Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Grafik: Aslak Elias Kelkka
Foto: Grafik: Aslak Elias Kelkka

Når mobilen sender sit signal, tilpasser den senderstyrken efter, hvor godt signalet går igennem. Jo tættere, du er på mobilmasten, jo mindre 'stråling'.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Covers mod mobilstråler skader mere end de gavner

Covers skal beskytte mod ellers ufarlige stråler, men får strålingen til at øges.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myten om at mobilstråler fra smartphones og tablets er skadelige og kan forårsage kræft har fået et marked for strålebeskyttende covers til at gro frem.

I netbutikker, helsebutikker, boghandlere og sågar Politikens egen plusbutik kan du købe alt fra læderlommer og beskyttende høretelefoner til strålehæmmende netværks-og antennesokker. Det med plusbutikken vender vi tilbage til.

For brugerne af de mange typer omslag køber katten i sækken på mere end én måde, mener to professorer, der er eksperter i henholdsvis kræft og stråling.

»Det er ude af proportioner«

Først og fremmest er der ikke noget, der tyder på, at mennesker bliver ramt af kræft ved at bruge mobiltelefoner og tablets, påpeger forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, professor og overlæge Christoffer Johansen.

»Det er ude af proportioner! Nu har vi gennem mange år undersøgt det her problem., og der er så intet, der tyder på, at det at føre en mobiltelefon op til øret skulle øge risikoen for kræft eller andre sygdomme«, siger Christoffer Johansen, som selv forsker på området, og er Sundhedsstyrelsens konsulent indenfor mobilstråling.

»Nu er der for en gangs skyld noget, som ikke ser ud til at være farligt, skal vi så ikke glæde os over det? I stedet for prøver man at kapitalisere på vores frygt, selv om den er ubegrundet«, siger Christoffer Johansen.

Sundhedsstyrelsen opererer med et forsigtighedsprincip, hvor man blandt andet anbefaler, at man bruger headsæt ved mobiltelefonsamtaler, og at både børn og voksne begrænser deres brug af mobilen. Forsigtigheden skyldes, at mobiler er så nye, at man ikke kender deres langstidseffekt.

»Det er velundersøgt, at mobilerne ikke øger risikoen for kræft, men der kan være nogle neurologiske sygdomme, hvor vi ikke kender effekten«, siger Christoffer Johansen, og nævner, at der i de første store studier af mobilbrugere tilbage i 90'erne så ud til at være en øget forekomst af svimmelhed og migræne.

»Men det er ikke en god grund til at sælge de her covers«, siger Christoffer Johansen.

Covers skruer strålingen op

For selv hvis man modsat overlægen mener, at mobilstråling er problematisk, er covers af for eksempel mærket Radicovers en dårlig investering.

Det fastslår en af Danmarks fremmeste eksperter i antenner og stråling, professor Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet, efter at han har gennemgået Radicovers egne testresultater.

»Det eneste, de covers gør, er at ødelægge radiodækningen. Det betyder bare, at mobilen skruer op for senderstyrken, så på den måde bliver den såkaldte stråling lige så stor«, siger Gert Frølund Pedersen.

Mobiltelefoner er nemlig indrettet på en måde, så de aldrig sender med større styrke, end de behøver. Når man så pakker antennen ind, er telefonen og senderen nødt til at skrue op.

»Det svarer til, hvis du var på 1. sal, og så gik ned for at ringe fra kælderen. Man kunne lige så godt tage noget sølvpapir og pakke telefonen ind i«, siger Gert Frølund Pedersen.

På samme måde er du udsat for mindre stråling tæt på en mobilmast, end hvis du er langt væk.

De SAR-stråler, som mobiltelefonen udsender, er i virkeligheden radiobølger, ikke stråler. Man mindsker SAR-strålerne med op til 50 procent ved at holde telefonen en centimeter fra øret, og 100 gange, når man bruger et headset. SAR er målingen for, hvor meget varme mobilsnakken skaber inde i dit hoved.

Producent: Cover beskytter

Manden bag Radicover, Enrico Kaarsberg, er uenig med Gert Frølund Pedersens udlægning.

»Vi har målt på strålingen omkring tablets og mobiler, og samlet set bliver den lavere. Vi har ikke målt, at mobilen skruer op for sendestyrken«, siger Enrico Kaarsberg, som sendte de første Radicovers på markedet i januar i år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han mener, at coveret reducerer strålingen hele vejen rundt, og særligt på forside og bagside, så den ikke rammer kroppen. Og det har betydning for mennesker, som er elektro hypersensitive, en slags allergi overfor elektriske apparater, som er en anerkendt lidelse i blandt andet Sverige og i Frankrig.

Men ifølge Gert Frølund Petersen er firmaets målinger ikke meget værd, for de måler ikke den SAR-værdi, som er den internationalt sammenlignelige måde at måle det, som mobiltelefoner udsender.

For at måle SAR-værdien måler man mobiltelefonens påvirkning af et testhoved fyldt med en væske, der gør det ud for hjernemasse. På den måde kan man måle, hvor meget telefonen påvirker.

»Radicovers testlaboratorium har målt, hvor meget telefonen sender ud i luften, og det er ikke den internationalt anerkendte metode«, siger Gert Frølund Petersen.

Siden de første mobiltelefoner blev kritiseret for at have en høj SAR-værdi, har de fleste telefonproducenter via deres produktudvikling sænket deres SAR-tal. Men der kan være store forskelle på SAR-værdierne fra telefon til telefon.

Plus: Vi følger Sundhedsstyrelsen

Enrico Kaarsberg anerkender dog ikke, at sar-strålerne skulle være det eneste problem ved mobiltelefoner, tablets og computere.

»Sar-målinger siger kun noget om, hvordan strålerne varmer vævet op, ikke om andre biologiske effekter som hvordan strålerne påvirker cellerne og vores dna. Jeg frygter, at vi står med en potentiel sundhedsbombe«, siger Enrico Kaarsberg, som allerede for et år siden har kontaktet Aalborg universitet for at sætte et samarbejde i gang.

Han vil gerne gøre kunderne tryggere ved at kunne tilbyde sine produkter.

Men det er netop her, at professoren i Kræftens Bekæmpelse forsøger at trække i håndbremsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man sælger de her produkter ved at spille på folks frygt. Det er for ringe, at min avis er med til at gøre det«, siger Christoffer Johansen.

Til det svarer chef i Plusbutikken, Kit Lyngaa, at produkterne sælges i lyset af Sundhedsstyrelsens forsigtighedsprincip, som generelt anbefaler, at 'borgere - både børn, unge og voksne – begrænser deres brug af mobiltelefoni.

»Det er i det lys, at vi fører Radicovers produkter i butikken. Det er op til den enkelte kunde at vurdere, om de synes, det giver mening for dem at købe dem«, siger Kit Lyngaa.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden