Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

NY. Hvis det står til Microsofts nye topchef, Satya Nadella (bill.), bliver al vores forbrugerelektronik mere mobil og endnu mere forbundet til skyen (Foto: PR-foto/Microsoft)

NY. Hvis det står til Microsofts nye topchef, Satya Nadella (bill.), bliver al vores forbrugerelektronik mere mobil og endnu mere forbundet til skyen (Foto: PR-foto/Microsoft)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vil Microsofts nye topchef gøre med dine gadgets

Satya Nadella har fokus på mobilen og skyen og har bedt Bill Gates om at komme tilbage i en rådgivnings-position.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så lykkedes det endelig for Microsoft at finde en afløser for den afgående topchef Steve Ballmer. Og selvom dette måske allermest virker som et skift, der ikke får ret meget betydning for forbrugerne, så kan det faktisk ende lige modsat.

For med alle de Microsoft-produkter, vi omgiver os med i dagligdagen er det svært at undgå at blive påvirket, når firmaet skifter kurs.

Microsoft er alle vegne Over 90 procent af alle verdens computere har Windows ombord. Chancen for, at du benytter Microsoft Office, når du skal være produktiv på computeren er også ret stor, eftersom Microsofts andel af kontorpakke-installationer på verdensplan også ligger over 90 procent, hvis man skal tro analysefirmaet Gartner.

Dertil kommer, at det er lykkedes Microsoft at snige deres Bing-søgemaskine ind i baggrunden alle mulige steder, du måske ikke har lagt mærke til.

Hvis du f.eks. har en iPhone og ikke aktivt har skiftet søgemaskine, så er det Bing, der giver dig søgeresultater, når du søger i Safari. Det gælder også på Mac-computere og iPad.

Og når du beder Siri lede efter informationer, bruger den virtuelle assistent også Bing.

Og så er du måske en af de over 400 millioner mennesker, der bruger Outlook.com (tidligere Hotmail) som mail-tjeneste. Eller måske tilhører du den gruppe af mennesker, der foretrækker en Windows Phone eller en Windows-tablet som Surface eller Asus’ ultrapopulære T100-model.

Første topchef udenfor kliken
Jo, Microsoft er ikke sådan at komme uden om, selvom salget af PC’er styrtdykker og et større og større antal mennesker foretrækker en iPad eller en Android-tablet, når det bare gælder mails og websurfing.

Og derfor betyder det også noget for de fleste af os, når Microsoft skifter topchef.

Satya Nadella, der mandag blev annonceret som firmaets tredje topchef i firmaets næsten 40-årige historie, kan nemlig sagtens bringe en hel del forandringer med sig. Han er nemlig den første Microsoft-topchef, der ikke tilhører den ’oprindelige’ Microsoft-klike.

Da Bill Gates og Paul Allen i 1975 startede Microsoft, havde de nemlig tryglet deres business-smarte kammerat Steve Ballmer, om ikke han ville gå med i firmaet.

Men Ballmer ville hellere gøre sin uddannelse på Harvard færdig i stedet for, som Bill Gates, at droppe ud. I 1980 kom han dog ind i folden igen og var det naturlige valg som Bill Gates’ afløser som topchef, eftersom Paul Allen allerede havde forladt firmaet.

Mere hip end Ballmer og Gates
Nu bliver han så erstattet af Satya Nadella, der ’kun’ har været i Microsoft i 22 år, siden han var 24 år gammel. Nadella er altså veteran, når det gælder Microsoft-kulturen, men er en ganske anden personlighed med andre interesser end Steve Ballmer og Bill Gates før ham.

Hvor de to sidstnævnte som oftest ses i den klassiske nørd-uniform: blå skjorte og mørke bukser, er Nadella mere typen, der til officielle events ses i en funky jakke og hipster-briller og ellers kan ses i den nye Silicon Valley-uniform, post-Mark Zuckerberg: Hoodie og jeans.

Han har et væsentligt roligere gemyt end Ballmer, når han står foran et publikum. Man skal dog ikke undervurdere Nadella, når det gælder nytænkning. De fleste analytikere i branchen mener, at han er blevet ansat på grund af sin evne til innovere og en evig nysgerrighed.

Fokuseret på skyen
Dog er der to ting, man skal lægge mærke til, når det gælder Nadella. For det første kommer han fra en topstilling som chef for Microsofts Enterprise-afdeling, som er dem, der leverer løsninger til erhvervslivet. Det tolker nogle som om, Microsoft fremover vil satse mere på at være en leverandør til business end til forbrugerne.

Omvendt så er Nadella også manden bag Microsofts sky-strategi. Det er hans skyld, at den Office, du bruger nu, ikke købes som et installationsprogram, men som en downloadtjeneste.

Det er hans skyld, at du pr. automatik kan gemme ting i skyen direkte fra Windows i den såkaldte SkyDrive (der snart skifter navn til OneDrive efter et sagsanlæg fra Rupert Murdochs britiske Sky-selskab)

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nadella stod bag hele opbygningen af Azure, der er Microsofts cloud computing-platform. Det har været en stor succes i erhvervslivet, og som forbrugere kender vi Azure, som noget vi aldrig ser. Det er nemlig Azure, der driver Bing og forbinder Windows og Office med skyen, ligesom Xbox’en og Windows Phone-platformene også er koblet op til skyen med Azure.

Fremhævede Nokia

Med andre ord er Nadella en cloud-nørd. Står det til ham, skal vi alle bruge mobile enheder, hvor det meste af indholdet ligger på servere, der tilgås trådløst via nettet. Som han skrev i sit første brev som topchef til alle Microsofts ansatte:

LÆS OGSÅ

»Når vi kigger fremad, skal vi fokusere på de unikke ting, Microsoft kan bidrage til vores verden med. Mulighederne foran os kræver, at vi gentænker en stor del af, hvad vi tidligere har gjort i forhold til den mobile og sky-baserede verden, og så gøre noget nyt.«

Samtidig fremhæver Nadella købet af Nokia som noget, der vil give firmaet nye, mobile muligheder. Han taler samtidig om et samlet Microsoft, hvilket tyder på, at han ikke nødvendigvis ser nogen adskillelse mellem erhvervs-delen og forbrugerdelen hos softwarefirmaet.

Bill Gates vender tilbage
Der var en anden overraskelse i vente for modtagerne af Nadellas email. Det var allerede en kendt sag, at Bill Gates ville stoppe som bestyrelsesformand for Microsoft. Men Nadella har »bedt Bill dedikere mere tid til virksomheden og fokusere på teknologi og produkter.«

Med andre ord vil Nadella have Bill Gates’ fremadskuende tankegang tilbage i Microsoft i en rolle som konsulent.

Men det buzzword, der dukker op allerflest gange i Satya Nadellas email til medarbejderne, er stadig ordet ’Cloud’, og det bliver uden tvivl et af Microsofts største fokusområder i fremtiden. Det betyder, at du vil få flere tjenester på din telefon, din spillekonsol og din computer, der kun fungerer, når du er online.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og med Nadellas øvrige fokusering på mobile enheder, vil der formentlig i de kommende år blive sat turbo på den strategi, Steve Ballmer satte i gang, hvor Microsoft skal fokusere på tjenester og hardware.

Med andre ord: Glem alt om pc’er og Windows som du kender det og forvent langt mere spartanske enheder, der får alle deres kræfter og lagerplads fra computere, der står på den anden side af kloden.

I Satya Nadellas Microsoft er alt mobilt og lagt op i skyen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden