Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Tegning: Per Marquard Otzen/Politiken-Tegning
Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medieforskeren: Tablets gør ikke børn asociale

Tablets er blevet prügelknabe, men ingen grund til bekymring, siger medieforsker.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medieforsker Stine Liv Johansen har forsket i børns brug af digitale medier, og hun er ikke bekymret:

»Børnene er meget sociale, og de digitale medier giver dem mulighed for nye måder at være sociale sammen«, siger hun.

Debatten for og imod børns brug af tablets er blusset op, fordi over 800 børn i en undersøgelse fra Børnerådet har fortalt, hvordan de mest sidder alene med deres iPad og nogle gange foretrækker at spille iPad frem for at lege med andre børn.

LÆS ARTIKEL

Men skrækken for tablets ligner tidligere tiders frygt for nye medier, siger Stine Liv Johansen, som er lektor, ph.d. på Institut for Æstetik og Kommunikation på Aarhus Universitet.

Hun sammenligner med, at der var bekymring, da der første gang kom illustrerede børnebøger i 1700-tallet, eller at der var protester over tegneserier i 1950'erne og over voldelige videospil i 1980'erne.

»Vi er altid bekymrede for børnenes medieforbrug«, konstaterer hun.

På skattejagt med tabletten

Det hænger sammen med, at vi ikke kender de nye medier, og eksempelvis blev en iPad først introduceret på markedet i 2010. Siden er det gået rivende stærkt, så stærkt, at DR's årlilge medieanalyse 2014 opgjorde, at op mod 90 procent af de 3-6 årige børn har adgang til en tablet.

Hun medgiver, at børnene ofte sidder alene derhjemme, men når de bruger tablets i skoler og daginstitutioner, er der oftest tale om sociale aktiviteter, hvor børnene eksempelvis i fællesskab skal lave en film eller gå på skattejagt sammen med tabletten i hånden.

Stine Liv Johansens fokus er, hvad børnene bruger tabletten til. Og hun fremhæver, at børnene lige så ofte spiller et spil som Minecraft, hvor de skal bygge verdner op, som de spiller spil, hvor der lyder en fanfare, når de har klaret en bane.

»Selvfølgelig skal børn smøres ind i mudder og sanse med alle dele af deres krop, men det er en forældet forestilling, at de kun sidder passivt, når de bruger en skærm, det kan sagtens være en meget kreativ fortælling i det«, siger hun.

Stine Liv Johansen mener i øvrigt, at opdelingen i analog og digital leg er unaturlig, for de to ting blandes sammen i dag.

Hvis et barn er vild med Star Wars, er legen både at se film og spille spil på iPad'en i stjernekrigsuniverset, men det er samtidig også at tage legen med ud og rende rundt på legepladsen med en pind som lyssværd, forklarer hun.

Skal ikke være en slikpose

I modsætning til andre er Stine Liv Johansen ikke meget optaget af at lave restriktioner overfor, hvornår eller hvor meget børnene må spille.

»Jeg er skeptisk overfor de begrænsninger, der gør, at iPad'en bliver noget, du må få ved særlige lejligheder, ligesom en slikpose. I stedet for at den bliver den naturlige del af vores kommunikationsstruktur, den er«, siger Stine Liv Johansen

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden