Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Slut. Snart er det farvel til de irriterende kabler, som altid har fulgt med en pc. Fremtidens løsninger er trådløse.
Foto: Thpmas Borberg

Slut. Snart er det farvel til de irriterende kabler, som altid har fulgt med en pc. Fremtidens løsninger er trådløse.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sig farvel til pc-kablerne - din computer bliver helt trådløs

Nu forsvinder de sidste computerkabler snart. Fremtidens pc er fuldstændig trådløs.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Snart er det slut med kabelsalat på skrivebordet. Chipproducenten Intel har netop præsenteret sin nye pc-platform, Skylake, hvor de sidste kabler er forsvundet. Både strømforsyningen og forbindelsen til skærmen og andet udstyr klares over en trådløs forbindelse.

Fremtidens pc er helt fri for kabler. Dermed kommer du aldrig mere til at mangle det rigtige stik, du vil aldrig opleve, at kablet er for kort, og du slipper for at ligge på gulvet og rode med ledninger.

Intel fremstiller ikke selv computere, men er verdens største chipfirma og har stor indflydelse på pc-producenterne. På Computex-messen i Taiwan har Intel for nylig fremvist sit kabelfri design. Den såkaldte WiGig standard sørger for automatisk forbindelse til skærm, printer og andre enheder, når computeren er inden for rækkevidde. Forbindelsen bliver også afbrudt automatisk, når maskinen fjernes igen.

Tre gange hurtigere overførsel

»Kablets tid er ovre. Senest så vi det på verdens største udstilling for forbrugerelektronik, CES, i Las Vegas i januar. Flere og flere produkter i hjemmet forbindes trådløst. Ikke mindst det eksplosive salg af smartphones og tablets har gjort det nemt for forbrugerne at styre alle produkterne i hjemmet fra sofaen eller langt fra hjemmet«, siger kommunikationschef Erling Madsen fra Brancheforeningen ForbrugerElektronik.

Samtidig med at mobile enheder spiller en stadig større rolle, er der kommet mange nye trådløse teknologier som Bluetooth, Airplay og Wireless usb, der skal erstatte kablerne. Men forbindelsen mellem computer og skærm kræver så meget båndbredde, at det har været svært at fjerne kablet. Nu er der fundet en løsning på problemet.

I forhold til et almindeligt trådløst netværk kan WiGig overføre data mere end tre gange hurtigere. Fra næste år kommer de første pc’er og skærme med WiGig, og det betyder, at det bliver meget lettere at forbinde alle slags enheder uden kabler. Teknologien kan også bruges til at overføre lyd og billede fra en tablet eller smartphone til fjernsynet, eller at sende musik til stereoanlægget.

Men WiGig kommer ikke til at erstatte det almindelige trådløse netværk. Rækkevidden er kun i omegnen af 10 meter.

Trådløs energi

Intels vision er, at strømkablet også skal forsvinde. Fremover skal computeren forsynes med energi trådløst. Den nødvendige teknologi er allerede udviklet, og Intel har demonstreret et system, der kan installeres i et almindeligt træbord.

Det bruger magnetisk resonans til at oplade et ubegrænset antal enheder samtidig. På messen Computex kunne Intel fremvise et bord, der samtidig oplader en bærbar computer, en telefon, en tablet og et headset.

Problemet har indtil nu været, at der er flere forskellige standarder på området. Men Intel er gået med i Alliance for Wireless Power og forsøger nu at samle opbakning til en fælles standard.

»Det er nødvendigt med en vis form for standardisering, så man ikke skal skifte ladepladen ud, hver gang man får ny pc. Desuden er der ikke altid behov for trådløs opladning, og ladepladen skal trods alt stadig have strøm med en ledning til stikkontakten«, siger analytiker Anders Elbak fra IDC.

Det forventes, at pc-platformen Skylake er klar i anden halvdel af 2015, og de første computere, som bruger teknologien, kommer sandsynligvis året efter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden