Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Telefonisk. Flere forbrugere holder stadig fast i den pålidelige - men også dyre - fastnettelefon.
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

Telefonisk. Flere forbrugere holder stadig fast i den pålidelige - men også dyre - fastnettelefon.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fastnettelefonen er 50 gange dyrere end mobilen

På trods af tårnhøje priser vil mange danskere ikke give afkald på fastnetten.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fastnettelefonen har stadig opbakning fra omkring 750.000 husstande – til trods for, at den gamle knogle koster op imod 50 gange mere at tale i end den gennemsnitlige mobiltelefon.

Det er i næsten alle tilfælde den dyreste af alle telefonløsninger, du kan få fat i.

Det er de seneste tal fra Erhvervsstyrelsens telestatistik, der viser det høje antal fastnetabonnenter. Et tal, som teleanalytiker Torben Rune finder overraskende.

»Det er i næsten alle tilfælde den dyreste af alle telefonløsninger, du kan få fat i«, forklarer han.

Og det er ikke småpenge, der adskiller fastnetten fra dens moderne, mobile afkom, understreger Nicolas Fredriksen, der står bag prisguiden mobilkunden.dk og har regnet på, hvad det koster at ringe fra fastnet- og mobiltelefoner.

Alene prisen på taletid afslører en enorm forskel fra fastnet til mobil.

»Den er markant. Sammenlignet med mobilabonnementer er fastnet meget, meget dyrt«, konstaterer han.

Fra 2 øre til 1 krone i minuttet

Selv om de fleste fastnetabonnementer lader én ringe mere eller mindre gratis til andre fastnettelefoner, koster opkald til en mobiltelefon til gengæld helt op imod en krone i minuttet. Til sammenligning taler man med mobilselskabernes pakkeløsninger for bare 2 til 4 øre i minuttet, uanset hvilken telefon, man taler med – og man får desuden internetadgang og fri sms med i købet.

Alene på taletidspriser er det altså op imod 50 gange billigere at bruge mobilen, og dertil skal lægges, at man for fastnetten som regel også betaler en månedlig pris bare for at have sit abonnement.

Alligevel holder mange fast i fastnetten, og det skyldes som regel vanetænkning, vurderer Forbrugerrådet Tænks it- og teleekspert Martin Salamon.

»Dem, der bliver tilbage, er dem, der er vant til at have fastnettelefonen og er trygge ved den. Det er bare ’den rigtige’ telefon at bruge. Det ser du typisk blandt de ældre, hvor man ikke er nær så villig til at skifte ud, men hellere vil have det, som det altid har været«, forklarer han.

KLUMMESKRIBENT:

Han ærgrer sig over, at de mange tilbageværende abonnenter må betale så meget for at bevare fastnettelefonen. Priserne er ifølge ham »helt uhyrlige«.

»Efterhånden som trafikken falder i fastnettet er økonomien blevet dårligere, og den retter TDC så op på ved at hæve priserne. Og der betales nogle heftige priser ind i mellem, især på kald til mobiler. Så når bedstemor bruger fastnetten til at ringe til barnebarnet på mobilen, så kommer hun altså til at bløde«, siger han.

TDC tager »uhyrlige priser«

Vanetænkningen kommer i den sidste ende udbyderne til gode. TDC har som den eneste store leverandør et overordentlig fast tag i fastnetmarkedet og inkluderer typisk telefonabonnementet i deres pakker med tv og internet.

De lukrerer ifølge Nicolas Fredriksen i høj grad på deres loyale kunder, der ikke har overblik over, hvor meget de egentlig betaler for deres abonnement.

»De tjener styrtende med penge på deres samlede pakker. Og jo flere af de her samlede løsninger, der bliver bundet op til en udbyder, jo mere uoverskueligt bliver det også for folk at sige det hele op og finde alternativer. Her går det bare glat gennem betalingsservice«, forklarer han.

TDC: Mobil og fasnet er som æbler og pærer

TDC, der sidder på 74 procent af fastnetmarkedet, mener ikke, det er fair at kalde deres fastnetpriser høje, bare fordi de senere års priskrig på mobilmarkedet har gjort priserne i den kategori lavere.

LÆS OGSÅ:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»At sammenligne mobil- og fastnetpriser er lidt som at sammenligne pærer og bananer. Folk har begge ting, fordi de bruger det forskelligt. Mange er ikke så vilde med at snakke i en mobiltelefon, men foretrækker klart fastnettelefonen«, forklarer Frederik Sjørslev Søgaard, der er direktør for TDC Privat.

At sammenligne mobil- og fastnetpriser er lidt som at sammenligne pærer og bananer.

»Hvis kunderne så produkterne som ens, ville de nok lukke fastnetten og bare have deres mobil, men det er der jo stadig mange, der vælger at lade være med. Så kunderne er enige med os i, at fastnet og mobil er to forskellige produkter, der ikke kan sammenlignes i pris«.

Selv om der stadig er 750.000 husstande tilbage med fastnettelefon, så har tallet de senere år været støt faldende. I 2010 sank det til under 2 millioner husstande, og året efter blev der for første gang talt over dobbelt så meget i mobiltelefon som fastnet.

DANSKERNE:

Faldet er siden stagneret, og fastnetten har vist sig mere sejlivet, end Torben Rune havde forventet. Alligevel ser han ikke markedet gå andet end nedad i de kommende år.

»Jeg har de seneste 10 år givet fasnettelefonen 5 år at leve i, og den er her jo endnu. Men det er en stakket frist«, fortæller han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden