Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Manu Fernandez/AP
Foto: Manu Fernandez/AP
Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gamle Samsung-modeller slår nye smartphones i stor test

Hvis du vil have den bedste smartphone på markedet, skal du kigge på de lidt ældre modeller, viser test fra Tænk.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Køb en ældre smartphone, og så sparer du ikke alene penge, men får også en bedre mobiltelefon, end de nyeste modeller.

To af Samsungs ældre 'Galaxy'-modeller regerer nemlig stadig på henholdsvis 1. og 2. pladsen over de bedste mobiltelefoner, selvom de for længst er blevet erstattet med nyere modeller, både fra Samsung selv og fra konkurrenterne. Det viser Forbrugerrådet Tænks mobiltest.

De to modeller er Samsung Galaxy S5 og den lidt ældre S4 4G model, som kom ud i henholdsvis 2014 og 2013.

Begge modeller ligger væsentligt under prislejet på smartphonen på 3. pladsen, Apples iPhone 6s, med priser på mellem 2.500 og godt 2.800kr mod iPhonens noget tungere prismærke på godt 6.700kr. Priserne er for en telefon uden abonnement.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, så er der ikke nævneværdige forskelle i telefonernes hardware, den store prisforskel til trods.

»Det, vi kan se, når vi tester mobiltelefoner er, at der ikke sker det helt store på hardwarefronten, når der kommer nye modeller. Batteriet bliver ikke synderligt bedre, skærmkvaliteten ændrer sig ikke væsentligt og antennen bliver heller ikke kraftigere« siger Mikkel William Nielsen, der står bag Forbrugerrådet Tænks test.

Forbrugerrådet Tænk tester jævnligt mobiltelefoner, og deres liste med testresultater bliver derfor hele tiden opdateret, hver gang nye telefoner kommer på markedet.

Skift mobil oftere og spar penge

Mikkel William Nielsen mener ikke, at et par år på bagen bør stoppe folk fra at købe og bruge de ældre smartphone-modeller.

Ifølge Mikkel Nielsen er der ingen tekniske/faglige årsager til ikke at købe....

»Telefonerne er på ingen måde forældede, og er på mange måde lige så gode som dem, der er på markedet nu. Så ser man lidt økonomisk på det, kan det godt betale sig at udskifte sin telefon lidt oftere, og så bare købe en lidt ældre model. Når man sparer 2-4.000kr på sit køb, har man så også råd til at opgradere lidt oftere«, siger han.

For nogle er der prestige i altid at have den nyeste gadget, ligegyldigt hvor store eller små ændringerne er, men for mange, der bare skal bruge en solid telefon til hverdagsbrug, så er det ligegyldigt, mener han:

»Hvis jeg selv skulle vælge, så ville jeg gå efter en Samsung Galaxy S5, men ville måske være mere på kanten med en Samsung Galaxy S4, da den er lidt ældre, og der derfor måske kan være problemer med de nyere opdateringer i styresystemet«

Nyt OS virker også på (nogle) ældre modeller

Styresystemet er ét af de steder, hvor ældre telefoner kan have problemer med at følge med tidens trend.

Dog er man ifølge Mikkel William Nielsen forholdsvist godt sikret, hvis bare man køber fra veletablerede firmaer, da deres flagskibsmodeller oftest er sikrede flere år frem med opdateringer og support.

Android styresystemet, som Samsungs mobiler blandt andet bruger, har lige fået en ny opdatering, men her er det ikke begge testens ældre kandidater, der kan følge med.

'Marshmallow', som styresystemet hedder, vil muligvis ikke virke på S4'eren, da telefonens hardware er for gammel. Dog burde det virke uden problemer på S5'eren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udviklingen går langsommere

Ifølge Mikkel William Nielsen, så er der noget, der tyder på, at udviklingen er ved at gå i stå, når der skal konkurreres på hardware blandt mobilselskaberne.

Der bliver stadig lavet enkelte nye funktioner, som f.eks. understøtter fingeraftryksscanning eller lignende, men ser man rent funktionelt på telefonerne, så sker der ikke det store.

Han mener, at det er blevet svært at finde nye steder at hugge en hæl og klippe en tå, når der skal dystes om udseende, vægt og batterilevetid.

»Det er efterhånden svært at skære mere i vægten på telefonen eller give den længere batteritid. Vi har kunnet se det et stykke tid, og det samme sker på tabletområdet. Vi er efterhånden ved at være nået til et punkt, hvor vi bare venter på det næste store«, siger han.

Du kan midlertidigt læse Forbrugerrådet Tænks test af mobiltelefoner gratis på deres hjemmeside.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Forbrug og Liv eller Kristian Trojaborg, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden