Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pr
Foto: Pr

GODMORGEN. Sensorwake-vækkeuret ligner måske en clockradio fra 90’erne, men Sensorwake kan vække blidt med dufte. Og når man skal sove igen, kan man få hjælp af disse nye øretelefoner, der er flade og behagelige nok til, at man kan sove med dem på, så musikken kan lulle en i søvn.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kroppen og hjemmet er de nye platforme

Denne uges gigantiske CES-messe i Las Vegas viser, at teknologien ikke længere behøver bo i computere og smartphones.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når vi tænker på teknologi, tænker vi ofte på platforme. Computeren var indtil for nylig den primære platform, hvor vi spillede og arbejdede.

Siden er smartphones og tablets blevet platforme for mange af vores aktiviteter. Og i de senere år er der så kommet ny tilbehørsteknologi til, der kommer tættere på vores krop og vores hjem.

Men 2016 kan blive et år, hvor teknologien ikke bare kommer tæt på os, men hvor vores krop og vores hjem bliver deciderede platforme i stedet for computeren, smartphonen eller tabletten.

Disse vil stadig være de centrale styringsenheder, men vil i højere grad blive fjernbetjeninger til de teknologier, der er en del af vores kropslige og hjemlige liv.

LÆS ARTIKEL

Det var i hvert fald en klokkeklar tendens, der viste sig på CES-messen i Las Vegas. Denne årlige branchemesse, der finder sted i januar, viser det kommende års teknologi frem for de hundredtusindvis af professionelle teknologifolk, der deltager.

Når disse linjer skrives, er den såkaldte CES Unveiled-event netop overstået, hvor pressen har fået et smugkig på de teknologier, den kommende uge byder på. Inklusive Politikens udsendte.

Og det var her, det med al tydelighed viste sig, at vores krop og vores hjem ikke længere er noget, der kan nøjes med tilbehør, men er blevet lige så vigtige platforme som computeren og smartphonen.

Mål muskelkvalitet

Efter nogle års tilløb er CES i år eksploderet i gadgets, der kan måle ens kropsfunktioner eller bygge en bro mellem kroppen, sindet og hjemmet. Et eksempel kommer fra firmaet Withings, der har opfundet et termometer, man bare kan holde op mod panden, og så kan det vise ens temperatur og sende denne og mange andre oplysninger til din smartphone.

Modsat tidligere forsøg på det samme er dette termometer stort set lige så nøjagtigt som dets kviksølvsmodparter.

De intelligente badevægte bliver også bedre og bedre. Britiske Qardio har fremstillet en, der ud over at kunne måle alle de sædvanlige ting som fedtprocent og vægt også har et design, der kan gøre Philippe Starck misundelig.

Og skulle den ikke være nøjagtig nok, kan man købe en af de nye sensorer fra Skulpt, der kan måle på separate kropsdele og rapportere om kropsdelens fedtprocent og muskelkvalitet.

Er man i gang med at tabe sig, kan man holde øje ved hjælp af GoBe-armbåndet, der kommer i 2016. I stedet for at skrive ned, hver gang man har indtaget noget via munden, måler GoBe-armbåndet ens glukoseniveau ved at sende både høj- og lavfrekvente signaler gennem huden.

På den måde får man ifølge GoBe et mere præcist billede af sit kalorieindtag, fordi armbåndet bruger kroppens egen information – 24 timer i døgnet.

Søvn er som bekendt magisk for ens velvære, og i de senere år har vi set en hel del wearables, der kan måle ens søvnkvalitet. Men nu tager disse springet fra kroppen over i møblerne.

Beddit er en ny søvnkvalitetsmåler, man kan tilslutte sin seng i stedet for at prøve at falde i søvn med et armbånd stramt om håndleddet. Om morgenen leverer Beddit en fuld rapport om, hvordan natten er forløbet, og gode råd til, hvordan man kan forbedre sin søvn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og så er der naturligvis Sensorwake, der måske er fremtidens vækkeur. I stedet for at vække én med lys eller give én et halvt hjertetilfælde med en larmende lyd, slipper den behagelige dufte ud i lokalet, der vækker én blidt.

En anden nyhed til sengetid er Bedphones, der er flade, fleksible, behagelige øretelefoner, der langt om længe gør det muligt at lytte til musik med hovedet på puden, uden at det gør ondt.

Lampen spiller musik

Hjemmeteknologien bliver også vildere og vildere. Fra Hunter-loftsventilatoren, der kan styres fra en iPhone, til det lille hjemmebryggeri fra PicoBrew, der kan brygge øl på kommando – styret fra en tablet. Eller de tre sensorer fra Smarter, der arbejder med lyd, tryk og video – i køleskabet.

I stedet for at købe et dyrt smart-køleskab kan du blot bruge en af disse sensorer til at holde styr på, hvor meget mel du har tilbage, eller hvor gammel mælken i køleskabet er. Det hele bliver rapporteret til en smartphone eller tablet.

Og hvis du tror, at led-pærer er smarte, fordi de holder længe eller kan skifte farve på kommando fra din telefon, har du ikke set udvalget af pærer fra Sengled.

I 2016 kommer de med pærer, der kan meget mere. Én har en højttaler indbygget, så du kan streame musik til din lampe og slipper for at bygge højttalere ind i loftet.

En anden fungerer som wi-fi-repeater, hvis signalet fra din trådløse router skulle være lidt svagt. Og en tredje er et trådløst netværksopkoblet hd-kamera, som du kan bruge som overvågningskamera i hjemmet – eller uden for.

Dertil kommer de mange andre nyheder, der blev præsenteret. Som f.eks. LifeFuels-vandflasken, der måler næringsværdien af indholdet i flasken, og som du kan købe små ampuller til med næringsstoffer, du kan blande op i vandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Eller Olibas produkter, der kan sættes på legetøj og give dig data om dit barns leg kontinuerligt. Eller de mange 360-graders kameraer, der kan optage video i alle retninger på én gang, så du kan se videoen i en virtual reality-brille bagefter.

Om man kan lide det eller ej, så vil der blive genereret en masse data fra vores krop og vores hjem med den teknologi, der kommer i 2016. Om det er superpraktisk eller decideret skræmmende, må være op til den enkelte at vurdere.Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Morten Bay eller Forbrug& iv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden