Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

FARLIGT. Den blot 22-årige Hwang Yumi døde af leukæmi, angiveligt forårsaget af dårligt arbejdsmiljø på Samsungs fabrikker. Nu har firmaet indgået en aftale, der skal sikre bedre forhold (Foto: AP Photo/Ahn Young-Joon).

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dødsfald presser Samsung til at forbedre sine ansattes forhold

Elektronikgiganten har nu accepteret inspektører i sine hemmelige fabrikker.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der har været en hel del fokus på de medarbejderforhold, Apple får lavet sine produkter under. Firmaet har efter pres fra kunder og interesseorganisationer taget en del skridt for at sikre, at deres produkter ikke laves i tilstande, der er uacceptable.

Men Apple-sagerne har også gjort, at deres konkurrenter ikke har fået den samme opmærksomhed. Før nu.

76 mennesker døde

Blikket vendes nemlig nu mod verdens største forbrugerteknologi-producent, Samsung, der har sine egne fabrikker, og derfor er mere uigennemsigtige, når det gælder produktions- og medarbejderforhold.

Over de sidste par år er der imidlertid blevet rettet en del anklager mod Samsung, som firmaet nu vil tage hånd om.

Presset af Banolim, en medarbejderorganisation for Samsung-arbejdere, har Samsung nu indgået en aftale omkring sikring af forholdene på deres fabrikker.

Det sker efter, at ikke færre end 200 nuværende eller tidligere Samsung-medarbejdere har kontaktet Banolim med den melding, at de lider af en alvorlig sygdom, der formentlig skyldes arbejdspladsens manglende sikkerhed.

Ifølge Banolim er 76 af disse nu døde.

New York Times skriver, at flere af de døde og syge lider af forskellige kræftsydomme og især leukæmi, til trods for at de fleste kun er mellem 20 og 40 år gamle. Det er især eksponeringen for en række ukendte kemikalier, der er problemet.

Samsung har ikke tidligere villet oplyse data om disse kemikalier af frygt for at afsløre forretningshemmeligheder.

Inspektion og kompensation

Aftalen er indgået mellem Samsung, Bandolim og en anden medarbejdergruppe, SHARP (ikke at forveksle med elektronikmærket af samme navn).

I følge nyhedsbureauet Yonhap vil aftalen resultere i skabelsen af en ombudsmands-komité, der blandt andet skal inspicere fabrikkerne og tjekke, at alt er i orden. Arbejdet begynder i år og varer foreløbigt tre år, der dog kan forlænges til seks.

LÆS OGSÅ

Problemerne på Samsungs fabrikker kom for alvor i søgelyset, da den blot 22-årige Hwang Yumi døde af leukæmi i 2007 efter at have arbejdet på fabrikkerne.

Hendes far har utrætteligt forsøgt at få fokus på sagen, hvilket blandt andet er blevet skildret i en sydkoreansk dokumentarfilm i 2014. Og netop i 2014 begyndte Samsung så at tage problemet alvorligt.

Det resulterede blandt andet i skabelsen af en fond, der skal hjælpe og kompensere syge Samsung-arbejdere, hvilket blev annonceret tilbage i august. Foreløbigt er 100 medarbejdere og deres familier blevet kompenseret af fonden.

Samsung-repræsentanter siger, at firmaet er tilfreds med aftalen, mens begge medarbejderforeninger kalder den mangelfuld.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler test fra Digital eller Morten Bay, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden