Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR-foto
Foto: PR-foto

svær. HTC One herover er kåret som det sværeste at reparere, og kan blive en dyr fornøjelse at få lavet.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Disse smartphones er reparatørens værste mareridt

Der kan hurtigt komme skader på din smartphone, men nogle producenter gør det meget svært at reparere telefonerne.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange af de nye smartphones ligner hinanden i deres design og funktioner, men der er meget store forskelle, når telefonerne bliver skilt ad. I nogle tilfælde er det næsten helt umuligt at komme ind til telefonens indre og udskifte det indbyggede batteri eller frontpanel.

Det konstaterer det amerikanske firma iFixit, der er kendt for at splitte nye produkter fra hinanden og afsløre deres inderste hemmeligheder.

På den seneste liste fra iFixit har de populære smartphones fået point, alt efter hvor nemme de er at reparere. I mange tilfælde kan det nemlig bedre betale sig at udskifte hele mobilen end at foretage en reparation, selv om telefonen ikke er gammel. Det er dårligt nyt for forbrugeren, hvis garantien ikke dækker, og betyder samtidig, at bjergene med elektronisk affald vokser.

»Det nyeste er, at producenterne er begyndt at lave væskesikre telefoner, som er bygget på en helt anden måde, end vi har set hidtil. Det kræver specielle værktøjer for at åbne telefonerne«, fortæller Adam Altintas, der er indehaver af reparationsfirmaet Mobilchefen. Det besværliggør reparationerne.

LÆS ARTIKEL

På iFixits liste er den telefon, der er absolut sværest at reparere, HTC One. Den får kun 1 ud af 10 mulige point. Det er stort set umuligt at åbne telefonen uden at forvolde stor skade på bagpladen, og batteriet er fastmonteret og gemt under bundkortet.

»Vi reparerer slet ikke HTC One. Den er presset sammen på en sådan måde, at det kræver rigtig meget tid at foretage en reparation. Selv om det måske er muligt at reparere en skade, kan det ende med at koste mere end nyprisen«, siger Adam Altintas.

Det er også meget svært at skifte batteriet i Apples iPhone-mobiler, og de seneste modeller kræver specielle skruetrækkere. I undersøgelsen er der dog også ros til iPhone 5s og 5c, hvor det er ret let at fjerne og skifte frontpanelet.

I Samsung Galaxy Nexus er glasset bygget sammen med skærmen og rammen, og i mange af de nyere modeller fra den koreanske producent er det også vanskeligt at fjerne glasset.

Motorola har fået topkarakter for det modulære design i sine telefoner som Droid Bionic og Atrix 4G, som er ret ukendte i Danmark. Her er det nemt at komme ind til de enkelte komponenter, og batteriet udskiftes på sekunder.

»Mit bedste råd til almindelige forbrugere er, at du skal spørge i butikken, inden du køber, om det er muligt at skifte telefonens batteri. Vi ved, at batteriet maksimalt holder i to år, og dermed er det en god indikator for, om telefonen bare er til at smide væk efter noget tid«, siger Adam Atlintas.

I pc-verdenen er det en selvfølge, at brugeren selv kan udskifte defekte komponenter og indsætte ekstra hukommelse. Det er muligt, fordi computeren er opbygget af moduler, der nemt kan udskiftes. Sådan er det ikke med smartphones, men der arbejdes på at lave mobiler efter samme princip.

Google har startet det såkaldte Project Ara, hvor en gruppe af tidligere Motorola-udviklere skal designe en telefon, der er modulær som en pc.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden