I sidste uge fremlagde Amnety International en rapport, der viser, at stort set alle smartphones delvist bliver til ved hjælp af børnearbejde.
I rapporten hedder det, at næsten alle de lithium-ion-batterier, der sidder i moderne smartphones, bliver lavet af firmaer, der henter materialerne til dem i Afrika. Helt specifikt er det metallet kobolt, der indgår i produktionen af lithium-ion-batterier, der er problemet. En af de største leverandører af kobolt til tech-industrien i Kina er Huayou Cobalt, et af de mange kinesiske firmaer, der lige nu vokser sig store på det afrikanske kontinent.
De er baseret i den Demokratiske Republik Congo (DRC) og benytter børn så unge som syv år gamle til at hjælpe med udvindingen af kobolt. Huayou Cobalt sælger derefter materialet videre til batteriproducenter i Kina og Sydkorea, der derefter sælger deres batterier til bl.a. smartphone-producenter.
I rapporten udpeges Apple, Samsung, Sony og Microsoft som værende blandt aftagerne af batterier, der indeholder kobolt fra de pågældende miner. Apple, Samsung og Microsoft har afgivet svar til Amnesty International, og de siger, at det er stort set umuligt for dem at tjekke, om kobolten i de batterier, de køber, kommer fra Huayou Cobalt. Det skyldes, at der er så mange underleverandører til de færdige produkter, som firmaerne aftager fra kinesiske og sydkoreanske producenter. Apple og Microsoft skal dog som amerikanske firmaer fremlægge, hvor de får mineralerne i deres produkter fra ifølge lovgivning, der blev vedtaget i 2010.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind