Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
John Locher (AP)
Foto: John Locher (AP)

Farveorgie. Farve- og lysrigdommen i det nye HDR-format vises frem LG-standen på elektronikmessen CES i Las Vegas i sidste uge.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny billedkvalitet giver farverigdom til din tv-skærm

High Dynamic Range (HDR) vil snart dominere skærmene i hjemmet og give et markant kvalitetsløft.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var tre bogstaver, der dominerede den netop overståede forbrugerteknologi-messe CES i Las Vegas: HDR. Hvis ens interesse havde noget som helst med tv at gøre, kunne man knapt vende sig nogle steder hen uden at få øje på de tre bogstaver, der står for High Dynamic Range.

De tre bogstaver kommer til at stå på de tv-apparater, vi køber i fremtiden. Til at starte med vil de tv, der understøtter HDR, være for feinschmecker-publikummet, men hen over de næste få år vil de finde vej til stuerne hos langt de fleste mennesker.

Hvad hulen er HDR?

Og hvad betyder HDR så? High Dynamic Range betyder direkte oversat en større dynamisk spændvidde. Det handler om farvetoner. Du har med meget høj sandsynlighed allerede stiftet bekendtskab med HDR-teknologien, for den har nemlig været at finde i smartphone-kameraer i adskillige år.

På smartphones fungerer HDR således, at når man tager et billede, så bliver der samtidigt taget flere billeder i flere forskellige tone og lys-indstillinger, og disse bliver så kombineret til ét billede, hvor farverne popper ud af billedet meget smukkere end ellers.

Helt præcist handler den førnævnte dynamiske spændvidde om forskellen på det allerlyseste og allermørkeste, et kamera kan opsnappe og en skærm fremvise. Hvis du fotograferer noget, der er lysere end kameraet kan opfange, bliver det forvrænget ud i lyse plamager og tilsvarende bliver de mørke nuancer blot til mørke plamager.

I HDR er spændvidden mellem mørk og lys ikke bare større, men der er også flere ’trin’ mellem det mørkeste og det lyseste punkt. Du får meget mere nøjagtige nuancer i hver pixel.

Når man med HDR-teknologien så har taget en række billeder med forskellige lysindstillinger, kan disse kombineres, så de mørkeste steder i det endelige billede er fra det af de billeder, hvor de mørke felter er mest nuancerede.Det samme gælder de lyse områder.

Med andre ord tager det endelige billede en samling af det bedste fra rækken af billeder med forskellige lysindstillinger, kameraet har optaget. De fleste smartphones i dag har HDR ombord, så hvis du vil se forskellen, kan du prøve at tage et billede af samme motiv med HDR slået fra og til. Så vil du se hvor meget flottere motivet.

Gammel idé

Idéen om at kombinere flere niveauer af lysindfald til et billede kan spores helt tilbage til 1850’erne. Men siden HDR begyndte at dukke op i smartphone-kameraer, er udviklingen gået stærkt. Til at starte med tog det som regel lidt længere tid at lave et HDR-billede end et almindeligt foto, men den forskel er næsten udvisket nu.

Nu kan kameraer lave HDR-billeder mange gange i sekundet, og det giver naturligvis mulighed for at kunne optage levende billeder med høj dynamisk spændvidde – HDR-video.

Og det er netop HDR-video, der har gjort, at der nu kommer til at stå HDR på de skærme, vi kommer til at købe i fremtiden. Ligesom med almindelige fotos, ser HDR-video meget lækrere ud end almindelig video.

For at hjælpe forbrugerne, har en organisation med en række store Hollywood-selskaber og teknologi-giganter som Samsung, Sony, LG og Panasonic, lavet et kvalitetsstempel, du kan kigge efter, når du kigger på fladskærms-tv. Hvis et tv er certificeret ’Ultra HD Premium’, så lever det op til to vigtige elementer af en moderne tv-oplevelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dels kan det klare Ultra HD-opløsningen, som af nogle kaldes 4K eller 2160p, og som kan vise billeder op til 3840 x 2160 pixels. Og dels kan det vise HDR-video. Der findes modeller, der kan en af delene, men ikke begge. Hvis du ser ’Ultra HD Premium’-mærket, kan det begge nye tv-funktioner.

Såvel Samsung, LG, Sony og Panasonic viste tv-modeller frem på CES, der både havde UHD/4K og HDR ombord. Men hvad nytter det, hvis man ikke har noget at se på de fine tv-skærme?

Det kommer imidlertid nu. Både Netflix og E-handelsgiganten Amazon har annonceret, at deres fremtidige egenproduktioner bliver lavet i både HDR og UHD/4K, og på CES-messen annoncerede YouTube så, at også de kommer til at understøtte HDR-video i 2016.

Derudover udkommer der i 2016 en række Blu-ray-skiver med Hollywood-film i 4K, der understøtter HDR. Så det kan være en god ide at holde øje med bogstaverne HDR og certificeringsmærket Ultra HD Premium.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Morten Bay eller Digitalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden