37 procent af de 18 til 29-årige i en undersøgelse siger, at lyde fra deres smartphones har holdt dem vågne om natten.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

37 procent af de 18 til 29-årige i en undersøgelse siger, at lyde fra deres smartphones har holdt dem vågne om natten.

Forbrugerelektronik

Natlige bip fra telefonen gør dig syg og ukoncentreret

Sms’er og Facebook forstyrrer din nattesøvn. Også, når du ikke opdager det.

Forbrugerelektronik

Selvom du ikke læser de sms’er, e-mails og Facebook-beskeder, som tikker ind på telefonen i løbet af natten, så forstyrrer det søvnen. For uanset, om du kan huske, at du er vågnet i løbet af natten eller ej, så registrerer din underbevidsthed de lyde og lysglimt, der kommer fra telefonen.

»Selvfølgelig er der nogen, der kan sove fra sms’erne. Men hvis du bevidst eller ubevidst reagerer på det, så forstyrrer det altså din søvn«, siger Marian Petersen, der er forskningssygeplejerske ved Rigshospitalet. Hun har blandt andet forsket i søvn og søvnens betydning.

LÆS OGSÅ

I løbet af natten veksler vi mellem dyb og let søvn, og hvis vi får en besked, mens vi er i den lette søvn, vil vi registrere det. Og så er det lige meget, om det er en arbejdsmail eller en godnat-besked fra veninden.

»Du ved jo ikke, hvad det er, før du har læst den. Og når du først har registreret beskeden, så er søvnen altså blevet forstyrret «, siger Marian Petersen.

Bruger mobilen som vækkeur
I en amerikansk undersøgelse af 7.446 smartphone-brugere mellem 18 og 44 år svarer 44 procent, at de bruger telefonen som vækkeur. For de 18 til 24-årige er det 54 procent. Men det er ikke i sig selv et problem, mener Jan Ovesen, specialist i søvnmedicin.

»Selve vækkefunktionen forstyrrer jo ikke mere end et almindeligt vækkeur. Men det er klart, at man bliver forstyrret, hvis man ikke lukker alle de andre funktioner ned om natten«, siger Jan Ovesen.

»Vi kan godt klare en enkelt eller to små forstyrrelser, uden at det betyder det store, men hvis man giver sig til at læse en sms med et indhold, som man skal forholde sig til, så kan det betyde, at man ikke får den søvn, man har brug for«, siger han.

Du bliver stresset og syg af sms’erne
Søvn er vigtig, for at vi mennesker trives. Det gælder mængden af søvn, men også hvor dybt vi sover. Og bliver man forstyrret hver nat af beskeder og billeder, kommer man til at mangle søvn. Det gør ifølge Jan Ovesen, at man får sværere ved at koncentrere sig, tænke kreativt, løse problemer og se tingene fra flere vinkler.

Også helbredet lider på sigt, for mange af kroppens vigtige processer finder sted, når vi sover. Det er for eksempel kun, når vi sover dybt, at kroppen producerer det væksthormon, som får børn til at vokse. Derfor er det meget tydeligt hos børn, hvis de ikke får deres søvn. Men væksthormon er også vigtigt for voksne, fordi det stimulerer immunforsvaret. Hvis man ofte bliver forstyrret i den dybe søvn, bliver man derfor lettere syg, og det er sværere at blive rask igen. Men det er ikke det eneste.

Vores insulinfølsomhed bliver også dårligere, hvis der ikke er ro på om natten. Og står det på i årevis, kan det i værste fald udvikle sig til diabetes. Og endelig er der stressniveauet.

»Stresshormonet kortisol skal gerne falde i løbet af dagen og være lavt om natten. Men hvis vi ligger og er opmærksomme på, om nogen skriver til os, så falder det ikke nok. Udover et konstant forhøjet stressniveau, kan det med tiden medføre et forhøjet blodtryk, fordi hjertet hele tiden er på overarbejde«, siger Marian Petersen.

Især børn og unge er udsatte

Både Marian Petersen og Jan Ovesen er enige om, at de natlige aktiviteter på mobiltelefonerne går hårdest ud over de unge. I en undersøgelse, som YouGov har lavet for MetroXpress, svarer 37 procent af de 18 til 29-årige, at lyde og aktiviteter fra deres smartphones har holdt dem vågne om natten.

»Specielt børn og unge kan ikke lade være med lige at tjekke, hvem der har skrevet. Og så svarer de alligevel«, siger Marian Petersen.

»Mange forældre lader børnene selv bestemme, hvornår mobilen skal slukkes. Hvis de havde en bedre forståelse for søvnens betydning, er jeg sikker på, at flere af dem ville sige fra», siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden