Kabelfri. Apples løsning hedder Airplay, men med Airtame her kan du også afspille trådløst fra pc til fjernsyn. (pr-foto)

Kabelfri. Apples løsning hedder Airplay, men med Airtame her kan du også afspille trådløst fra pc til fjernsyn. (pr-foto)

Forbrugerelektronik

Snart kan du afspille alt trådløst fra din pc til dit tv

Dansk opfindelse skal gøre det let at bruge fjernsyn som computerskærm uden kabler.

Forbrugerelektronik

En flok unge danskere har fundet løsningen på, hvordan du kan sende dit billedsignal fra computeren til fjernsynet uden at skulle rode med besværlige kabler.

De har opfundet en trådløs dims, der sættes i fjernsynets HDMI-stik. Når du har installeret den medfølgende software på din computer, sendes billedsignalet direkte over det trådløse netværk til tv-apparatet.

Du kan spille på computeren og se handlingen på den store skærm, hente en film fra nettet og afspille den på fjernsynet, eller fremvise dine billedgallerier for gæsterne i stuen.

Det danske firma Airtame har benyttet det såkaldte crowdfunding til at indsamle penge for at kunne sætte sin opfindelse i produktion. Her kan internet-brugerne bidrage med penge til nye projekter og modtager så typisk et eksemplar af produktet, når det er færdigt.

De fem unge bag Airtame har indsamlet mere end fire millioner kroner hos internet-tjenesten Indiegogo.

Det er en ny rekord for et dansk crowdfunding-projekt og det udløste også en billet til den store elektronik-messe Consumer Electronics Show i Las Vegas.

»Det var en drengedrøm at komme derover og det skete meget pludseligt. Vi blev kun inviteret et par uger inden og fik ikke meget tid til at forberede os. Derfor er vi også meget stolte over, at vi modtog en pris som bedste startup på messen«, siger medstifter Brian Kyed, der netop er vendt hjem fra Las Vegas.

Apple og Google streamer til fjernsynet
Der findes allerede produkter på markedet, som kan overføre skærmbilledet trådløst. Apple har sin egen teknologi, AirPlay, hvor du kan streame trådløst fra mobile enheder til Apple TV-boksen.

Det kan blandt andet bruges til at få vist skærmbilledet fra en iPad på fjernsynet. Men det fungerer kun med selskabets egne produkter.

Google har også forsøgt at løse problemet med sin digitale multimedie-modtager Chromecast.

Det er også en lille dims, der sættes i fjernsynets HDMI-stik. Den understøttes kun af et begrænset antal apper til iOS og Android, og selvom det skulle være muligt at kopiere en del af skærmbilledet fra en computer, så kører det ofte ikke helt stabilt og kun med Chrome-browseren.

Der er også den trådløse Miracast-teknologi, der er indbygget i Android 4.2 og nyere versioner. Den kan overføre skærmen fra den mobile enhed til fjernsynet, men det kræver at udstyret understøtter teknologien og billedsignalet hakker i mange af de første produkter.

Her kommer danskerne på banen med deres Airtame, som ligner den lille dims fra Google. Den henter strøm over et usb-kabel og modtager billedsignalet trådløst fra computeren, der kan køre med Windows, Mac OS eller Linux.

Det fungerer ikke med en smartphone eller tablet i første omgang, men til gengæld skulle billedet køre flydende og det er også muligt at sende billedet til en projektor eller computerskærm med HDMI-stik.

Det kan også lade sig gøre at overføre skærmbilledet til andre computere med Airtame-softwaren, så alle deltagere i et møde eksempelvis kan se det samme billede, eller du kan bruge tv-skærmen som en forlængelse af pc-skrivebordet, hvor du kan trække vinduer over. Så kan du vise en præsentation fra computeren på en stor skærm, mens du bladrer gennem noterne på den bærbare.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fik samlet mere end ventet
Det danske firma havde satset på at indsamle 900.000 kroner med crowdfunding, men dette mål blev nået allerede efter kort tid og pengene fortsatte med at strømme ind.

I skrivende stund er der indsamlet godt 4,6 millioner kroner. De skal nu bruges til at forbedre opfindelsen.

»Bortset fra pengene så viser den store interesse for vores projekt også, at der faktisk er et potentielt marked for produktet. Så crowdfunding hjælper ikke kun med finansieringen, men fortæller også om forbrugernes interesse for det, du har udviklet. De mange penge, som vi har samlet, betyder at vi har mulighed for at opgradere hardwaren«, fortæller Brian Kyed.

Pengeregnen over det danske projekt betyder blandt andet, at det trådløse HDMI-dims nu bliver udstyret med en hurtigere processor, ekstern usb-understøttelse og bedre trådløst netværk. Der kommer også forskellige adaptere, der skal sørge for at dimsen kan sættes til andre typer af stik.

Mange projekter, der har indsamlet penge med crowdfunding på nettet, har haft svært ved at levere de færdige produkter til tiden. Det gælder ikke mindst dem, der har modtaget flere penge end ventet, hvor udviklingstiden også er blevet længere.

Airtame lover, at den trådløse boks er klar til maj for alle dem, der allerede har støttet projektet, og derefter kommer den ud i den almindelige handel. Produktet kommer til at koste omkring 500 kr. Den store konkurrent Google sælger sin Chromecast til under det halve af dette beløb i USA.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce