En flok unge danskere har fundet løsningen på, hvordan du kan sende dit billedsignal fra computeren til fjernsynet uden at skulle rode med besværlige kabler.
De har opfundet en trådløs dims, der sættes i fjernsynets HDMI-stik. Når du har installeret den medfølgende software på din computer, sendes billedsignalet direkte over det trådløse netværk til tv-apparatet.
Du kan spille på computeren og se handlingen på den store skærm, hente en film fra nettet og afspille den på fjernsynet, eller fremvise dine billedgallerier for gæsterne i stuen.
Det danske firma Airtame har benyttet det såkaldte crowdfunding til at indsamle penge for at kunne sætte sin opfindelse i produktion. Her kan internet-brugerne bidrage med penge til nye projekter og modtager så typisk et eksemplar af produktet, når det er færdigt.
De fem unge bag Airtame har indsamlet mere end fire millioner kroner hos internet-tjenesten Indiegogo.
Det er en ny rekord for et dansk crowdfunding-projekt og det udløste også en billet til den store elektronik-messe Consumer Electronics Show i Las Vegas.
»Det var en drengedrøm at komme derover og det skete meget pludseligt. Vi blev kun inviteret et par uger inden og fik ikke meget tid til at forberede os. Derfor er vi også meget stolte over, at vi modtog en pris som bedste startup på messen«, siger medstifter Brian Kyed, der netop er vendt hjem fra Las Vegas.
Apple og Google streamer til fjernsynet
Der findes allerede produkter på markedet, som kan overføre skærmbilledet trådløst. Apple har sin egen teknologi, AirPlay, hvor du kan streame trådløst fra mobile enheder til Apple TV-boksen.
Det kan blandt andet bruges til at få vist skærmbilledet fra en iPad på fjernsynet. Men det fungerer kun med selskabets egne produkter.
Google har også forsøgt at løse problemet med sin digitale multimedie-modtager Chromecast.
Det er også en lille dims, der sættes i fjernsynets HDMI-stik. Den understøttes kun af et begrænset antal apper til iOS og Android, og selvom det skulle være muligt at kopiere en del af skærmbilledet fra en computer, så kører det ofte ikke helt stabilt og kun med Chrome-browseren.
Der er også den trådløse Miracast-teknologi, der er indbygget i Android 4.2 og nyere versioner. Den kan overføre skærmen fra den mobile enhed til fjernsynet, men det kræver at udstyret understøtter teknologien og billedsignalet hakker i mange af de første produkter.
Her kommer danskerne på banen med deres Airtame, som ligner den lille dims fra Google. Den henter strøm over et usb-kabel og modtager billedsignalet trådløst fra computeren, der kan køre med Windows, Mac OS eller Linux.
Det fungerer ikke med en smartphone eller tablet i første omgang, men til gengæld skulle billedet køre flydende og det er også muligt at sende billedet til en projektor eller computerskærm med HDMI-stik.
Det kan også lade sig gøre at overføre skærmbilledet til andre computere med Airtame-softwaren, så alle deltagere i et møde eksempelvis kan se det samme billede, eller du kan bruge tv-skærmen som en forlængelse af pc-skrivebordet, hvor du kan trække vinduer over. Så kan du vise en præsentation fra computeren på en stor skærm, mens du bladrer gennem noterne på den bærbare.