Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

INNOVATION. Googles Sundar Pichai åbnede udviklerkonferencen Google I/O med en hel masse nyheder. Her illustrerer han, hvor mange Android-brugere, der er i verden - en prik for hver. (Foto: Morten Bay)

INNOVATION. Googles Sundar Pichai åbnede udviklerkonferencen Google I/O med en hel masse nyheder. Her illustrerer han, hvor mange Android-brugere, der er i verden - en prik for hver. (Foto: Morten Bay)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Googles fremtid: Mobilbetaling, Virtual Reality og meget mere

Søgegiganten har netop har afsløret en del nyheder på konference i San Francisco.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Googles fremtid handler om langt mere og andet end søgeresultater. Det har været strategien længe, men på udviklerkonferencen Google I/O, der åbnede torsdag, viste Google den store bredde af deres fremtidsprojekter frem. Der var en del nyt, især på den mobile front.

Vil konkurrere med Apple Pay Google vil gerne have deres egen version af Apples betalingstjeneste, Apple Pay. De kalder den for Android Pay, også selvom Google faktisk kom før Apple på mobilbetalingsområdet med deres Google Wallet-system. Android Pay kan, når tjenesten bliver lanceret, anvendes i 700.000 butikker i USA, ligesom Apple Pay.

Til forskel fra Apple Pay er Android Pay dog et åbent system, hvilket betyder at langt flere udviklere – f.eks. små butikker – kan integrere Android Pay i deres kreditkort-betalingsydelser, uanset om det er ved butikkens disk eller online.

Flere og flere smartphones har fingeraftrykslæsere ombord, og disse vil Android Pay naturligvis understøtte, så man kan bekræfte købet med sit fingeraftryk – igen ligesom på Apple Pay. Men en væsentlig forskel er igen åbenheden: På Android kan alle apps få adgang til at bruge fingeraftrykslæseren på den måde. Det kan man ikke med Apple Pay – endnu.

Android bliver mere brugervenlig
Der er godt nyt for det flertal af smartphone-ejere, der benytter sig af Android-platformen. Den næste version af Android, der lander i tredje kvartal i år, indeholder en del nyheder, der gør livet på den lille skærm langt nemmere.

Det bliver for eksempel meget mere overskueligt at give (og fjerne) tilladelser på Android. Det betyder, at man nemt og hurtigt kan overskue, hvad man giver de forskellige apps på sin smartphone adgang til at tilgå, når det f.eks. gælder personlige informationer. Fremover kan dette gøres ét sted i stedet for i hver enkelt app.

Det bliver også nemmere at gå fra f.eks. et link i en Facebook-status til et website, fordi Chrome-browseren vil åbne op som en del af den app, man allerede befinder sig i. Omvendt vil man ikke blive spurgt så ofte, hvilken app, man gerne vil åbne et bestemt link i. Det kan man lade folkene bag linket bestemme i stedet.

Bedre strømforbrug og tilgængelighed
Google har også introduceret noget, der hedder Doze til Android. Det er en ny måde at gå i dvale på, der sætter strømforbruget efter dine vaner. Google siger, at Android-enheder på den måde kan op til fordoble deres batterilevetid. Det lyder jo fantastisk, men om det virkelig fungerer, må komme an på en prøve.

Til gengæld er konceptet ’Now on Tap’ en rigtig god idé. Android-brugere vil vide at Google Now giver én informationer, når man har brug for dem, også selv om man ikke har bedt om dem. Men med ’Now on Tap’ kan man ganske nemt bede om disse informationer.

Det betyder f.eks., at man fra en email, der omtaler en film med George Clooney, kan holde Home-knappen nede, hvorefter der popper informationer op om både Clooney og filmen, f.eks. en biografi, og hvor i nærheden, filmen kører. Det også kan være ret praktisk, hvis man er ved at koordinere et restaurantbesøg via sms eller mail.

En anden tilføjelse, der gør tilgængeligheden bedre, er, at Google nu forstår kontekst-bestemte stemmesøgninger. Så hvis man lytter til Skrillex på sin smartphone, kan man blot spørge Google »Hvor gammel er han« i stedet for »Hvor gammel er Skrillex« for at få et svar, mens musikken spiller.

Ny ’gratis’ fototjeneste
En anden ny tjeneste, der fik en hel del bifald under pressemødet, der indledte konferencen, var den nye, relancerede version af Google Photos. Det er en samlet fototjeneste, hvor du kan lagre alle dine fotos gratis i skyen på Googles servere.

Du har ubegrænset plads og kan lagre både videoer og fotos i høj opløsning. Men som altid med Googles tjenester skal man sandsynligvis være villig til at lade sine fotos analysere, sådan at Google kan tjene penge på de informationer, der genereres herved. Så ’gratis’ skal nok tages med et gran salt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto-app’en i sig selv er dog ret smart. Den organiserer selv billederne efter personerne, stederne eller objekterne i dem, og det gør det nemt at søge i dem. Sammen med nogle smarte navigationsmekanismer gør det Google Photos til en langt mere overskuelig måde at kigge i sine fotos på end bare at scrolle igennem dem.

Offline-kort og Virtual Reality
Et stort ønske blandt brugere af Google Maps har næsten siden dag 1 været muligheden for at downloade kort, til når man ikke lige har signal på mobilen. Det har hidtil været muligt at downloade bidder af kort, men senere i år kommer man til at kunne downloade hele kortsektioner til sin smartphone.

Det betyder ikke bare, at man kan bruge Google Maps, selvom man er offline, men Google har også inkluderet talestyret navigation og søgeresultater i det, man downloader. Med andre ord kan man stadig finde restauranter, tankstationer osv. i kortene og blive guidet af en venlig stemme, når man er offline.

Endelig understregede Google deres intentioner om at være blandt de førende, når det gælder Virtual Reality. De har udviklet en ny udgave af deres billige VR-brille Cardboard, der kan bruges sammen med de fleste smartphones.

VR på YouTube

Men et nyt initiativ, Expeditions, skal bringe VR ind i klasselokalet. Lærere over hele verden vil med tiden kunne skrive sig op til at få et klassesæt bestående af Cardboard-briller og VR-videoer, sådan at læreren kan guide eleverne rundt i virtuelle besøg på alt fra den kinesiske mur til Galapagos-øerne.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For at skabe endnu mere indhold til de mange Virtual Reality-briller, der er på vej i cirkulation (Googles Cardboard bruges nu af over en million mennesker verden over), vil Google gøre langt flere mennesker til VR-fotografer under initiativet Jump. Og man vil naturligvis kunne se disse videoer på YouTube.

De har slået et samarbejde op med actionkamera-producenten GoPro, der inden for de kommende måneder vil begynde at sælge et cirkulært kamerastativ med kameraer på, som alle i princippet kan filme VR-film med. Hvad det kommer til at koste, ved vi ikke endnu.

Google I/O varer til fredag aften.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden