Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR/Sony
Foto: PR/Sony

LYDKVALITET. Sonys nyeste bud på en walkman, ZX2, kan afspille lyd i høj opløsning, også kaldet HD Audio.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hifi-eliten satser på musik i HD-kvalitet

Musikbranchen varsler væsentligt bedre lyd, end vi er vant til at høre på.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Musikproducere, teknikere og Hifi-entusiaster med udstyr for mange hundredetusinde kroner har længe talt om HD Audio. Men på forbrugerelektronik-messen CES, der finder sted i Las Vegas i denne uge, er det tydeligt, at HD Audio nu også er noget for almindelige musikforbrugere.

En af årets trends på messen er således forskelligt udstyr, der kan afspille musik, som gengives i en væsentligt højere kvalitet, end du har været vant til i flere årtier. Altså en kvalitet, hvor selv ikke en ukomprimeret CD kan være med.

Indtil videre har det mest været små niche-producenter af musikudstyr, der har lavet HD Audio-afspillere. For eksempel rocklegenden Neil Young, der har kastet sin støtte bag den mobile afspiller Pono. Han var også til stede på messen for at fortælle om HD Audio helt generelt.

Men på banen kommer nu også større firmaer, som du kender fra din lokale forbrugerelektronik-biks. En af Sonys nyheder på CES er for eksempel en ny walkman, med modelnavnet ZX2. I stedet for at stoppe et kassettebånd eller mp3-filer i den, afspiller den imidlertid musik i HD-kvalitet. Firmaet har også et nyt tv, der kan håndtere den høje lydkvalitet.

Mærket Harman Kardon satser også på HD Audio. På CES-messen har de blandt andet annonceret, at de bilanlæg, de ofte leverer lyd til indbygning i biler, fremover også vil kunne håndtere HD Audio. De lancerede desuden en soundbar-højttaler til at putte under fjernsynet, der kan afspille audio i HD-kvalitet. Den hedder Omni Bar og kommer ud i butikkerne til april.

Hvad er HD Audio?
Men hvad går det der HD Audio så egentlig ud på? Det kaldes også Hi-Res Audio, hvor Hi-Res er en forkortelse for High Resolution – høj opløsning. Da CD’erne kom frem i starten af firserne, var mange benovede over den høje, digitale lydkvalitet. Men det mærkværdige er, at CD’erne aldrig nåede at udvikle sig ret meget fra deres oprindelige format.

Digital lyd består jo af ettaller og nuller. For at lydbølgerne skal kunne blive digitale bliver de samplet, det vil sige optaget og tolket digitalt. Man ’beskriver’ så at sige lyden med 1 og 0, sender disse igennem til musikafspilleren, der så afkoder dem og laver dataene om til lyd igen. Det er en renere transport af musikken end man kan fremstille analogt med strøm i kabler, der har tendens til at miste kvalitet og støje.

For at lydbølgerne skal kunne opgøres i ettaller og nuller, skal de dog kvantificeres. Da man i sin tid gjorde det til CD’er, blev man enige om at gøre det ved at opdele en given lydbølge i 16 bidder 44.000 gange i sekundet. Det er derfor, du måske har set at CD-standarden for lyd hedder 44/16, hvilket står for 44 KHz/16 bits.

Med denne fordeling kunne man i sin tid stoppe lige under 80 minutters lyd eller musik ind på en standard-CD. Det var, hvad en CD kunne bære, rent datamæssigt. Men det siger sig selv, at jo flere gange, du fortolker en lydbølge på ovenstående måde, jo flere detaljer kan du få med – og dermed også gengive musikken mere detaljeret i den anden ende.

Meget bedre end CD og mp3
På et tidspunkt begyndte man således at lave CD’er, der kunne gengive musikken bedre ved at sample den flere gange i sekundet i flere bidder, eller ved at bruge en helt anden metode. For eksempel var SACD-formatet (Super Audio CD) i princippet en DVD, der kunne læses som en CD af bestemte CD-afspillere og gengive musikken mere detaljeret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siden er der kommet et væld af muligheder for at lytte til musik i en højere opløsning end 16/44. Lige nu udgives der for eksempel en del musik i 96/24, 96 KHz / 24 bit. Det genererer en hel del ettaller og nuller at konvertere lyd så detaljeret, og dermed ville datamængderne aldrig kunne være på en almindelig CD.

Det er derfor man kalder det HD Audio eller Hi-res, fordi det er en højere opløsning, end vi hidtil har kunnet købe og lytte til musik i. Men nu, hvor vi får leveret musik som streaming eller som digitale filer, er historien en anden. Køber man f.eks. sin musik på HDtracks.com, kan man få filerne i en væsentligt højere opløsning.

Men som nævnt har man tidligere skullet være hifi-entusiast for at have udstyret til at afspille HD-lyden med. Nu kan man nøjes med at være almindelig musikfan, selvom udstyret stadig er pebret. Soundbar’en fra Harman Kardon koster 5.000 kroner før danske skatter og afgifter kommer på. Sonys nye HD-Walkman ligger på lige under 7.000 kroner før moms med mere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden