Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

Skærmskift. Om tre år er flere danskere blevet tv-seere via internettet, vurderer brugerne selv.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TV-seere kigger frem: Vi rykker over på internettet

Om tre år vil over halvdelen af danskerne se tv-programmer over internettet.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I gamle dage samledes vi i hjemmets tv-stue til søndagsfilm og tv-avis. I dag kan du få serveret film, serier og public service over internettet, præcis når det passer ind i dit program.

Og hvis man skal tro tv-brugernes egne forudsigelser, vil over halvdelen af befolkningen om tre år se tv over internettet som et supplement til kabel-tv.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har udført for Arkena, Europas største virksomhed inden for broadcast services. Undersøgelsen bygger på 4.057 besvarelser fra tv-brugere i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

LÆS ARTIKEL

Ifølge undersøgelsen får lidt over halvdelen af danskerne i dag hele deres behov for tv-sening dækket gennem kabel-tv. Til sammenligning er det kun 5 procent, der udelukkende ser tv via internettet. Lige omkring hver fjerde bruger internettet til at dække en del af deres behov for tv, mens tre ud af fire overhovedet ikke gør brug af internettet, når de skal se fjernsynsprogrammer.

Flere opdager internettets tv-muligheder
Billedet ser noget anderledes ud om tre år, ifølge seerne selv. Her vil det nemlig kun være hver fjerde, der udelukkende benytter sig af kabel-tv, hvor det før var halvdelen. Til gengæld er antallet af internetbrugere steget betydeligt, og over halvdelen af befolkningen, nemlig 60 procent, vurderes det, vil benytte internettet til at se tv. I dag er det kun 27 procent.

Pia Majbritt Jensen, der er lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, kalder det et realistisk billede.

»På tre år ændrer det sig ikke fuldstændig radikalt, og langt størstedelen vil stadig benytte almindeligt tv, men folk har fået øjnene op for, at det kan være nemt at se tv på internettet. Det virker godt, og det hakker ikke«, siger hun.

Tv-brugerne bliver i undersøgelsen bedt om at svare på, hvorfor de tror, at de vil se mere tv via internettet om tre år. 72 procent svarer, at det skyldes fleksibiliteten i at kunne se tv over internettet, når man har tid og lyst.

»Det er jeg ikke i tvivl om, er en af hovedårsagerne til, at man ser tv på nettet. Du behøver ikke være hjemme søndag aften, når der kommer Arvingerne, og du kan se serier i rap uden at skulle vente en uge på næste afsnit«, forklarer lektor Pia Majbritt Jensen.

Det er særligt aldersgruppen 18 til 34, der har taget imod internettet som en mulighed for at se tv. Kun halvdelen svarer, at de aldrig bruger internettet til at se tv, hvor de ældre aldersgrupper tæller mellem 73 procent og 87 procent, der ikke bruger internettet til tv.

»Der er stadig en del af den lidt ældre generation, der ikke har set tv på internettet endnu, og jeg tror, at mange, der vil komme til at prøve det i løbet af de næste tre år, vil prøve det via DR. DR står stadig for en stor del af vores forbrug, både på nettet og det almindelige tv, og så er det gratis«, forklarer lektor Pia Majbritt Jensen, der kun ser den ulempe ved internet-tv, at det kunne få konsekvenser for DR's public service.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ud fra en Public Service vinkel kan det gå hen og blive problematisk for DR, hvis de taber til andre, der er bedre til at få deres online indhold distribueret. Det er vigtigt for en organisation som DR at kunne udbyde deres indhold på samme kvalitetsniveau som konkurrenterne. Ellers vil der ikke være lige så mange, der ser DR’s indhold som nu, og så ville man nok ikke som licensbetaler føle det samme ansvar over for DR. De ville miste opbakning hos befolkningen, og det ville være en skam«, siger hun.

Hos DR er man hverken overrasket over undersøgelsens resultat eller bekymret over fremtiden.

»Der kommer mere streamingforbrug, men det er ikke indvarslingen af de traditionelle tv-kanalers død. Det er bare en ny måde at tilgå tv-kanaler på. For os er det ikke en konkurrence men en ny måde at bruge tv på, ligesom da kabel- og satellit-tv opstod. Vi skal bare sørge for at være til stede, på de platforme hvor folk ser tv, og jeg tror ikke, at man skal være så bange. DR er ikke en konkurrent til de kommercielle streaming services, men et supplerende public service tilbud«, siger Anders Kappel, der er kanalredaktør hos DR.

En stor del af DR's indhold kan allerede findes på nettet og er gratis at bruge. Til juni lancerer DR særlige tv-apps, der vil gøre det lettere for brugerne at se DR's kanaler på smartphones, tablets og smart-tv.

Yndlingsskærmen sidder ikke på en tablet

I undersøgelsen er tv-brugerne også blevet spurgt, hvilket apparat de foretrækker at bruge, når de skal se tv på internettet. Og mens udbyderne forsøger at udvikle smarte løsninger til de nye og mindre apparater, svarer brugerne, at de foretrækker skærmen på deres computer.

»Det er alligevel computeren, der suverænt er det apparat, der bruges til at se tv på internettet. Man skal altså også designe til computeren og ikke kun til de nye mobildevices, hvis man vil ramme målgruppen. Mange er fokuserede på nye løsninger og holder sig oppe mod Netflix, der ligesom har sat standarden, men man må ikke glemme den almindelige mac, pc eller laptop der står i brugernes hjem«, forklarer Mads Kaysen, der er direktør for Arkena i Norden, om resultatet.

82 procent svarer, at de bruger deres bærbare eller stationære computer til at se tv på internettet, mens kun hver tredje bruger tablet og hver fjerde smartphone.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DOKUMENTATION Se undersøgelsen fra Arkena (eksternt link)

Det er et relativt lille antal brugere, der udelukkende vil se tv via internettet om tre år. Stigningen fra i dag til da er 5 procent til 7 procent, og det kan tyde på, at danskerne stadig vil se internet-tv som et supplement til det gode, gamle fjernsyn.

»De store begivenheder, som vi samles om, bliver stadig set i real time, og til dels de store dramaserier. Der er bestemte ting, man stadig gerne vil se, når det foregår«, siger lektor Pia Majbritt jensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden