Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Starship Technologies
Foto: Starship Technologies

BUD. Den lille robot fra Starship Technologies kan fragte to indkøbsposer med ti kilo købmandsvarer fra supermarkedet til modtageren på mellem 5 minutter og en halv time - uden menneskelig indblanding.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skype-Janus laver fortovs-robot til vareudbringning

Mens alle andre vil levere varer med droner, holder Janus Friis’ nye, elektroniske kurér sig til jorden.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er en scene i den først-producerede Star Wars-film fra 1977, hvor en bunke robotter – Droids – bliver transporteret med en såkaldt Sandcrawler ud til fugtfarmere på planeten Tattooine for at blive solgt af de små Jawa-væsener.

Senere i samme film skræmmer det høje, omvandrende uldtæppe Chewbacca en lille, rullende gangvagt af en droid fra vid og sans med et ordentligt wookie-brøl, hvorefter den lille fyr vender rundt og ruller væk i en fart. Hvorefter Chewie trækker på skuldrene til stor moro for publikum.

Forestil dig nu en kombination af disse robotter – en praktisk anlagt arbejdermodel og en lille fyr, der ruller på landjorden, og så har du en robot fra et firma med det meget passende navn Starship Technologies. Men denne robot er ikke noget, der hører til i science fiction-film fra 70’erne. Eller fra 2015, for den sags skyld. Den ruller lige nu på fortovene i London.

Starship Technologies' bagmænd er danske Janus Friis og hans makker Ahti Heinla, der er CEO i firmaet. Heinla var en af de folk, som Janus Friis skabte Skype med i sin tid.

Et elektronisk købmandsbud
Starship-robotten har et enkelt job: Den bringer varer ud. Og hvor store tech-giganter som Amazon, Google og Facebook satser på luftrummet og droneteknologier, er Starship-robotten noget mere jordnær – helt bogstaveligt. Dens eneste opgave er at fragte indkøbsposer med varer fra supermarkedet til hjemmet på mellem 5 og 30 minutter – uden menneskelig indblanding.

Den lille robot kan indeholde to indkøbsposer med cirka ti kilo varer, der er låst inde under et låg. Når så robotten når frem til destinations-adressen, kan modtageren åbne låget med en app på sin smartphone – hvilket forhindrer tyveri undervejs. Robottens indbyggede GPS og automatisk navigation gør, at den selv kan finde frem til modtageren uden at skulle styres.

Med andre ord kan folk i supermarkedet smide en netbestilling ned i robotten, indtaste en adresse, og så klarer robotten resten – inklusive at advare fodgængere med lydbeskeder, hvis de ikke lige har opdaget, at den er bag dem.

Lige nu bliver robotten testet i London, og i starten af næste år vil den blive sat på fortovet i bydelen Grenwich i den østlige del af den britiske hovedstad. I løbet af 2016 vil den så blive testet i resten af Storbritannien, i USA og i andre lande.

Janus Friis’ nationale tilhørsforhold gør, at hans projekter som oftest hurtigt kommer til Danmark, så måske skal du begynde at kigge dig over skulderen efter budbringerrobotter i test på fortovene allerede efter årsskiftet.

Du kan se en video med robotten her.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Morten Bay eller digitalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden