Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Adskilt. Den nye Mac Pro kan skilles ad og samles igen uden problemer. Foto: ifFxit

Adskilt. Den nye Mac Pro kan skilles ad og samles igen uden problemer. Foto: ifFxit

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er endelig en Mac, som faktisk kan repareres

Det er legende let at åbne den nye Mac Pro, som måske markerer et vendepunkt.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke alle Apple-produkter, der kræver en opfindsomhed i bedste Olsen Banden-stil for at få dem dirket op.

Apple er kendt for at bruge masser af lim, specielle skruer og andre tricks til at gøre det meget svært at åbne sine produkter og udskifte komponenterne. Mange elsker de tynde og strømlinede mobile enheder, men prisen er, at de er meget svære at opgradere og reparere.

Hos reparations-firmaet iFixit har man specialiseret sig i at lave såkaldte 'teardowns' af nye Apple-produkter. Her bliver de skilt ad i deres enkeltdele – en proces, der kræver særligt værktøj og masser af tålmodighed.

Nu har iFixit haft fat i den nye Mac Pro computer og selvom firmaet er blandt de mest ihærdige kritikere af Apple, lyder der næsten kun positive ord om det nyeste medlem af Mac-familien.

Ny iPad er fuld af lim
Denne gang har Apple formået at bygge en lille og kompakt computer, der faktisk kan repareres. Det er den mest reparations-venlige maskine, som firmaet har udviklet i meget lang tid, mener iFixit.

Det kan også betyde, at Apple har lyttet til kritikken af sine produkter, hvor det er blevet stadig sværere at åbne og udskifte komponenter over årene.

Kritikken går især på, at produkternes levetid er begrænset, fordi batteriet og andre dele er fastmonteret, og når garantien er udløbet, kan det ofte bedre betale sig at købe nyt end at få foretaget en reparation.

Det store gennembrud for iFixit kom i 2007, hvor ekspertene fik fat i den første iPhone og kom med den første tekniske analyse af telefonens indmad. Men selvom firmaet bærer et ”i” i sit navn, har det ingen stor kærlighed til Apple. Missionen for iFixit er, at alle brugere skal være i stand til at reparere deres eget udstyr.

Der er tusindvis af gratis reparations-vejledninger hos iFixit, hvor man kan også kan finde de nødvendige redskaber.

Men Apple har trukket udviklingen i en anden retning. Produkter som iPhone og iPad bliver sværere at åbne og reparere med hver ny generation. I den seneste iPad Air er en tredjedel af tykkelsen og vægten skåret væk – men enheden er så fuld af lim, at enhver reparatør må fortvivle på forhånd. Frontpanelet er også limet fast og næsten umuligt at fjerne uden at ødelægge det.

Der var også drøje hug til Apple i 2012 for den nye MacBook Pro med Retina-display. Den kom under kærlig behandling hos iFixit og her kunne man konstatere, at Apple aldrig før havde lavet et produkt, der var så svært at reparere. Batteriet i den bærbare computer var limet fast – og satte dermed en grænse for maskinens levetid.

Mange vil gerne opgradere hukommelsen i deres computer – men det var heller ikke muligt i den første Retina-MacBook, hvor modulerne var loddet fast. Det er ikke blevet bedre i den nyeste Retina-model. Brugeren må leve med den hukommelse, der er installeret fra starten.

En rund arbejdshest
Den stationære Mac Pro har længe været forsømt, men i sommeren 2013 kunne Apple så endelig annoncere en ny model med et radikalt anderledes design. Mac Pro er den hurtigste computer fra Apple, en arbejdshest til de tunge opgaver som videoredigering og lydbehandling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her er det typisk ikke designet, der tæller. Men Apple har alligevel skabt et ikonisk design-objekt i cylindrisk form, hvor rumfanget er reduceret til en ottendedel i forhold til de gamle modeller. Dens form er blevet sammenlignet med alt fra en skraldespand til en blikdåse.

I modsætning til den gamle Mac Pro ligner den nye model faktisk et Apple-produkt på godt og ondt – men det store spørgsmål har været, om den runde computer også er så svær at åbne som et Franz Jäger pengeskab.

Den første analyse fra iFixit viser, at producenten ikke er gået på kompromis med de tekniske detaljer. Her er det lykkes at skabe en computer, som både er lille og nemt kan repareres og udvides. Et tryk på en knap og låget kan fjernes. Ingen specialskruer eller andre lumske tricks blokerer for adgang til computerens indre.

Der kræves heller ingen værktøjer for at opgradere computerens hukommelse, og selv computerens hjerne – hovedprocessoren – kan udskiftes, fortæller iFixit. Det er lysår fra de fleste andre aktuelle Apple-produkter, der kræver en ualmindelig god plan for at komme forbi de mange hindringer, der er lagt i vejen for pilfingre.

Så snart låget er væk, er der direkte adgang til computerens indre og alle de komponenter, som man har lyst til at udskifte. Der er tale om standard-teknologi, så det skulle heller ikke være noget problem at få fat i nye komponenter.

På iFixit's egen skala over, hvor let er at reparere et produkt, lander Mac Pro på et ottetal. Det blev ikke til en topkarakter på ti – der mangler porte og plads til at udvide den interne lagerplads – men iPad Air har til sammenligning kun fået et to-tal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er en milepæl for Apple, der måske kan vise vejen for kommende produkter, men prisen er også derefter. I den største konfiguration koster Mac Pro mere end 50.000 kroner. Ifølge iFixit kan kunderne spare et større beløb ved at købe en billigere udgave og selv opgradere til hurtigere komponenter.

Det er fordelen ved en computer, hvor der hverken kræves dynamit, brækjern eller boremaskine for at komme ind til det allerhelligste.

LINKSe hele iFixits teardown her

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden