Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SAMMENKOBLET. Fra næste år vil du også kunne bruge USB-kabler til at forbinde dine lyd- og video-enheder, så ét kabel kan klare alting. Det sker ved introduktionen af USB 3.1 og Type-C-stikket (bill.) (Foto: USB 3.0 Promoter Group)

SAMMENKOBLET. Fra næste år vil du også kunne bruge USB-kabler til at forbinde dine lyd- og video-enheder, så ét kabel kan klare alting. Det sker ved introduktionen af USB 3.1 og Type-C-stikket (bill.) (Foto: USB 3.0 Promoter Group)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremtidens USB-stik giver dig også video og lyd

Langt om længe er der udsigt til at vi kan nøjes med ét kabel til det hele.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dit liv er formentlig allerede fyldt med USB-stik og USB-kabler. Vi bruger dem til opladning af vores telefoner, til at slutte printeren til computeren, og til at overføre data af forskellige slags til tablets for smartphones.

Men fremtidens USB-kabler vil kunne meget mere end det.

HDMI-kablet skal dø
Som det er lige nu, bruger vi altså mest USB til at fodre ting med små mængder strøm og overførsel af data. Men fremover vil vi også kunne bruge dem til lyd og video.

Lige nu bruger vi mest HDMI-kabler til den slags, men hvis det står til folkene bag verdens videostandarder, så skal vi ikke gøre det ret meget længere.

VESA står for Video Electronics Standards Association, og det er den organisation, der primært fastlægger, hvilke kabler og stik, vi skal bruge for at koble vores video- og lydbærende forbrugerelektronik sammen. Altså for eksempel, hvilket kabel, der skal bruges til at koble en Xbox eller en Apple TV til dit fjernsyn.

VESA er nu kommet med en smart løsning, der udnytter de store mængder data, der kan flyttes med USB 3.1 og Type-C-kabler. Løsningen består i at ’simulere’, at USB-kablet i virkeligheden er et DisplayPort-kabel. Og hvad betyder det så?

Klar til fremtidens skarpe billeder
DisplayPort er en af de teknologier, som mange havde forestillet sig, ville blive den bærende standard for overførsel af fremtidens højopløste digitale video og lyd. Det kunne for eksempel være 4K, der langsomt er ved at kravle ind de steder, hvor vi køber forbrugerelektronik.

Mange har allerede stiftet bekendtskab med DisplayPort. For et par år siden introducerede Apple nemlig Thunderbolt-stikket på deres computere, der benytter sig af DisplayPort-teknologien.

Nyere produkter som Microsofts Surface Pro 3 har også DisplayPort ombord. Man kan så bruge et DisplayPort-til-HDMI-kabel til at koble computeren til sit tv eller en ekstern skærm.

Men nu er DisplayPort-teknologien altså også på vej ind i vores USB-kabler. Det betyder, at du kan bruge én slags stik eller kabel til at koble alting sammen, hvilket ikke bare gør livet nemmere, men også kan gøre en del godt for kabel-kaoset, vi gemmer bag møblerne.

VESA lover endda, at den nye standard kun kræver en adapter for enden af kablet, hvis man vil bruge det til ældre stik som HDMI, DVI eller VGA.

Og for at gøre det hele endnu nemmere, kan det nye USB-stik vendes fuldstændig, som du vil, modsat dem vi har i dag. Hvis alt går som det skal, vil vi begynde at se forbrugerelektronik, der understøtter den nye standard i løbet af 2015.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden