Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
sluk. FM-radioen, som vi har kendt den siden 1960'erne, får vi lov at beholde et godt stykke tid endnu.
Foto: RUNE PEDERSEN

sluk. FM-radioen, som vi har kendt den siden 1960'erne, får vi lov at beholde et godt stykke tid endnu.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi får lov at beholde FM-radioen to år længere - mindst

Millioner af FM-bilradioer er en stopklods for overgang til DAB-radio Danmark.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var meningen, at FM-radioen, som vi har kendt siden 1960'erne, skal lukkes ned i 2019 og erstattes af digitale alternativer som DAB og internetradio.

Beslutningen er allerede truffet i Norge, som lukker FM-båndet i 2017, men herhjemme er planerne udskudt på nærmest ubestemt tid.

Det oprindelige mål var, at såfremt det i løbet af 2018 kunne konstateres, at mindst halvdelen af al radiolytning sker digitalt, skulle FM slukkes året efter.

LÆS ARTIKEL

Nu har partierne bag medieforliget aftalt at vente med at slukke for FM-båndet tidligst to år efter, at halvdelen af radiolytningen foregår digitalt.

I dag udgør den samlede digitale radiolytning 26 procent ifølge Kulturstyrelsen. Ved udgangen af 2014 var der en DAB-radio i 45 procent af de danske hjem sammenlignet med 41 procent ved udgangen af 2013.

Men at FM-radioen slukkes under alle omstændigheder, lader kulturminister Marianne Jelved (R) ingen tvivl stå åben om, fordi der er plads til for få radiokanaler på FM:

»Jeg håber, at vi med tillægsaftalen kan skubbe på en udvikling, så flere og flere vælger at lytte til radio digitalt, i takt med at nye spændende radiokanaler spirer frem til glæde for lytterne«, siger ministeren til BFE's (Branchen Forbrugerelektronik) nyhedsbrev DIGImail.

Tidspunktet hvor halvdelen af danskernes radiolytning sker på digitale medier kan dog ligge et godt stykke ude i fremtiden. En af bremseklodserne for udviklingen i Danmark er de mange biler med FM-radio installeret. Kun et lille mindretal af bilerne har i dag installeret en DAB-radio.

Og der sælges aktuelt 160.000 til 170.000 nye biler og omkring 15.000 nye varevogne i Danmark, hvor stort set alle sammen stadig får en FM-radio installeret fra fabrikken.

Til de danske husstande blev der i 2013 ifølge Branchen Forbrugerelektroniks salgsstatistik købt 159.000 DAB-radioer, mens 241.000 danskere købte en DAB-radio i 2014. Det er en stigning på over 50 procent fra det ene år til det andet.

Men i forhold til bilradioerne står de danske forhold i skærende kontrast til, hvordan det ser ud i andre europæiske lande.

Ifølge direktør Laila Kelp Rasmussen i BFE, sælges mellem 62 og 63 procent af alle nye biler i Norge og England med indbygget DAB-radio - og andelen er stigende. Schweiz er også godt med. Sverige og Belgien er på vej.

Ifølge FDM, Forenede Danske Motorejere, koster en DAB-radio i den nye VW Golf over 10.000 kroner inklusive afgifter, mens en velfungerende eftermonteret løsning beløber sig til cirka 5.000 kroner.

»Den høje pris i nye biler vil betyde, at udbredelsen af DAB i den danske bilpark bliver minimal, og at behovet for eftermontering derfor også vil være tilsvarende stort. Ser vi på hele bilparken, som på nuværende tidspunkt tæller 2,3 millioner personbiler, skal forbrugerne samlet set investere et tocifret milliardbeløb for at få en fungerende radio i bilen«, lyder det mindre glade budskab fra FDM.

Og Norge slukker som nævnt for FM-nettet i 2017, og her forsøger man at løse problemet med de mange FM-radioer i bilerne med adaptere i stil med dem, man kan købe og sætte til sit ældre stereoanlæg i boligen.

Dels arbejdes der på at få bilproducenterne til at levere nye biler med DAB-radio, dels at sikre, at der i alle amter er mulighed for at få skiftet bilens radio. Desuden giver staten støtte til udviklingen af bil-egnede adaptere, så man kan bruge DAB-signalerne i bilens lydanlæg i stedet for at købe en ny radio.

500.000 ud af Norges i alt 2,6 millioner biler har DAB.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden