiske formular, og alle gerne vil finde den, før Apple ankommer med deres ur.

Klodser, børne-smarture og nye skærme

F.eks. er der Neptune Pine, der har en telefon indbygget, og derfor ikke behøver at koble sig op til din smartphone. Det betyder til gengæld, at den er en enorm klods, der svarer til at have to små tændstiksæsker spændt fast på armen. Den har en touchskærm ombord, og sådan én bruger meget strøm, så det er intet under, at vi ikke kunne få Neptune-folkene til at udtale sig om batterilevetiden

Så er FiLIP lidt smartere. Det er også et smartur med indbygget telefon, men den her er lavet til børn. Idéen er at den kun har ganske få funktioner, herunder at ringe til - eller modtage sms’er fra - mor og far. Man behøver ikke noget headset, ungerne kan bare tale direkte ind i uret, der også har et GPS-modul indbygget, så du altid kan se, hvor afkommet befinder sig (så længe de har uret på).

Mange af disse ure kan endnu ikke fås i Danmark, men hvis man kigger lidt rundt på nettet, kan være heldig at finde dem til salg i en butik, der gerne vil sende dem til danske postkasser.

Endelig er der uret Toq fra Qualcomm, der laver de chips, der sidder i de fleste Android-smartphones i dag. Den benytter sig af en helt ny skærmteknologi, der hedder Mirasol. Det betyder, at den har en farve-touchskærm, der ikke bruger ret meget strøm og som er tydelig i solskin. Toq er nok den stærkeste konkurrent til Pebble lige nu, men har den udfordring, at der ikke er nogen, der laver apps til den, ligesom der er til Pebble. Indtil videre må Toq-ejere nøjes med de apps, som Qualcomm selv tilbyder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her er lidt flere spøjse ure fra CES-Messen:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce