Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Betaling.  Ingen ved, hvor mange husstande, der vil tegne abonnement på TV 2. Men Boxer, der i dag sælger betalingskanaler til 80.000 husstande med gammeldags antenner, forventer ikke bare en fordobling, men en flerdobling af kundemassen.
Foto: THOMAS BORBERG

Betaling. Ingen ved, hvor mange husstande, der vil tegne abonnement på TV 2. Men Boxer, der i dag sælger betalingskanaler til 80.000 husstande med gammeldags antenner, forventer ikke bare en fordobling, men en flerdobling af kundemassen.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TV 2-betaling tredobles for antenne tv

Op til 660.000 husstande tvinges til at betale dyrt, hvis de vil se kanalen.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigtig mange danskere risikerer at miste TV 2, når Danmarks mest populære tv-kanal bliver betalings-tv på linje med TV 3 og TV 2 News.

Og ønsker de fortsat at se TV 2, skal de betale over 400 kroner om året, mere end tre gange så meget, som TV 2 egentlig opkræver.

Mangedoblet pris »Prisen bliver mangedoblet for forbrugerne. Politikerne har ikke været ærlige om, hvad det var for en slutpris, der kom«, siger formanden for Arbejdernes Radio- og Fjernsynsforbund, Lea Rosfort.

Oveni TV 2’ priser kommer betalingen til tv-udbyderen, der leverer TV 2 til seerne.

LÆS ARTIKEL

Omkring 300.000 husstande i Danmark ser udelukkende tv ved hjælp af en gammeldags antenne på taget eller en stueantenne. De er samtidig landets mest loyale tv-seere og bruger 43 procent af deres tv-tid på TV 2.

Ønsker de fortsat at se TV 2 via deres antenne, koster det 35,50 kroner om måneden, svarende til 427 kroner om året hos tv-udbyderen Boxer, der er den eneste leverandør af betalings-tv til folk med gammeldags antenne. Det er prisen for afgift og abonnement på det særlige TV 2 kort fra Boxer.

Oveni kommer en engangsudgift til tv-boks eller tv-modul til mellem 350 og 1000 kroner, som er nødvendig for at TV 2 kortet virker. Boxer laver godt nok et billigere introduktionstilbud, så de mange nye kunder, næste år kan nøjes med at betale 199 kroner for hele året, men fra 2013 stiger prisen til de 427 kroner.

LÆS ARTIKEL

Og ønsker man at se TV 2 på flere fjernsyn samtidig, stiger prisen med 427 kroner om året per kort.

»Boxer er en forretning. Vi driver et landsdækkende netværk, og vi har udgifter til kundeservice. Faktisk er prisen på 427 kroner så lav, at vi kun tjener marginalt på det. Og det første år sætter vi til på ordningen med rabatordningen«, siger Boxers direktør, Steen Ulf Jensen.

Også mange husstande med paraboludstyr eller bredbåndstv kan blive kunder hos Boxer. De bruger den gammeldags antenne til fjernsyn nummer to eller tre. Lige som rigtig mange sommerhuse udelukkende har almindelige antenner.

Skatteskrue
En opgørelse fra TV 2 og Boxer viser, at der samlet er 660.000 husstande med i alt 1.070.000 fjernsyn, som i dag får deres tv-signal via en gammeldags antenne.

Ønsker de fortsat at se TV 2 på alle husets skærme, skal husstanden enten købe adgang til betalingspakkerne via kabel, bredbånd eller parabol. Den billigste pakke hos YouSee koster i dag 2400 kroner om året.

Eller også skal de købe abonnere på et TV 2 kort hos Boxer til 427 kroner om året til fjernsynet i køkkenet og i sommerhuset.

»For os er det vigtigste, at TV 2 kan ses på det primære tv, så vi er til stede i så mange husstande som muligt, så er det mindre vigtigt, om det er på alle fjernsyn i husstanden«, siger TV 2-direktør Merete Eldrup.

Allerede i 2013 og 2014 sætter TV 2 sin pris op til 12 kroner per abonnent, og Arbejdernes Radio- og Fjernsynsforbund frygter, at det bare er begyndelsen.

»Det her bliver en skatteskrue uden ende. Jeg vil æde min gamle hat på, at vi om nogle år, ser nogle helt andre priser. Og vi taler altså om et TV 2, som vi alle sammen en gang har betalt oprettelsen af via skatten«, siger Lea Rosfort.

Seer- og lytterorganisationerne advarede lige som TV 2’s konkurrenter, tv-udbydere og antenneforeninger politikerne mod at indføre brugerbetaling for TV 2, fordi det var for dyrt og bøvlet.

Ønskede politikerne at give TV 2 støtte, ville det være langt mere smertefrit at give stationen nogle licenspenge, så den var sikret de omkring 200 millioner kroner ekstra, som betalingen nu sikrer.

Politikerne – og TV 2 – ønskede betalingsløsningen, fordi den løsning var nemmest at få accepteret i EU og samtidig sikrer, at det er muligt at sælge TV 2 på et tidspunkt til en privat virksomhed.

»Men der er langt fra den 10’er, TV 2 skal have om måneden til den betaling Boxer opkræver. Havde politikerne i stedet opkrævet brugerbetaling til TV 2 som licens, havde det kun kostet 10 kroner per husstand«, siger vicedirektør i YouSee, Ulf Lund.

Også YouSee har sat priserne i vejret. YouSee har dog valgt kun at lade grundpakken stige med 10 kroner om måneden, mens mellem- og fuldpakken stiger med 25 kroner.

»Vi sætter penge til på grundpakken, for vi skal også betale moms og rettighedsafgifter oven i de 10 kroner til TV 2. Men vi mente, at grundpakken var dyr nok i forvejen,« siger Ulf Lund.

TV 2’s konkurrenter som TV 3 og SBS frygtede, at TV 2’s indtog i betalingspakkerne ville presse nogle af deres kanaler ud, udbydere som YouSee og Stofa kunne holde pakkepriserne nede. Men ironisk nok, er det ikke konkurrenterne, men en af TV 2’s egne nichekanaler, der er blevet ofret hos YouSee.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

TV 2 Film ryger ud af pakkerne og kan ikke længere ses i de omkring 1,2 millioner husstande med kabel-tv fra YouSee.

»Vi var nødt til at tage en kanal ud af pakkerne, der faktisk kostede noget. Og vi kunne ikke bliver enige med TV 2 om en rimelig pris. TV 2 ville heller ikke tillade, at vi tilbød TV 2 Film som enkelttilbud. Den måtte ikke sælges i løs vægt, men skulle være en del af en pakke«, siger Ulf Lund.

Dermed har TV 2 Film mistet en indtjening på 25-30 millioner kroner om året – halvdelen af sin omsætning, oplyser Merete Eldrup. Og TV 2 er nu gået i tænkeboks med hensyn til kanalens fremtid.

Men ofringen er også et eksempel på, hvor sårbart det vil være for TV 2 fortsat at satse på, at nichekanaler som TV 2 News, Zulu, Charlie og TV 2 Film tjener penge ind for at dække underskuddet på hovedkanalen. Den kommende brugerbetaling betyder, at hovedkanalen kan hvile i sig selv, siger Merete Eldrup.

»Det her er den langsigtede løsning, hvor vi kan tåle udsving i reklameindtægterne på 300-400 millioner kroner og samtidig leve op til de public service forpligtelser, politikerne ønsker«, siger hun.

Det første store indkøb, som brugerbetalingen har sikret TV 2, er rettighederne til EM i fodbold næste sommer. Uden brugerbetaling havde TV 2 ikke turdet lave den satsning i et stort sportsår, hvor der er også købt rettigheder til OL, oplyser Merete Eldrup.

Nye kunder

Ingen ved, hvor mange husstande, der vil tegne abonnement på TV 2. Men Boxer, der i dag sælger betalingskanaler til 80.000 husstande med gammeldags antenner, forventer ikke bare en fordobling, men en flerdobling af kundemassen.

LÆS OGSÅ

Rigtig mange af de 300.000 danske husstande, der risikerer helt at vinke farvel til TV 2, vil købe abonnement hos Boxer, forventer administrerende direktør Ulf Steen Jensen.

Boxer har selvfølgelig spurgt, men vil ikke oplyse, hvor stor en andel af danskere med antenne, som siger, at de under ingen omstændigheder vil betale for at kunne se tv.

»Der er en pæn del, men under halvdelen. Og hverken vi eller TV 2 forventer, at alle komme med over. Men jeg tror, at mange vil savne TV 2 og så i løbet af det næste år alligevel vælge at betale. Og vi tror ikke, at de vælger kabel eller bredbånds-tv. Så vil de vælge antenneløsningen hos os«, siger Ulf Steen Jensen.

Forbrugerrådet mener, at Boxer nærmest har monopol på antennekunderne, og derfor bør det sikres, at priserne ikke bliver for høje.

»De bør tværtimod svare til, hvad det koster at levere TV 2, for Boxer får jo samtidig eksklusiv adgang til 200.000-300.000 kunder, som de kan sælge andre produkter. Det har en kæmpe værdi for dem. Derfor bør It- og Telestyrelsen eller Radio- og TV-nævnet ind over og godkende priserne«, siger chefkonsulent Martin Salamon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Heller ikke hos Forenede Danske Antenneanlæg er det alle antenneforeninger, der vil tilbyde TV 2 i grundpakkerne, oplyser Poul Juul, der er formand for Forenede Danske Antenneanlæg, FDA.

»I min egen antenneforening har vi taget en principbeslutning om, at der udelukkende er gratiskanaler i grundpakken, så der er TV 2 ikke med«, siger han.

Smertegrænsen for danskernes betalingsvillighed er nået, mener FDA.

»I min egen antenneforening har der været en markant flugt fra fuldpakken de sidste to år til mellempakken og grundpakken. Og det er en generel tendens i alle antenneforeninger«, siger Poul Juul.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden