OPLØSNING. Ovenstående skærmbillede fra en kommende smartphone fra Sony har en 4K-videofunktion ombord. Det kan betyde, at en Sony-model, der snart er på trapperne, kan optage video i den superhøje opløsning. (Foto: Xperiablog.net)

OPLØSNING. Ovenstående skærmbillede fra en kommende smartphone fra Sony har en 4K-videofunktion ombord. Det kan betyde, at en Sony-model, der snart er på trapperne, kan optage video i den superhøje opløsning. (Foto: Xperiablog.net)

Forbrugerelektronik

Nu kommer der 4K-kamera i din smartphone

En ny Xperia-smartphone fra Sony kan måske optage video i den nye superopløsning, viser en lækage.

Forbrugerelektronik

Det går lynhamrende hurtigt med implementeringen af 4K-opløsningen, også kendt som UHD.

Den superskarpe opløsning, der har fire gange så mange pixels i billedet som HD, falder lynhurtigt i pris og vil formentlig sprede sig hurtigere end HD gjorde. Og allerede i år kan du måske optage 4K-video med din smartphone.

4K kommer væltende nu Det er formentlig ikke særlig længe siden, du skiftede over til et HD-fjernsyn, og det virkede som om, det varede evigheder, før tv-kanaler og on-demand-tjenester begyndte at tilbyde indhold i HD. Men hvis det tog lang tid at skifte over til HD, så vil overgangen til afløseren 4K føles lynhurtig.

Sidste år på CES-messen i Las Vegas kunne man se de første 4K-fjernsyn, der blev tilgængelige for forbrugerne. Men de kostede i nærheden af 100.000 kroner. Her kun et år efter, er priserne på kommende 4K-modeller faldet til under 10.000 kroner.

En lignende udvikling foregår lige nu på kamerasiden. Panasonic afslørede for et par uger siden et kamera med semiprofessionel 4K-videooptagelse, som koster omkring det samme som et 4K-fjernsyn nu kommer til at koste. Samtidig har de små action-kameraer fra GoPro også kunnet optage video i 4K i noget tid, men kun i 15 frames per sekund.

Fordi priserne på 4K-kameraer er faldet så meget, som de er, ser det ud som om, 4K-kameraer snart ender i vores mobiltelefoner. I hvert fald er der blevet lækket nogle billeder af et brugerinterface, der angiveligt kommer fra en af Sonys efterfølgere til firmaets nuværende flagskibs-smartphone, Xperia Z1. Og her har du mulighed for at vælge 4K-video.

Lækket software afslører ’4K-knap’

Det er den Sony-fokuserede blog Xperiablog.net, der har fået fingre i softwaren til den kommende telefon og har fundet ”4K-knappen”. Softwaren, der er Sonys udgave af Android, er baseret på den allerseneste version af Googles styresystem, KitKat.

De fleste forventer, at Sony afslører Z1’erens afløser til Mobile World Congress-konferencen, der finder sted i Barcelona i februar. Om der er tale om den samme telefon, som Xperiablog har fået fat i, er endnu ikke sikkert. Den model, de har fået fingre i softwaren fra, har modelnummeret D6503 og kodenavnet Sirius.

LÆS OGSÅ

Det kræver i princippet blot et kamera på mere end otte megapixel at optage i 4K på kamerasiden. Det er regnekraften, der kræves for at processere de mange indkommende pixels, der står som hindring for at vi kan optage i 4K på smartphones allerede nu.

Sonys Xperia Z1 var dog den hurtigste og mest kraftige smartphone i sin klasse, da Politiken testede den for nogle måneder siden, så måske har Sony løst opgaven i den kommende model. Samsungs GALAXY S5, der også forventes afsløret om en måneds tid, skulle efter sigende have et 16 megapixels kamera og en ekstremt hurtig processor – så måske får Sony allerede konkurrence på 4K-området fra starten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden