Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

KUNSTIG. 36-årige Dennis Aabo Sørensen mistede i 2004 sin hånd i en fyrværkeriulykke nytårsaften. Nu har han fået en kunstig hånd i stedet, der næsten kan erstatte den gamle. (Foto PR-Foto/EPFL)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansker får ny robothånd, der kan føle

Dennis Aabo Sørensen er det første menneske med en protese, der har følesans.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

34 år efter, biografgængere kunne se Luke Skywalker få en ny robothånd i Star Wars-filmen ’The Empire Strikes Back’, er denne teknologi ikke længere science fiction. For Dennis Aabo Sørensen fra Aalborg er det netop blevet meget virkeligt. Han har nemlig fået en ny hånd, der er koblet direkte på hans nervesystem og har givet ham følesansen tilbage.

Forsøgskanin i Schweiz
Den 36-årige dansker har nu i et år været forsøgskanin hos Ecóle Polytechnique Federale i Lausanne, en af Europas fremmeligste forskningsinstitutioner, når det gælder sammenkoblingen af menneske og maskine.

Her har han arbejdet med et forskerhold, der arbejder med en intelligent protese, der har fået navnet LifeHand 2. Den er en videreudvikling af en teknologi, som både det britiske og det amerikanske militær har anvendt i et par år, når de har givet hjemkomne soldater erstatninger for deres amputerede lemmer.

Teknologien hedder Target Muscle Innervation (TMI), og går ud på at forbinde de resterende nerver, der hvor kropsdelen er amputeret, med den intelligente protese. På den måde kobles protesen direkte på centralnervesystemet og hjernen, og kan altså potentielt styres som om, det var den arm eller hånd, man var født med.

Følesansen genetableret
Men forskerholdet i Lausanne, der består af danske, italienske, britiske, tyske og schweiziske forskere, gik skridtet videre. Normale TMI-robotarme kan nemlig kun modtage kommandoer fra hjernen. De har indtil nu ikke kunnet sende noget den anden vej. Og siden vores motorik afhænger meget af feedback fra følesansen, så vi for eksempel kan gribe ting med præcision, er denne tovejs-kommunikation vigtig.

Det er netop følesansen, som forskerholdet er lykkedes med at sætte ind i ligningen. En række sensorer i den kunstige hånd sender signaler via nerverne til hjernen, og dermed kan Dennis Aabo Sørensen igen føle ting via hånden. Det har han ikke kunnet, siden han mistede sin venstre hånd i en fyrværkeri-ulykke i 2004.

Til Reuters udtaler den danske ’cyborg’, at »Det var en stor oplevelse. Det er helt fantastisk at kunne føle noget, du ikke har kunnet føle i så mange år. Det var meget tæt på at være den samme fornemmelse, som jeg har i min normale hånd.«

Kan mærke forskel på genstande
Følesansen i LifeHand 2 er endnu ikke helt perfekt og så præcis som en biologisk hånd, men det lykkedes for Dennis Aabo Sørensen at genkende en flaske på formen og mærke forskellen i hårdheden mellem en baseball-bold og en appelsin, alt sammen med bind for øjnene. Det er netop den slags føling, der skal til for f.eks. ikke at gribe en genstand så hårdt, at den går i stykker.

Året er 2028, og det multinationale selskab OmniCorp er førende inden for udvikling af robotteknologi og er en kæmpe milliard forretning med speciale i droner.

OmniCorp har dog længe ønsket også at integrere deres kontroversielle teknologi i civilsamfundet, og da politimanden Alex Murphy bliver alvorligt såret, får OmniCorp chancen for at skabe en politibetjent, der er halvt mand og halvt robot.

De forestiller sig en RoboCop i hver by og dermed endnu flere milliarder til deres aktionærer. Men de har overset én ting: Der er stadig en mand inde i maskinen, som søger retfærdighed.

Kilde: SF Film

Forskerne håber at kunne gennemføre flere tests med flere amputations-patienter hen over de næste par år, og regner med at LifeHand 2 og lignende produkter vil være tilgængelige for offentligheden om seks til syv år.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Leonhard Foeger/Ritzau Scanpix

  Eliud Kipchoge løb i denne måned som den første nogensinde en maraton på under to timer. Men trods bedriften, er det hans sko, der er løbet med opmærksomheden. På de kenyanske fødder sad nemlig Nikes nyeste supersko - sko, der beviseligt får løbere til at løbe hurtigere. Er det snyd? Og hvorfor er de sko så gode?

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden