Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Populært. Hver tredje af alle verdens computere har installeret Windows XP. (arkivfoto)
Foto: SARA GALBIATI

Populært. Hver tredje af alle verdens computere har installeret Windows XP. (arkivfoto)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på hackere, hvis du har Windows XP på din computer

Snart kommer der ikke flere sikkerhedsopdateringer til en tredjedel af verdens pc'er.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 13. februar 2001 trådte Microsoft-stifteren Bill Gates frem på scenen i Seattle og præsenterede det nye styresystem Windows XP med kodenavnet Whistler, der var opkaldt efter et populært skisportsområde i Canada.

På dette tidspunkt kunne ingen forudse, at XP ville holde sig på toppen som den mest populære Windows-version i mere end 10 år. Microsoft havde skabt en vaskeægte succes, men det blev samtidig en forbandelse for softwarefirmaet.

»En tikkende bombe for forbrugere« I mange år har Microsoft forsøgt at få brugerne overbevist om at skifte til nyere Windows-versioner, men først i 2012 kunne Windows 7 endelig overhale det gamle XP. Det betyder ikke, at styresystemet er forsvundet.

Det ligger fortsat på næsten en tredjedel af alle computere, og det anslås at 95 procent af alle pengeautomater stadig har XP installeret.

Nu nærmer dommedagen sig for det populære styresystem. Fra den 8. april 2014 er det slut med support til Windows XP. Det betyder, at Microsoft ikke længere vil hjælpe private kunder og virksomheder med softwareopdateringer til styresystemet.

Microsoft betragter Windows XP som et forældet produkt, som ikke længere bør anvendes. Hvis du fortsat vælger at bruge det, sker det på egen risiko.

»Det er en tikkende bombe for private og virksomheder, hvis man ikke respekterer, at Microsoft stopper med sikkerhedsopdateringer og blot kører videre«, Siger Ole Schmitto, der er sikkerhedsekspert og adm. direktør hos eSec Security.

»De seneste år har der været sårbarheder i XP, som giver en angriber fuld kontrol over XP-maskinen efter et besøg på en hjemmeside«.

Gamle computere kan ikke køre nye Windows-versioner

Hver måned udsender Microsoft en samling af sikkerhedslapper til alle sine aktuelle styresystemer. Der bliver konstant opdaget nye sårbarheder, og derfor er det vigtigt, at hullerne hurtigt bliver lukket.

LÆS OGSÅ

Men nyopdagede sikkerhedshuller i Windows XP bliver ikke længere rettet når supporten er slut, og det betyder, at brugerne kan risikere at blive ramt af en bølge af malware-angreb.

Microsoft vil ikke længere hjælpe brugerne, selvom de har købt og betalt for XP. Softwarefirmaet satser på, at den manglende support vil få de sidste brugere til at opgradere.

Når du skifter til Windows 7 eller 8, kan du også få den nyeste version af browseren Internet Explorer, som ikke understøttes under XP.

Mange af de gamle computere, der kører med XP, er dog slet ikke hurtige nok til at afvikle de nyeste Windows-versioner. I mange tilfælde er det altså ikke kun styresystemet, der skal skiftes ud, men også selve computeren. For virksomheder med mange computere kan det betyde en større investering.

Microsoft forlænger antivirus-beskyttelse
Microsoft har netop meddelt, at antivirus-opdateringer til Windows XP fortsat vil være tilgængelige frem til den 14. juli 2015. Det betyder, at programmer som Microsofts eget Security Essentials stadig vil beskytte mod skadelig software på XP i det næste halvandet år.

Det ændrer dog ikke ved, at Microsoft vil ikke rette sårbarheder i styresystemet efter april, og dermed har antivirus-beskyttelsen kun en begrænset virkning. Det kan i værste fald give brugerne en falsk fornemmelse af tryghed.

Supportperioden for Windows XP er allerede forlænget ud over de ti år, hvor Microsoft tilbyder normal og udvidet understøttelse til sine produkter. Foruden sikkerhedslapper og nye funktioner er det også adgang til telefonisk hjælp og andre former for kundeservice, som nu forsvinder helt for XP.

For at få support er det typisk nødvendigt at holde sin software ajour med de nyeste servicepakker. Samtidig med XP slutter også supporten til den gamle Office 2003 pakke, mens den nyeste version Office 2013 understøttes helt frem til 2023.

Det samme gælder for Microsofts nyeste styresystem, Windows 8, men for at få fortsat adgang til fuld support skal du opgradere til den seneste version 8.1, der behandles som en servicepakke.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden