Digitalt. Jan Andersen sorterer sine billeder systematisk.
Foto: Arkivfoto (AP) /AP

Digitalt. Jan Andersen sorterer sine billeder systematisk.

Forbrugerelektronik

Jan Andersen har sat små og store begivenheder i hysterisk orden

Jan Andersen har sat navne på alle ansigter og systematiseret over 20.000 digitale billeder fra hele sit liv.

Forbrugerelektronik

Ikke mindre end 889 mapper med 290 videoer og 20.371 digitale fotos. 63-årige Jan Andersen har organiseret billeder fra hele sit liv, så de er lette at finde på både computer og smartphone. Billederne er systematiseret efter dato, sted og begivenhed, og derudover har Jan Andersen tagget navne på alle ansigterne, så han kan finde fotos af venner og familiemedlemmer på tværs af tid og sted.

»Jeg er hysterisk ordensmenneske«, erkender den forhenværende revisor fra Gentofte, som nu nyder livet som arbejdsfri.

Tidligere havde Jan Andersen sine papirbilleder ordnet kronologisk i traditionelle fotoalbum, men i takt med en spirende it-fascination valgte han at skanne sine cirka 10.000 papirbilleder manuelt.

»Det var et vinterprojekt, som jeg sad og puslede med, når fruen var gået til ro. Skanningen tog cirka 1 minut per billede. Så kan du selv regne ud, hvor lang tid jeg brugte på det«, siger Jan Andersen, som smed de fysiske papirbilleder ud, da de var blevet digitale.

Dias forvandlet til farvelade

De gamle billeder er ikke helt knivskarpe, men det gør ikke noget, for det er selve begivenhederne, der tæller for ham. Fra ferier og fester til sportsbegivenheder og hyggestunder med familien.

I dag glæder han sig over, at Apples fotoprogram automatisk klarer systematisering af digitale fotos efter tid og sted. Så er det let at tilføje begivenheder og navne på de afbildede.

»Jeg kunne da have sparet oceaner af tid, hvis jeg havde haft mulighed for at bruge en moderne app til fotoskanning«, siger Jan Andersen.

En fototragedie har dog lært ham, at man ikke skal tøve, hvis man vil bevare billeder fra fortiden:

»Fra jeg var 16 til 19 år, tog jeg mest lysbilleder. De stod i nogle velordnede kasser i en kælder, hvor vi desværre havde en vandskade, der forvandlede alle billederne til en farvelade. Så der røg min ungdom«.

Jeg vil helt sikkert anbefale andre, at de i det mindste har en sikkerhedskopi af deres billeder

Han har siden fået billeder fra ungdomsårene af nogle venner, men perioden er ikke så veldokumenteret som de øvrige år i hans samling. Billedbiblioteket blev dog udvidet, da Jan Andersen mistede sin mor for halvandet år siden.

»Så tilføjede jeg papirbillederne fra begivenheder, jeg selv var med i. Dermed kom også barndomsårene på plads«.

Sørg for sikkerhedskopier

»Mine billeder er min hobby; jeg synes, det er sjovt. Man skal nok være lidt syg oven i hovedet for at være så systematisk, som jeg er. Men jeg vil helt sikkert anbefale andre, at de i det mindste har en sikkerhedskopi af deres billeder, så de er sikret, når – ikke hvis – computeren går ned«, siger Jan Andersen, som selv er godt tilfreds med at bruge Apples iCloud til formålet.

LÆS OGSÅ

I dag fotograferer han udelukkende med sin iPhone, hvor billederne automatisk sorteres efter tid og sted.

»Det er en kæmpe hjælp – også for alle dem, som måske engang i alderdommen vil kaste sig ud i en sortering af billederne fra deres liv«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Helle Sindal, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce