Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tørretid. Snart kan vaskemaskinen selv fortælle, at det er tid til at hænge tøj til tørre. Arkivfoto: Camilla Stephan

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kan du styre vaskemaskinen med din smartphone

Samsung har lanceret sin første vaskemaskine med app-styring, og flere intelligente hvidevarer er på vej.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke kun stereoanlæg, fjernsyn og lamper, der kan styres med din mobil. Samsung sælger nu en internetforbundet vaskemaskine, der kan betjenes direkte med en app. Fra din smartphone kan du starte eller stoppe vaskeprogrammet eller få besked, når maskinen er færdig og det er tid til at hente vasketøjet.

LÆS ARTIKEL

Den nye WW9000 har også en indbygget 5-tommers touchskærm, der erstatter de normale knapper. Her kan du vælge mellem forskellige programmer, mens maskinen selv doserer vaske- og skyllemiddel fra en indbygget beholder. Vaskemaskinen med blåt lys i lågen er kun det første skridt fra Samsung, som snart kommer med mange flere intelligente hvidevarer. Den tilhørende Smart Home-app skal bruges til at styre alt fra køleskabe til støvsugere og klimaanlæg.

Styr apparatet med telefonen

»Ideen er, at du kan se alle dine apparater i samme app. I løbet af det næste år lanceres flere andre hvidevarer, der har den samme slags funktioner som den nye vaskemaskine. Du kan sidde derhjemme eller på arbejdet og styre apparatet med din telefon«, fortæller Jonas Holm, der er ansvarlig for hårde hvidevarer hos Samsung Danmark.

Det er kun muligt at styre Samsungs egne produkter med Smart Home-appen, mens konkurrenter som Bosch og Siemens har lanceret en åben platform, Home Connect, der skal bruges til at betjene apparater fra forskellige producenter. Den første version af Home Connect-appen er netop frigivet.

Miele har udviklet radioteknologien Con@ctivity, hvor emhætten kan kommunikere direkte med kogepladen. Her er det ikke nødvendigt at tænde og slukke for emhætten – den modtager automatisk oplysninger om, hvad der sker på kogepladen. Men teknikken fungerer kun med Miele-produkter.

»Vi ser lige nu, at mange leverandører arbejder på hvidevareprodukter, der kan kommunikere indbyrdes, og der er stor interesse for at skabe en komplet løsning, hvor du har alle funktioner samlet i en fælles brugerflade«, siger Anders Nebelong, der er salgschef for hvidevarer hos Elgiganten.

De intelligente hvidevarer er en del af det, der også kendes som ’tingenes internet’. Det er visionen om, at alle slags genstande i huset bliver koblet til nettet og snart kan udveksle data.

Venter på billigere strøm

Fremtidsforsker Preben Mejer bor selv i et gammelt fireetagers byhus med lang vej til vaskemaskinen i kælderen. Nu kan han se på mobilen, hvornår vaskemaskinen er færdig.

»Først kan man tænde og slukke og andre simple ting. Sidenhen bliver enhederne i stand til at snakke sammen og orientere sig. Det vil sige, at vaskemaskinen finder ud af, hvor den er, og doserer vaskepulveret automatisk efter, om der – som tilfældet er her i Aarhus – er meget hårdt vand og dermed større doseringsbehov. Den vil også kunne se, at den er kommet ind i en husstand med ældre mennesker, og dens display vil tilpasse sig, så den er så enkel som mulig at kommunikere med«, forudsiger Preben Mejer.

Fremtidens vaskemaskine kan også tale med de andre enheder i hjemmet. Det betyder, at strømforbrugende enheder venter på hinanden, så man undgår spidsbelastning. Vaskemaskinen giver grønt lys til tørretumbleren, der derpå går i gang.

Hvidevarerne vil også kunne fjernbetjenes til at vente på billig overskudsstrøm fra elværket og gå i gang for eksempel midt om natten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden