Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

etik. Ved første øjekast ligner den nye Fairphone de fleste andre smartphones på markedet.
Foto: Fairphone

etik. Ved første øjekast ligner den nye Fairphone de fleste andre smartphones på markedet.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Denne smartphone kan du købe uden dårlig samvittighed

Bidrager din smartphone til krig i Afrika eller slaveri i Asien? Her er løsningen.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter den hårde kritik af arbejdsforholdene på de fabrikker, hvor Apple, Samsung og andre producenter får fremstillet deres produkter, har det hollandske initiativ Fairphone sat som mål at bygge verdens første smartphone, der er produceret under etisk forsvarlige forhold.

Den første model af telefonen er netop frigivet og alle 25.000 eksemplarer i den første sending blev udsolgt i løbet af kort tid.

På projektets hjemmeside kan man nu skrive sig op og blive informeret, når den næste sending er klar. Telefonen kan kun bestilles på nettet, og den første model blev solgt for omkring 2.400 kr.

LÆS ARTIKEL

Ved første øjekast ligner den nye Fairphone de fleste andre smartphones på markedet. Den er lidt tykkere og tungere end de fleste aktuelle mellemklasse-telefoner, og skærmen har en forholdsvis lav opløsning på 960 x 540 billedpunkter.

Men der er mange ting, der adskiller Fairphone fra en almindelig telefon. Det starter allerede med de materialer, der er brugt i telefonen. Mange af de sjældne råstoffer, der bruges til elektronik, kommer fra konfliktramte områder i Afrika, og minedriften kan være med til at holde gang i borgerkrige.

Derfor har Fairphone indgået aftaler med flere miner i Congo, hvor man mener at kunne garantere, at pengene ikke lander i lommerne på lokale krigsherrer.

Det er kun en del af metallerne i telefonen, der kommer fra konfliktfri miner, og Fairphone arbejder på at finde flere leverandører, der også kan garantere mindstekrav til arbejdsforholdene i minerne.

Fond skal forbedre arbejdernes forhold
Den første plan om at fremstille telefonen på en fabrik i Europa blev opgivet, og Fairphone har ligesom de fleste andre producenter valgt at få fremstillet sin smartphone i Kina.

Men der er indgået en aftale med en fabrik i kinesiske Chongqing, hvor en del af telefonens pris går til en særlig fond, der skal forbedre arbejdernes forhold.

Samtidig har Fairphone stillet krav til alt fra brandsikring til lysforhold og frokostordninger for de ansatte på fabrikken.

Der er også fokus på resten af telefonens levetid. Apple bliver ofte kritiseret for at designe sine produkter, så det er meget svært at reparere og udskifte komponenter. I mange tilfælde er batteriet limet fast og kan ikke uden videre erstattes. Der bruges også specielle skruer og andre tricks, som gør det svært at åbne produkterne.

»Hvis du ikke kan åbne det, ejer du det ikke«, lyder mottoet hos Fairphone, der har konstrueret sin telefon, så det er nemt at udskifte batteriet og andre dele. Der er plads til to sim-kort, så man slipper for at skulle have en ekstra telefon. Indpakningen er fremstillet af genbrugs-materiale, og der er hverken høretelefoner, oplader eller usb-kabel med i pakken.

Det skal reducere mængden af elektronisk affald, som er steget voldsomt fordi mange gadgets typisk kun har en meget kort levetid. Fairphone opfordrer til at donere sin gamle telefon til et projekt, der sørger for at den bliver genbrugt, og der arbejdes på et særligt tilbagekøbs-program, så telefonerne ikke lander i skraldespanden.

Mange brugte computere og andet elektronisk udstyr fra Europa ender på gigantiske lossepladser som Agbogbloshie i Ghana, der ulmer af giftig røg fra de mange små brande, hvor kablerne smeltes for at udvinde kobber og andre værdifulde materialer.

Fairphone er gået sammen med en anden hollandsk organisation, Closing the Loop, som vil indsamle brugte mobiltelefoner i Ghana og sende dem til genbrugs-faciliteter i Europa. Målet er, at materialernes skal udvindes under forsvarlige forhold og anvendes i nye Fairphone-modeller.

Giver fred fra den digitale verden

Hollænderne har lavet deres egen overbygning til Android, Fairphone OS, som indeholder flere nye funktioner, herunder muligheden for at justere baggrundens farve alt efter batteristatus.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er også et værktøj kaldet Peace of Mind, hvor brugeren kan vælge at afbryde forbindelsen til den digitale verden og få lidt sjælero i et stykke tid. Et andet værktøj tænder og slukker automatisk telefonen på bestemte tidspunkter.

Både telefonens hardware og software bygger på princippet om åbenhed, hvor brugeren har adgang til alle dele. Det betyder også, at brugeren nemt kan installere et nyt styresystem uden at skulle foretage et særligt indgreb i telefonen.

LÆS OGSÅ

Mange af målene i Fairphone-projektet er kun delvis nået i den aktuelle model, der stadig har en del mangler, og selvom der arbejdes på at fremstille telefonen i større styktal, så er det kun en dråbe i havet sammenlignet med de aktuelle topmodeller på mobil-markedet.

Selvom Fairphone altid vil være en niche, så kan projektet få stor betydning for resten af elektronik-branchen. Hollænderne har bevist, at det er muligt at fremstille en moderne smartphone uden at gå på kompromis med etiske krav til produktionen, materialer og genbrug.

Det lægger pres på giganter som Apple, der måske allerede er ved at ændre kurs. Den seneste Mac Pro-computer fra Apple har således fået ros for at være meget let at reparere og opgradere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden