Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Giftig. Når du arbejder med computermus, tastatur og høretelefoner kommer du i kontakt med kemiske blødgører, der kan være skadelige.
Foto: Thomas Borberg

Giftig. Når du arbejder med computermus, tastatur og høretelefoner kommer du i kontakt med kemiske blødgører, der kan være skadelige.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Din computermus kan være giftig

Computermus, tastatur eller øretelefoner kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange elektronik-produkter indeholder forbudte kræftfremkaldende stoffer.

Det viser en kemisk analyse af 28 produkter som tastaturer, computermus og headsets, som det tyske fagblad c't har fået gennemført.

En del af de testede produkter har direkte hudkontakt i længere tid ad gangen.

Det tyske laboratorium Bureau Veritas i Hamburg, der har lavet analysen, har fundet de forbudte kortkædede klorparaffiner i to tastaturer, to mus og fire øretelefoner.

LÆS ARTIKEL

Der er også fundet store koncentrationer af de såkaldte aromatiske kulbrinter (PAH), der er meget sundhedsskadelige.

Tre ud af fire af de testede øretelefoner indeholder det kræftfremkaldende stof i de dele, der har kontakt med huden. I flere tilfælde er koncentrationerne meget større end de EU-grænseværdier, der træder i kraft i 2015.

I næsten halvdelen af de testede produkter er der fundet den kemiske blødgører DEHP, der hører til de såkaldte ftalater. DEHP er ikke forbudt, men stoffet kan være skadeligt for frugtbarheden.

Forsøg viser også, at det kan være kræftfremkaldende hos mus og rotter. Et enkelt af produkterne indeholdt stoffet i en koncentration, der er 150 gange større end tilladt i børnelegetøj.

Det er især kablerne til mus og øretelefoner, som indeholder store mængder af blødgørere.

I Danmark er det Miljøstyrelsen, der skal kontrollere, om produkter indeholder forbudte kemiske stoffer. Fuldmægtig Dorte Lerche Bjerregaard bekræfter, at der er tale om høje koncentrationer fundet i den tyske undersøgelse, men det betyder ikke nødvendigvis, at der er sundhedsfare.

»Selv om de målte koncentrationer for nogle af stofferne ligger noget over de kommende grænseværdier, er det svært at sige, om det kan udgøre en konkret risiko for forbrugeren. Det vil kræve en nærmere undersøgelse af, om stofferne frigives – og i hvilke mængder – fra det enkelte produkt for at kunne vurdere det«, siger hun.

Lugt og gift hænger ikke sammen
Det er ikke usædvanligt, at nye elektronikprodukter har en ubehagelig, bidende lugt. Det gælder ikke mindst for de produkter, der har bløde gummidele.

De tyske forskere har kigget nærmere på 28 produkter, hvoraf mange har en mistænkelig lugt. Men analysen viser, at der ikke er en direkte forbindelse mellem lugt og forbudte kemikalier.

Af de syv undersøgte mobiltelefon-hylstre – som alle lugtede grimt, da de blev pakket ud – var der kun et enkelt med en betænkelig koncentration af et kræftfremkaldende stof.Laboratoriet har både testet billige no-name-produkter og mærkevarer fra producenter som Microsoft, Logitech og Apple. Generelt er mængden af betænkelige stoffer meget lavere i mærkevarerne end i discountvarerne. Hverken Logitech eller Apple bruger ftalater i kablerne til deres mus.

Dermed ser det ud til, at den bedste vej til at undgå giftige stoffer er at købe de lidt dyrere mærkevareprodukter. Skadelige stoffer i øret


Den mest problematiske produktgruppe i testen er øretelefoner, hvor samtlige testede produkter indeholder de tre mest skadelige kemikalier. Stofferne findes typisk i kablerne, som tit kommer i berøring med huden, og derfor anbefales det at bruge trådløse modeller. Men der er også fundet betænkelige stoffer i dele, der sidder direkte i øret.Hvis produktet har en ubehagelig lugt, kan det også betyde, at der er brugt opløsningsmidler, som oftest forsvinder i løbet af kort tid.

For mobiltelefonhylstre og andre produkter uden indbygget elektronik anbefales det at vaske dem i lunkent vand for at fjerne opløsningsmidler og andre rester.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Umuligt at gennemskue

For den almindelige forbruger kan det være næsten umuligt at gennemskue, om et produkt indeholder skadelige stoffer.

Den såkaldte Reach-forordning betyder, at producenter og forhandlere skal informere om, hvorvidt deres produkter indeholder et af 151 forskellige betænkelige stoffer, men kunden skal selv spørge, og der kan gå op til 45 dage inden svaret kommer.

Det er nok de færreste forbrugere, der har lyst til at vente så længe, når de skal købe et nyt produkt.

»Jeg synes, man som forbruger bør stille krav til politikere og virksomheder om at få bedre oplysning om de skadelige stoffer. For langt de fleste af disse stoffer findes der alternativer, som ikke er miljøskadelige. Det er faktisk muligt at udfase dem. Det kræver bare ændringer i produktionen«, siger Birgitte Lesander, der er kampagnechef hos Greenpeace.

Foruden de umiddelbare sundhedsmæssige konsekvenser for brugerne, så lander mange af de brugte elektronik-produkter på store lossepladser i den tredje verden, hvor stofferne kan være til fare for mennesker og miljøet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden