Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

OPLØSNING. Ovenstående skærmbillede fra en kommende smartphone fra Sony har en 4K-videofunktion ombord. Det kan betyde, at en Sony-model, der snart er på trapperne, kan optage video i den superhøje opløsning. (Foto: Xperiablog.net)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kommer der 4K-kamera i din smartphone

En ny Xperia-smartphone fra Sony kan måske optage video i den nye superopløsning, viser en lækage.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det går lynhamrende hurtigt med implementeringen af 4K-opløsningen, også kendt som UHD.

Den superskarpe opløsning, der har fire gange så mange pixels i billedet som HD, falder lynhurtigt i pris og vil formentlig sprede sig hurtigere end HD gjorde. Og allerede i år kan du måske optage 4K-video med din smartphone.

4K kommer væltende nu Det er formentlig ikke særlig længe siden, du skiftede over til et HD-fjernsyn, og det virkede som om, det varede evigheder, før tv-kanaler og on-demand-tjenester begyndte at tilbyde indhold i HD. Men hvis det tog lang tid at skifte over til HD, så vil overgangen til afløseren 4K føles lynhurtig.

Sidste år på CES-messen i Las Vegas kunne man se de første 4K-fjernsyn, der blev tilgængelige for forbrugerne. Men de kostede i nærheden af 100.000 kroner. Her kun et år efter, er priserne på kommende 4K-modeller faldet til under 10.000 kroner.

En lignende udvikling foregår lige nu på kamerasiden. Panasonic afslørede for et par uger siden et kamera med semiprofessionel 4K-videooptagelse, som koster omkring det samme som et 4K-fjernsyn nu kommer til at koste. Samtidig har de små action-kameraer fra GoPro også kunnet optage video i 4K i noget tid, men kun i 15 frames per sekund.

Fordi priserne på 4K-kameraer er faldet så meget, som de er, ser det ud som om, 4K-kameraer snart ender i vores mobiltelefoner. I hvert fald er der blevet lækket nogle billeder af et brugerinterface, der angiveligt kommer fra en af Sonys efterfølgere til firmaets nuværende flagskibs-smartphone, Xperia Z1. Og her har du mulighed for at vælge 4K-video.

Lækket software afslører ’4K-knap’

Det er den Sony-fokuserede blog Xperiablog.net, der har fået fingre i softwaren til den kommende telefon og har fundet ”4K-knappen”. Softwaren, der er Sonys udgave af Android, er baseret på den allerseneste version af Googles styresystem, KitKat.

De fleste forventer, at Sony afslører Z1’erens afløser til Mobile World Congress-konferencen, der finder sted i Barcelona i februar. Om der er tale om den samme telefon, som Xperiablog har fået fat i, er endnu ikke sikkert. Den model, de har fået fingre i softwaren fra, har modelnummeret D6503 og kodenavnet Sirius.

LÆS OGSÅ

Det kræver i princippet blot et kamera på mere end otte megapixel at optage i 4K på kamerasiden. Det er regnekraften, der kræves for at processere de mange indkommende pixels, der står som hindring for at vi kan optage i 4K på smartphones allerede nu.

Sonys Xperia Z1 var dog den hurtigste og mest kraftige smartphone i sin klasse, da Politiken testede den for nogle måneder siden, så måske har Sony løst opgaven i den kommende model. Samsungs GALAXY S5, der også forventes afsløret om en måneds tid, skulle efter sigende have et 16 megapixels kamera og en ekstremt hurtig processor – så måske får Sony allerede konkurrence på 4K-området fra starten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden