Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pris. I aftes blev årets app kåret ved Danish App Awards. Danske Bank vandt for Mobile Pay.
Foto: Philip Helm

Pris. I aftes blev årets app kåret ved Danish App Awards. Danske Bank vandt for Mobile Pay.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremtidens apper: De kan låse bilen og dele pizza med naboen

Kun fantasien sætter grænser. Samtidig venter eksperter færre, men bedre apps.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apper, der erstatter skolebøger. Apper, der fortæller naboerne, at du har en halv pizza tilovers. Og apper, der er så vilde, at vi endnu ikke drømmer om det.

Det er fremtiden, hvis man skal tro fagfolk og udviklere af de populære softwareprogrammer til smartphones og tablets.

»Jeg er sikker på, at apps bliver en mere og mere integreret del af vores hverdag. Der vil komme apps, som fungerer som nøgler til både vores hus og bil. Generelt kommer apps til at spille en central og integreret rolle i vores dagligdag«, siger Babar Baig, der er medstifter af appen 'skriv og læs - writereader' og siden 2005 har arbejdet med udvikling og markedsføring af apper for danske virksomheder.

Del med folk omkring Sammen med andre app-freaks og fagfolk med styr på det moderne stykke software, hyldede han de bedste apps fra året der gik, da Danish App Awards 2013 i går aftes blev uddelt hos Aller Media i København.

Hyldesten tilkom dog andet og mere end de eksisterende apper. Imellem kåringerne kom også flere ideer til fremtidige mobiltjenester frem i lyset.

»Hvis jeg køber en pizza og kun spiser halvdelen, hvorfor kan jeg så ikke give besked via en app til folk omkring mig om, at jeg har en halv pizza til fri afhentning?«, spørger Babar Baig.

App-træthed i vente

Der blev klappet højt og hujet intenst, da vinderne i de forskellige app-kategorier i aftes blev offentliggjort. Ikke mindst, da Mobile Pay fra Danske Bank blev kåret som årets bedste app.

LÆS OGSÅ

Og de 300-400 fremmødte app-entusiaster gik da heller ikke af vejen for at afprøve og udbrede diverse kreative påfund i genren imellem prisuddelingerne.

Men selv om app-feberen synes at være på sit højeste, og Apple i oktober meddelte, at der ligger en million forskellige apper i App Store, vokser app-træerne ikke ind i himlen.

»Der vil komme en bølge af det, man kalder ’app fatigue’, hvor brugerne bliver trætte af apps. Og så vil man kun bruge de bedste og mest nødvendige apps, for eksempel dem, som man på det kraftigste får anbefalet af sine venner«, siger Babar Baig.

Færre, men bedre apps
Balder Olrik, der er innovationsdirektør hos marketingvirksomheden Agillic, mener ligefrem, at man kan forudsige appernes skæbne ved at kigge få år tilbage i web-historien.

»Tilbage ved årtusindskiftet skulle alle pludselig have en hjemmeside. Og der blev taget en masse initiativer, som egentlig ikke blev til særlig meget. Og jeg tror, vi ser det samme med apps, hvor enhver ung håbefuld programmør skal prøve at lave sin egen app«, siger Balder Olrik.

Også Nicholas Thomsen, der er kreativ chef hos app-virksomheden Shape, forudser at der i de kommende år vil blive udviklet færre, men til gengæld mere gennemtænkte apper.

»I begyndelsen var der mange, som lavede apps, bare fordi de kunne. Der var ikke så meget fokus på, om der egentlig var et behov«, siger Nicholas Thomsen, der har arbejdet med udviklingen af de mobile programmer siden 2007.

Foto: Philip Helm

»Når vi i dag får henvendelser fra virksomheder, som gerne vil have lavet en app, råder vi dem ofte til at lade være, simpelthen fordi de blot vil bruge den til noget, de ligeså godt kan gøre med deres hjemmeside«, tilføjer han.

Uforudsigelighedens charme

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvordan fremtiden kommer til at se ud for de mobile softwareprogrammer, er der talrige bud på blandt fagfolkene ved Danish App Awards.

Én ting er de imidlertid enige om, nemlig at det er ret umuligt at forudsige appernes fremtid.

»Og det synes jeg i virkeligheden er fint, for de sjoveste apps er dem, man ikke kan forudse«, siger Nikolaj Sonne, der er vært på DR-programmet ’So ein ding’ og desuden formand for dommerjuryen ved gårsdagens awardshow.

LÆS OGSÅ

Han nævner appen ’mealsnap’ som et glimrende eksempel på uforudsigelighed. Den går i sin enkelhed ud på, at man tager et billede af maden på sin tallerken, og inden for få minutter får man en besked tilbage om, hvad der er på tallerkenen, og hvor mange kalorier det indeholder.

»Og så tænker man straks: Gud hvor er det vildt, at programmet kan det. Men i virkeligheden bliver billedet sendt et sted hen, hvor lønningerne er meget lave, og der sidder så mennesker og kigger på billededet og regner det hele ud. Og den app-oplevelse er jo i virkeligheden meget vildere«, siger Nikolaj Sonne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden