Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ENKELT. Der er kun én port, der klarer alt fra strøm til USB-tilslutninger på den nye MacBook. Den sidder helt bagerst på venstre side.
Foto: Apple

ENKELT. Der er kun én port, der klarer alt fra strøm til USB-tilslutninger på den nye MacBook. Den sidder helt bagerst på venstre side.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apples nye MacBook har kun ét hul i siden

Såvel opladning som tilslutning af en ekstra skærm eller en USB-nøgle sker gennem samme port i computeren.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Apple mandag afholdt deres store presse-event, var det allermest Apple Watch, der var fokus på. Men firmaet afslørede også en helt ny MacBook, der har en række nye, innovative tiltag ombord. Og særligt en af dem har delt vandene efter annonceringen.

Den nye MacBook har fokus på design. Det er ikke ligefrem noget nyt for Apple, men firmaet er virkelig gået hele vejen, når det gælder designet af den nye computer. Det betyder blandt andet, at Apple har gjort op med alle de huller, der traditionelt sidder i siden på en bærbar computer.

Disse porte bruger vi typisk til alt fra USB-tilslutninger til opladning af maskinens batteri. Hvis man skal sætte en skærm til computeren, kan det f.eks. ske via en HDMI-udgang eller en af de nyere porte, der kaldes Mini Displayport- eller Thunderbolt-porte. Men på den nye MacBook sidder der kun én port, der skal klare det hele.

Den nye port er en såkaldt USB C-port. Det er den seneste udvikling af USB-standarden, og der er tale om et kæmpe spring fremad i USB-teknologiens udvikling. Den nye port-type kan overføre data med hastigheder op til 10 Gbps. Det er dobbelt så hurtigt som de USB 3.0-porte, der sidder i de fleste computere i dag og 20 gange så meget som USB 2.0, som er den mest udbredte standard.

Ladestikket er væk
Den høje hastighed betyder også, at USB C kan bruges i stedet for de føromtalte skærmkabler. Det vil formentlig også glæde mange, at det er lige meget, hvilken vej, du vender stikket. Men hvad der måske er endnu mere interessant er, at den kan levere op til stikket kan levere 5A strøm med op til 100 W effektivt forbrug (3A for USB C-kabler). Det betyder, at USB C også kan bruges som ladekabel til laptops.

Og det er netop, hvad Apple har gjort med den nye MacBook. Faktisk har de samlet alting i et enkelt stik, såvel opladning som skærmtilslutning, tilslutning af printere, USB-nøgler og alt andet i det samme stik. Det er smart ud fra et design-synspunkt. Men er det smart ud fra et praktisk synspunkt?

Det er der delte meninger om. En af tech-nyhedssitet The Registers stjerneskribenter, Andrew Orlowski antyder, at Apple må have været »fulde« eller »på syre«, da de tog beslutningen om at droppe en dedikeret port til opladning. Det betyder nemlig, at man skal købe en adapter, hvis man gerne vil f.eks. lade op OG have en ekstern USB-harddisk tilkoblet samtidig. Og sådan én koster 679 kr.

Farvel til Apples egne stik?
Websitet The Verge er derimod begejstrede, og mener at Apples valg af den nye USB C-standard kan betyde enden på firmaets egne, proprietære stik såsom Lightning (som sidder i bunden af iPhone og iPad) og Thunderbolt (der er Apples version af Mini Displayport-standarden).

Den nye MacBook er blot 13,1 mm tyk på det tykkeste sted, fås i de samme farver som iPhone 6 (Guld/Sølv/Sortgrå), og vejer kun 900 gram. Ifølge Apple kan den klare 9 timer på batteriet, hvis man er på nettet hele tiden, og den har en skærm med en høj opløsning på 2304 x 1440 pixels.

Tastaturet er helt nyudviklet, baseret på en ny tastemekanisme, der gør tastning mere præcis og behagelig. Touchpad’en på den nye MacBook er også noget helt specielt, for man kan nemlig trykke hårdt eller blødt for at opnå forskellige funktioner.

Den såkaldte Taptic-teknologi betyder derudover, at touchpad’en giver 'modstand', når man ruller musen henover et element på skærmen. Det betyder at man vil kunne mærke det fysisk, når man f.eks. trykke på en knap på en website eller klikke på et ikon.

Den nye MacBook bliver tilgængelig i Danmark 10. april og priserne starter ved 11.299 kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden