Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SMARTUR. Kickstarter-projektet Pebble (bill.) er blevet en stor succes indenfor smarture, og det har sat gang i en lettere smartur-mani i gadgetverdenen. Og det er de små producenter, fremfor tunge drenge som Samsung og Sony, der fører an lige nu. (Foto: Morten Bay)

SMARTUR. Kickstarter-projektet Pebble (bill.) er blevet en stor succes indenfor smarture, og det har sat gang i en lettere smartur-mani i gadgetverdenen. Og det er de små producenter, fremfor tunge drenge som Samsung og Sony, der fører an lige nu. (Foto: Morten Bay)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smartur-manien raser: Se de nyeste modeller her

Det vælter frem med smart-ure for tiden i både små og store størrelser.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis ikke du skulle have fundet ud af det allerede, så er digitaluret tilbage – i en udgave, der passer til det 21. århundrede. De såkaldte smarture vælter frem nu, efter der gik hul på bylden for nylig, efter lang tids spekulationer.

De tunge drenge overhalet indenom Visse firmaer har lavet smarture i lang tid. Sony har f.eks. lavet ure, der kan virke som ”fjernbetjenings-skærme” til deres smartphones i årevis – også længe før, rygterne begyndte at køre om at Apple var på vej med et ’iWatch’.

Og netop rygterne om et Apple-ur fik sat tingene i gang hos elektronikproducenterne, der ville prøve at indtage markedet, før Apple gjorde det. Det fik f.eks. ærkerivalen Samsung til at lancere GALAXY Gear, et noget stot og klodset ur, med dårlig batterilevetid, en skærm man ikke kunne se på i solskin, og plads brugt på et kamera, man alligevel ikke kunne bruge til noget seriøst.

Det er intet under, at Samsung er blevet overhalet indenom af Pebble, der blev lanceret som et crowdfunding-projekt på Kickstarter (hvor almindelige mennesker kan deltage i finansiereingen af projektet). Siden er Pebble er kommet ud i rigtige butikkeri USA, og på den netop overståede CES-elektronikmesse i Las Vegas, blev det afsløret, at Pebble nu er solgt i over 300.000 eksemplarer.

Eksperimenter med form og funktion
Det er cirka, hvad mange observatører i branchen skyder GALAXY Gear til også at have solgt på nuværende tidspunkt, til trods for Samsungs gigantiske reklametrommer, og Pebbles minimale marketingsbudget.

Det er derfor intet under, at de fleste smarture, der blev vist frem på førnævnte CES-messe, efterlignede Pebble-konceptet, der blandt andet betyder en skærm med elektronisk blæk, lang batterilevetid og kompatibilitet med flere telefoner - i de fleste tilfælde dem på Android-platformen. På billedet for oven kan du se eksempler på disse.

Men der var dog undtagelser. Der eksperimenteres stadig vidt og bredt med form og funktion indenfor smarture, simpelthen fordi ingen endnu har fundet den magiske formular, og alle gerne vil finde den, før Apple ankommer med deres ur.

Klodser, børne-smarture og nye skærme

F.eks. er der Neptune Pine, der har en telefon indbygget, og derfor ikke behøver at koble sig op til din smartphone. Det betyder til gengæld, at den er en enorm klods, der svarer til at have to små tændstiksæsker spændt fast på armen. Den har en touchskærm ombord, og sådan én bruger meget strøm, så det er intet under, at vi ikke kunne få Neptune-folkene til at udtale sig om batterilevetiden

Så er FiLIP lidt smartere. Det er også et smartur med indbygget telefon, men den her er lavet til børn. Idéen er at den kun har ganske få funktioner, herunder at ringe til - eller modtage sms’er fra - mor og far. Man behøver ikke noget headset, ungerne kan bare tale direkte ind i uret, der også har et GPS-modul indbygget, så du altid kan se, hvor afkommet befinder sig (så længe de har uret på).

Mange af disse ure kan endnu ikke fås i Danmark, men hvis man kigger lidt rundt på nettet, kan være heldig at finde dem til salg i en butik, der gerne vil sende dem til danske postkasser.

Endelig er der uret Toq fra Qualcomm, der laver de chips, der sidder i de fleste Android-smartphones i dag. Den benytter sig af en helt ny skærmteknologi, der hedder Mirasol. Det betyder, at den har en farve-touchskærm, der ikke bruger ret meget strøm og som er tydelig i solskin. Toq er nok den stærkeste konkurrent til Pebble lige nu, men har den udfordring, at der ikke er nogen, der laver apps til den, ligesom der er til Pebble. Indtil videre må Toq-ejere nøjes med de apps, som Qualcomm selv tilbyder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her er lidt flere spøjse ure fra CES-Messen:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden