Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
skifte. Parabol- eller andre andre alternativer til kabel-tv kan blive løsbningen for omkring 125.000 lejere, som ventes at miste deres tv-udbyder, hvis der indføres helt frit valg af tv-kanaler.
Foto: PETER HOVE OLESEN

skifte. Parabol- eller andre andre alternativer til kabel-tv kan blive løsbningen for omkring 125.000 lejere, som ventes at miste deres tv-udbyder, hvis der indføres helt frit valg af tv-kanaler.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

100.000 lejeboliger vil spare penge på helt frit tv-valg

Konkurrencemyndigheder: Frit tv-valg giver forbrugerne besparelse på 68 millioner.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er penge at spare for de 15 procent - omkring 100.000 lejere i landets boligforeninger - der ventes at sige fra over for de nuværende påtvungne tv-pakker, hvis de får muligheden.

Til gengæld vil hver femte lejer - eller omkring 125.000 husstande - stå uden tv-udbyder som følge af fritstilningen af markedet, fordi deres nuværende boligforening vil opgive at levere tv-kanaler.

Det vil betyde, at de selv skal ud og finde en tv-udbyder, og det vil koste dem i gennemsnit 37 kroner ekstra om måneden i forhold til, hvad de betaler i dag.

Det anslår Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en ny analyse, der kommer frem til, at samlet vil et helt frit valg af tv-kanaler spare lejerne for 68 millioner kroner om året.

LÆS ARTIKEL

Årsagen til, at det ventes, at hver femte lejer tvinges til at finde en helt ny tv-udbyder er, at særligt i gamle ejendomme findes de såkaldte sløjfeanlæg udbredt. I disse anlæg er det ikke teknisk muligt at koble enkelte husstande fra den fælles løsning. Derfor vil antenneforeningen enten ophøre, eller beboerne skal punge ud for at få en ny fælles løsning.

Konsekvensen for det flertal af lejere, der vil fortsætte med tv-pakkerne, vil være en pris, der er »marginalt mere« end i dag, lyder det i analysen.

Hele det politiske system og dele af tv-verdenen har ventet længe på analysen, som et stort flertal i Folketinget har bestilt. Formålet fra politikernes side har været at undersøge, om en fritstilning af markedet vil være en fordel eller en ulempe for tv-seerne.

Nu skal embedsmænd i tre forskellige ministerier til at bearbejde analyseresultaterne og fremlægge mulige forslag til en liberalisering af tv-markedet i boligforeningerne.

De borgerlige partier synes klar til at gennemtvinge et frit tv-valg, mens regeringen og SF og EL endnu ikke har meldt klart ud.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har tidligere sagt til Jyllands-Posten, at når analysen er gennemført, vil hun tage stilling til behovet for lovgivning.

Bundet til at betale

»I dag er der husstande i boligforeninger, som er bundet til at betale for en fælles tv-løsning, de ikke ønsker«, begrunder direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.

»To store aktører sidder meget tungt på markedet for tv-løsninger til boligforeninger. Muligheden for at vælge fælles løsninger fra vil være et vigtigt skridt på vejen til at styrke konkurrencen på området«, siger hun i en pressemeddelelse.

650.000 husstande er i dag bundet til en fælles tv-løsning i deres boligforening. Hvis de får muligheden ventes 15 procent af dem at fravælge den fælles løsning.

Analysen, der skulle have været offentliggjort i sensommeren sidste år, har fået titlen 'Fælles tv-forsyning: Økonomiske konsekvenser af mere frit valg'.

Det ventes med andre ord, at 66 procent af de 650.000 husstande vil vælge at beholde den fælles tv-løsning, selv om de tilbydes frit valg. De kommer til at betale samme pris for tv-pakkerne som hidtil, men de faste månedlige udgifter vil kunne stige estimeret 7 kroner om måneden, hvis der bliver færre om at betale.

De resterende 19 procent af de 650.000 husstande ventes at overgå til individuelle løsninger, hvis der indføres frit valg. Det gør de alene, fordi enkelte boligforeninger ventes at reagere på det helt frie tv-valg ved at stoppe med at tilbyde den fælles tv-løsning. Analysen estimerer, at den gruppe kommer til at betale 37 kroner mere om måneden for deres tv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samlet set vil frit valg give en gevinst på estimeret 68 millioner kroner til de 650.000 husstande, der i dag er bundet til en fælles tv-løsning i en boligforening. Gevinsten dækker over, at en mindre gruppe kan opnå en stor besparelse, mens langt størstedelen kan komme til at betale marginalt mere, mens et helt frit tv-valg for en femtedel af lejerne altså vil komme til at koste dem 37 kroner mere om måneden i gennemsnit.

Analysen er et led i en række initiativer i vækstpakken fra 2014, som havde bred politisk opbakning.

En tidligere analyse fra Deloitte i 2013 viser, at de to centrale tv-leverandører YouSee og Stofa leverer tv til omkring 90 procent af de husstande, der er omfattet af aftaler gennem deres boligforening.

Regler om frit valg

Regler om frit valg kan udformes på flere forskellige måder. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har defineret, at frit valg betyder, at husstande får mulighed for at fravælge den fælles tv-løsning og undgå at betale til det.

Mere præcist betyder det, at udgifter til tv-pakker, administration, drift og investeringer kun betales af de husstande, der ønsker at modtage den fælles tv-løsning.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden