Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kabelfri. Apples løsning hedder Airplay, men med Airtame her kan du også afspille trådløst fra pc til fjernsyn. (pr-foto)

Kabelfri. Apples løsning hedder Airplay, men med Airtame her kan du også afspille trådløst fra pc til fjernsyn. (pr-foto)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Snart kan du afspille alt trådløst fra din pc til dit tv

Dansk opfindelse skal gøre det let at bruge fjernsyn som computerskærm uden kabler.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En flok unge danskere har fundet løsningen på, hvordan du kan sende dit billedsignal fra computeren til fjernsynet uden at skulle rode med besværlige kabler.

De har opfundet en trådløs dims, der sættes i fjernsynets HDMI-stik. Når du har installeret den medfølgende software på din computer, sendes billedsignalet direkte over det trådløse netværk til tv-apparatet.

Du kan spille på computeren og se handlingen på den store skærm, hente en film fra nettet og afspille den på fjernsynet, eller fremvise dine billedgallerier for gæsterne i stuen.

Det danske firma Airtame har benyttet det såkaldte crowdfunding til at indsamle penge for at kunne sætte sin opfindelse i produktion. Her kan internet-brugerne bidrage med penge til nye projekter og modtager så typisk et eksemplar af produktet, når det er færdigt.

De fem unge bag Airtame har indsamlet mere end fire millioner kroner hos internet-tjenesten Indiegogo.

Det er en ny rekord for et dansk crowdfunding-projekt og det udløste også en billet til den store elektronik-messe Consumer Electronics Show i Las Vegas.

»Det var en drengedrøm at komme derover og det skete meget pludseligt. Vi blev kun inviteret et par uger inden og fik ikke meget tid til at forberede os. Derfor er vi også meget stolte over, at vi modtog en pris som bedste startup på messen«, siger medstifter Brian Kyed, der netop er vendt hjem fra Las Vegas.

Apple og Google streamer til fjernsynet
Der findes allerede produkter på markedet, som kan overføre skærmbilledet trådløst. Apple har sin egen teknologi, AirPlay, hvor du kan streame trådløst fra mobile enheder til Apple TV-boksen.

Det kan blandt andet bruges til at få vist skærmbilledet fra en iPad på fjernsynet. Men det fungerer kun med selskabets egne produkter.

Google har også forsøgt at løse problemet med sin digitale multimedie-modtager Chromecast.

Det er også en lille dims, der sættes i fjernsynets HDMI-stik. Den understøttes kun af et begrænset antal apper til iOS og Android, og selvom det skulle være muligt at kopiere en del af skærmbilledet fra en computer, så kører det ofte ikke helt stabilt og kun med Chrome-browseren.

Der er også den trådløse Miracast-teknologi, der er indbygget i Android 4.2 og nyere versioner. Den kan overføre skærmen fra den mobile enhed til fjernsynet, men det kræver at udstyret understøtter teknologien og billedsignalet hakker i mange af de første produkter.

Her kommer danskerne på banen med deres Airtame, som ligner den lille dims fra Google. Den henter strøm over et usb-kabel og modtager billedsignalet trådløst fra computeren, der kan køre med Windows, Mac OS eller Linux.

Det fungerer ikke med en smartphone eller tablet i første omgang, men til gengæld skulle billedet køre flydende og det er også muligt at sende billedet til en projektor eller computerskærm med HDMI-stik.

Det kan også lade sig gøre at overføre skærmbilledet til andre computere med Airtame-softwaren, så alle deltagere i et møde eksempelvis kan se det samme billede, eller du kan bruge tv-skærmen som en forlængelse af pc-skrivebordet, hvor du kan trække vinduer over. Så kan du vise en præsentation fra computeren på en stor skærm, mens du bladrer gennem noterne på den bærbare.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fik samlet mere end ventet
Det danske firma havde satset på at indsamle 900.000 kroner med crowdfunding, men dette mål blev nået allerede efter kort tid og pengene fortsatte med at strømme ind.

I skrivende stund er der indsamlet godt 4,6 millioner kroner. De skal nu bruges til at forbedre opfindelsen.

»Bortset fra pengene så viser den store interesse for vores projekt også, at der faktisk er et potentielt marked for produktet. Så crowdfunding hjælper ikke kun med finansieringen, men fortæller også om forbrugernes interesse for det, du har udviklet. De mange penge, som vi har samlet, betyder at vi har mulighed for at opgradere hardwaren«, fortæller Brian Kyed.

Pengeregnen over det danske projekt betyder blandt andet, at det trådløse HDMI-dims nu bliver udstyret med en hurtigere processor, ekstern usb-understøttelse og bedre trådløst netværk. Der kommer også forskellige adaptere, der skal sørge for at dimsen kan sættes til andre typer af stik.

Mange projekter, der har indsamlet penge med crowdfunding på nettet, har haft svært ved at levere de færdige produkter til tiden. Det gælder ikke mindst dem, der har modtaget flere penge end ventet, hvor udviklingstiden også er blevet længere.

Airtame lover, at den trådløse boks er klar til maj for alle dem, der allerede har støttet projektet, og derefter kommer den ud i den almindelige handel. Produktet kommer til at koste omkring 500 kr. Den store konkurrent Google sælger sin Chromecast til under det halve af dette beløb i USA.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden