Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pr
Foto: Pr

PLASTIKPENGE. Coin, Swyp og Plastc er alle eksempler på en ny type alt-i-ét-kreditkort, der lige nu er begyndte at brede sig i USA. De virker - men spørgsmålet er, om det kan betale sig at bruge dem

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle kort i ét intelligent kreditkort - holder ikke helt

Kort, der samler alle ens betalingskort, lyder som en god idé. Men flere af kortene er kommet skidt fra start.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den første gang, denne skribent deltog i et crowdfunding-projekt, der skulle resultere i et konkret produkt, var for snart to år siden.

Før det havde det mest handlet om projekter, der ikke ville give postbuddet anledning til at droppe en pakke af ved min gadedør, såsom bevarelsen af Luke Skywalkers hjem i form af en ’Star Wars’-filmkulisse i Tunesien.

Men for to år siden smed jeg penge efter Coin. Et kreditkort, der kunne samle alle ens kreditkort i ét. Ideen er, at man koder informationer som kortnummer, udløbsdato og så videre ind i Coin-kortet og lader de ’rigtige’ kort ligge derhjemme.

Coin styres fra ens smartphone, så hvis man får det stjålet, behøver man ikke at ringe til sin bank; tyvene kan ikke bruge det, medmindre de også har stjålet ens telefon.

LÆS ARTIKEL

Jeg modtog dog aldrig kortet. Projektet blev ved med at blive forsinket. I mellemtiden dukkede der en hel del konkurrenter op med navne som Swyp, Plastc og Stratos. Flere af dem også crowdfundede og altså forudbestilt af tilstrækkelig mange til, at det kunne betale sig at sætte produktionen i gang.

I ren irritation over, at mit Coin-kort aldrig dukkede op, skænkede jeg ikke konkurrenterne en tanke. Desuden har jeg base i Los Angeles i USA, hvor man langt om længe er ved at indføre chips på kreditkort og de debetkort, der svarer til dankort.

Pr
Foto: Pr

Coin har ikke nogen chip, hvilket betyder, at jeg inden for et par år alligevel ikke ville kunne bruge det og allerede nu ikke ville kunne bruge det under besøg i Danmark. Eller rettere, det var sådan, jeg ræsonnerede. Det viste sig, at jeg tog fejl.

Jeg var næppe den eneste, der var skeptisk over for Coin, Swyp, Plastc og Stratos. For selv om mobilbetaling og kontaktløs NFC-betaling i disse dage laver helt om på den måde, vi er vant til at betale på, og selv om det er smart med ét kort, der kan gøre det ud for otte, er det ikke ligefrem blevet noget stort hit – heller ikke her i USA, hvor kortene blev lanceret først.

Det første offer

Faktisk bukkede Stratos under for den manglende begejstring kort før jul. Som websitet The Verge skrev, fik firmaet bag Stratos ikke nok penge i den seneste investorrunde, og stifter og direktør Thiago Olson besluttede sig for at sælge den teknologi, som firmaet havde nået at udvikle, til en konkurrent.

Det blev et andet såkaldt fintech-selskab, Ciright One, der overtog resterne af Stratos.

Stratos og Coin er dog ikke alene om at have udfordringer. Ligesom Coin har Swyp haft problemer med at få korthardwaren til at virke ordentligt, og de forudbestillinger, kunderne skulle have modtaget i november, bliver først leveret i april. Og først til april lukker Plastc for forudbestillingerne af deres kort – der rent faktisk har en chip.

Plastc var endda så flabede, at de under black friday-udsalgsstormen tilbød Coin-kunder rabat på Plastc-kortet, hvis kunderne kunne bevise, at de havde droppet Coin-tjenesten. Plastc har valgt at sadle om til en abonnementsmodel, bl.a. for at kunne sende nye kort til folk, når det bliver nødvendigt med en opgradering.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så det er ikke ligefrem, fordi alt i ét-kreditkort er blevet en kæmpesucces i USA, selv om de har været undervejs i tre-fire år. Med hensyn til mit eget Coin-kort skete der noget både sjovt og pinligt.

Da jeg kastede et blik på min spammappe, lå der en række mails fra Coin om, at de ikke havde min adresse og derfor ikke kunne sende mig mit kort. Efter at have givet dem den, sendte de kortet med det samme.

Jeg har testet kortet fire steder, og alle stederne fungerede det uden problemer.

Pr
Foto: Pr
Hvad enten det var den meget forundrede ekspedient i pizzabiksen, der aldrig havde set sådan et kort før, de to butikker, hvor den klarede sig fint i betalingsterminalen, eller i kontantautomaten, virkede kortet, som det skulle.

På nettet har nogle dog beklaget sig over, at det ikke altid virker.

Indtil videre har denne skribent gjort mængden af kort i lommen væsentlig mindre. Så når de intelligente kreditkort – forhåbentlig med chip – lander i danske tegnebøger, er de bestemt værd at prøve af.

Andre betalingsformer

Det viser sig også nu, at det med chippen ikke er så stort et problem alligevel. Du har måske allerede prøvet kontaktløs betaling med dit nyeste dankort.

Nets og andre kortudbydere vil gerne have dig til at holde din smartphone eller dit dankort op mod betalingsterminalen i stedet for at bruge chippen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De nye intelligente kreditkort som Coin, Swyp og Plastc understøtter denne kontaktløse teknologi i stedet for chips, så på en måde har de bare sprunget et led i udviklingen over. Det betyder, at vejen er banet for, at de nye alt i ét-kort også kan finde vej til Europa og Danmark.

Spørgsmålet er så bare, om betaling med mobilen og diverse andre gadgets når at eliminere behovet for kort i det hele taget, før Coin, Swyp og Plastc får taget turen over Atlanten.


Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler test fra Morten Bay eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden