Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN

TÆT. Når mange billeder bliver kedelige, er det fordi, folk slet ikke går tæt nok på.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan tager du gode billeder med din smartphone nytårsaften

Skal du zoome for at fange fyrværkeriet og have blitz på desserten? Få fotografens råd her.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bordet er så flot pyntet, at det skal deles på Instagram. Klik.

Udtrykket i ungernes ansigter, når de svinger med stjernekasterne, er ubetaleligt. Klik.

Håret sidder ekstra godt. Selfieklik.

Der er mange gode grunde til at hive smartphonen frem nytårsaften. Men hvordan foreviger man højdepunkterne, så billederne bliver flottest? Politikens egen fotograf Martin Lehmann giver sine bedste råd til at tage gode billeder med smartphonens kamera.

1 Sluk blitzen

Når du tager billeder nytårsaften, er dagslyset væk. Derfor vil mange mennesker bruge blitz. Men det kommer der kun dårlige billeder ud af. Blitzen på en smartphone rækker højst halvanden til to meter, men vi tager billeder som om, den rækker fem meter væk. Blitzen virker ikke uden for de få meter, den rammer, og inden for slår den al stemning ihjel.

Så glem blitzen. Udnyt i stedet den ret flotte belysning, der som regel er omkring nytårsbordet med stearinlys og hyggelige lamper tændt. Det får du meget flottere billeder af.

2 Hold kameraet stille

Når lysforholdene er dårlige, og du heller ikke har blitz på, skal du til gengæld sørge for at holde telefonen stille, når du tager billeder. Ellers bliver de nemt rystede. Støt evt. telefonen mod et bord eller en dørkarm, når du tager billeder.

LÆS ARTIKEL

Du kan også flytte personen, du tager billeder af, hen til en lyskilde, fx en lampe eller et stearinlys. Bare sørg for ikke at have modlys - dvs. en meget skarp lyskilde bagfra - for så bliver ansigtet mørkt.

3 Gå tæt på

Når mange billeder bliver kedelige, er det fordi, folk slet ikke går tæt nok på. Ofte kommer der alt for meget ligegyldigt med på billedet ud over det, man egentlig tager billede af. Det gælder både ude og inde, og både når man tager billeder af maden på tallerkenen og de andre, man fester med.

Man skal generelt meget tættere på motivet, end de fleste mennesker er klar over.

4 Aldrig zoom’e

Til gengæld skal man ALDRIG zoome. Selvom kamera på smartphones generelt er rigtig gode, er zoomfunktionen alt for dårlig. Bruger man zoomen for at komme tættere på motivet, er man sikker på at ende op med noget værre pixelleret møg – og det bliver kun værre af de dårlige lysforhold, der er om aftenen. Så drop zoomen.

5 Skift fokus

De fleste mennesker placerer hovedmotivet midt i billedet. Prøv selv at tjekke efter. Åben dit galleri i telefonen og hold pegefingeren midt på skærmen, mens du kører gennem dine billeder. Er hovedmotivet altid i midten? Hvis du er træt af det, så prøv at have hovedmotivet ude i siden. Det giver også flotte billeder. Bare husk stadig at stille skarpt på hovedmotivet.

6 Leg med filtre

Personligt bruger jeg aldrig filtre, men der er rigtig mange mennesker, der synes, det er vildt sjovt. Hvis man har lyst til at lege med filtre i en foto-app, skal man da bare fyre den af.

Det samme gælder selfiestang. Hvis man synes, det er sjovt, så skaf en til nytårsaften. Så kan du tage et billede på Rådhuspladsen klokken 24 og poste ’I was here’.

7 Fyr løs

Når du tager billeder om aftenen uden blitz, vil mange af billederne blive dårlige og uskarpe. Men så tager du bare nogle flere. Det er ikke nok at tage ét billede hver gang. Fyr løs. Jo flere du tager, jo større er chancen for, at nogle af dem bliver gode.

8 Sortér

Når du fyrer løs, er det dog vigtigt, at du får sorteret i dem. Det er lidt ærgerligt at tage 233 billeder nytårsaften og så ikke gide kigge på dem 14 dage efter, fordi de er helt usorterede. Tag mange billeder, men sortér dem.

Når du har sorteret dem, og slettet alle de dårlige, så print de fem fedeste ud og hæng dem op på opslagstavlen. Det er sjovt at kigge på dem, indtil du skifter dem ud med fem nye fra en anden begivenhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden