Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Risikabelt. Hvis du har en PC med Windows XP installeret kan det være en god ide at overveje at installere nyere software. (arkivfoto)
Foto: SARA GALBIATI

Risikabelt. Hvis du har en PC med Windows XP installeret kan det være en god ide at overveje at installere nyere software. (arkivfoto)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Supporten slutter i dag: Sådan udskifter du Windows XP

Hvis du har det gamle Windows XP på din computer, så er det tid til opgradere.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Microsoft lukker for support til sit 12 år gamle styresystem Windows XP fra den 8. april og dermed er der nu en rigtig god grund til at udskifte den forældede software.

Der kommer ikke flere sikkerhedsopdateringer til Windows XP efter april, og det kan blive farligt for brugerne, selvom Microsoft fortsat vil beskytte styresystemet med sin egen antivirus et år frem.

Computeren holder ikke op med at fungere, selvom du har Windows XP installeret når supporten er slut, og det er også fortsat muligt at installere styresystemet på nye maskiner, men de manglende sikkerhedslapper kan hurtigt blive et stort problem. Der opdages konstant nye sårbarheder, som kan bruges til at smugle skadelig software ind på din computer.

LÆS OGSÅ

Hvis du har en gammel computer med XP, er der grundlæggende to muligheder. Du kan enten installere en nyere version af Windows eller anskaffe en helt ny computer.

Tjek computerens hardware

Inden du køber en ny Windows-version, bør du undersøge om computeren opfylder hardwarekravene. Microsoft stiller en opgraderingsassistent til rådighed, der kan bruges til at tjekke maskinen.

Både Windows 8 og den lidt nyere version 8.1 kræver en 1 GHz processor, 1-2 GB hukommelse og rigelig fri plads på harddisken samt et nyere grafikkort. Det er mindstekravene for at få softwaren til at køre, og det anbefales at bruge en noget kraftigere computer.

Selvom computeren kan køre den nyeste Windows-version, kan der være enheder eller programmer, der ikke understøttes. De kører måske kun med begrænset funktionsomfang eller slet ikke. Her kan det være nødvendigt at kontakte producenten for at indhente oplysninger.

LÆS OGSÅ

Windows 7 har en særlig XP-tilstand, der kan bruges til at køre ældre software direkte på det normale skrivebord.

Det kræver dog særlig virtualiseringssoftware og de manglede opdateringer efter april betyder også her, at der kan opstå problemer med sikkerheden. Derfor har Microsoft heller ikke indbygget en XP-tilstand i Windows 8.

Når du installerer en nyere Windows-version på en XP-maskine bliver alle filer, indstillinger og programmer slettet, og derfor er det meget vigtigt at sikkerhedskopiere dine data, inden du opgraderer. Det er ikke muligt at lave en opgradering, hvor filerne bevares på computeren.

Efter den nye Windows-version er lagt på computeren, kan du geninstallere programmerne og føre dine filer tilbage.

Køb en ny maskine
Den anden mulighed er at købe en helt ny computer, hvor styresystemet allerede er installeret. Her slipper du for at skulle installere softwaren selv og samtidig kan du være sikker på, at alle enheder fungerer.

Du kan dog ikke vide, om alle dine gamle XP-programmer kan bruges på den nye computer, og du bør have de oprindelige installationsmedier, hvis programmerne skal geninstalleres.

Men data kan overføres nemt med et eksternt lagermedie eller en internet-tjeneste som Dropbox. Microsoft har selv et program kaldet Windows Let, der kan hjælpe med at flytte filer.

Hvis din gamle computer ikke er hurtig nok til at køre den seneste Windows-generation, så har du også mulighed for at skifte til en anden platform som det gratis Linux. Du kan afprøve den populære Linux-distribution Ubuntu uden at fjerne din nuværende Windows-installation.

Ubuntu kan køre på langt de fleste pc'er og kan dermed spare dig for at skulle anskaffe en helt ny maskine.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden