Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR/Google
Foto: PR/Google

VÆRDIFULD. Googles egne Nexus-telefoner giver rigtig meget smartphone for pengene. Ikke mindst, fordi de har en rendyrket version af Android-styresystemet.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Googles nye Nexus giver rigtig meget smartphone for pengene

Googles egne Nexus-smartphones er lavet til at kunne køre Android bedre end nogen andre. Nu er der kommet to nye.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de fordele, som Apple har med sine iPhones, er, at firmaet har total kontrol med både styresystem og hardware. Softwaren iOS skal derfor ikke tilpasses en anden producents hardware med alle de problemer og kompatibilitetsmangler, der kan opstå i den forbindelse.

Det forholder sig modsat med Android. Fordi Android-styresystemet kan bruges af alle smartphone-producenter, skal Android kunne tilpasse sig hardware-sammensætninger af mange forskellige slags. Det betyder, at Android ofte kan opleves som en anelse mere ustabilt end iOS.

Stort set alle producenter løser udfordringen ved at skrue på Android, så der er tale om en særlig f.eks. Samsung-, HTC-, LG- eller Sony-version af Android. Resultatet er ikke altid lige heldigt.

Ren Android

Google laver deres egne Android-smartphones, og selv om de ikke er lige så kendte og udbredte som f.eks. Samsungs eller HTC’s smartphones, giver de ofte mere for pengene. I Nexus-serien af smartphones er Google nemlig selv herre over, hvilken hardware der bruges. De laver typisk Nexus-enhederne sammen med tunge producenter, men tilpasser hardware-sammensætningen til softwaren og ikke omvendt.

Samtidig er det den rene, uspolerede version af Android, der ligger på telefonerne, uden alle mulige overflødige apps og brugerfladetilpasninger fra fabrikanten. Det betyder også, at Nexus-telefonerne får softwareopdateringer og fejlrettelser før alle andre. Google har netop annonceret de nyeste skud på stammen, Nexus 5x og Nexus 6p, som er lavet af henholdsvis LG og Huawei.

Et bedre kamera

Nexus 5X har en 5,2-tommers skærm i fuld HD, hvilket giver en pixeltæthed på 424 PPI. Hvor tæt pixlerne sidder, siger noget om, hvor svært det er at skille de enkelte pixels fra hinanden. PPI-tallet er altså en indikation af, hvor lidt billedet på skærmen ligner computergrafik. Den nye iPhone 6S har en meget lavere PPI på 326. Til gengæld har iPhone 6S-skærmen berøringsfølsomhed i dybden, hvilket endnu ikke er set på Android-platformen.

Rent teknisk er kameraet i Nexus 5X formentlig det bedste i sin prisklasse. Med en blændeåbning på f/2.0 tager kameraet mere af virkeligheden med på billedet end f.eks. iPhone, fordelt over en anelse flere megapixel, nemlig 12,3.

Der, hvor Nexus 5X halter bagefter i konkurrencen, er på CPU’ens hastighed. Den er langsommere end f.eks. Samsung Galaxy S6 eller iPhone 6S, men formentlig ikke mere, end at man ikke mærker forskel ved almindelig brug.

Den langsommere processor betyder lavere strømforbrug, og batterilevetiden på Nexus 5X bør teoretisk set være rigtig god. Nexus 5X har for eksempel et batteri, der er 50 procent større end det i iPhone 6S, selv om 5X faktisk er tyndere.

Meget for pengene

Når det gælder storebroderen Nexus 6P, er vi oppe i phablet-størrelsen med en Amoled-skærm på 5,7 tommer og en PPI på 518. Det er nøjagtig det samme som Samsungs tilsvarende Galaxy S6 Edge plus, men langt mere end iPhone 6 plus, der ligger helt nede på 401.

Samtidig er kameraet et af de bedste på markedet. DxOMark, der af mange anses for at sætte standarden for test af kameraer, mener, at Nexus 6P’s kamera er det tredjebedste i verden, lige bagefter Samsung Galaxy S6 Edge og Sonys Xperia Z5 – iPhone 6S Plus er nummer 8.

Prisen er dog den største fordel ved Nexus-serien. For eksempel starter Nexus 5X på 3.590 kroner for en 16 GB-version. En tilsvarende iPhone 6S koster 5.799 kroner. En Samsung Galaxy S6 Edge koster næsten dobbelt så meget som en Nexus 5X, nemlig 6.495 kroner.

Når det gælder Nexus 6P, starter priserne ved 4.999 kroner, mens iPhone 6S Plus starter ved 6.699 kroner – og så får man oven i købet 16 GB lagerplads mere i Nexus’en. Den tilsvarende Samsung Galaxy S6 Edge+ koster 6.999 kroner – altså 2.000 kroner mere for en telefon med en mindre rendyrket Android-software.

De nye Nexus-smartphones kan købes fra 9. november.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden