Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hackere. Ikke umiddelbart noget, man burde frygte for, når børnene leger med legetøj inde på værelset. Men nyt intelligent legetøj med forbindelse til internettet er lige så udsatte, som computere og smartphones. Og legetøjsproducenternes sikkerhedsforanstaltninger er fulde af huller, viser undersøgelser.
Foto: FRANDSEN FINN

Hackere. Ikke umiddelbart noget, man burde frygte for, når børnene leger med legetøj inde på værelset. Men nyt intelligent legetøj med forbindelse til internettet er lige så udsatte, som computere og smartphones. Og legetøjsproducenternes sikkerhedsforanstaltninger er fulde af huller, viser undersøgelser.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bamser og Barbiedukker risikerer hackerangreb

Mere og mere legetøj bliver koblet op til internettet. Men producenterne er for dårlige til at beskytte det mod hackere.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Barbiedukken og tøjbamsen er ikke længere en passiv del af børns legeunivers. Barbie anno 2016 kan brygge op mod 8.000 forskellige svar sammen, når børn taler til hende. Hun husker, hvad hun får at vide, og hun tilpasser sig efter det. Evner, der også kan findes i Fischer Price's intelligente bamse, den såkaldte 'Smart Toy Bear'.

BØRNENES JULEGAVER ER DIGITALE:

Og selv om evnerne er fascinerende og underholdende, så er de også en vej ind i børneværelset for ubudne gæster.

Hvis du forbinder en ting til nettet uden at have tilstrækkeligt med sikkerhedsforanstaltninger klar, så kan det hackes. Og det er uanset, om det er en smartphone eller en Barbie-dukke.

For at kunne huske og snakke kræver legetøjet nemlig, at brugeren indtaster noget personlig information, for eksempel i en app, der er knyttet til legetøjet. Og så kræver det adgang til internettet - og når der er adgang til internettet, er der risiko for hackerangreb. En risiko, legetøjsproducenterne langt fra er gode nok til at sikre sig imod.

I december kom det frem, hvordan den talende 'Hello Barbie' havde så mange sikkerehedshuller i dens software, at hackere nemt kunne skaffe sig adgang til følsomme oplysninger fra Hello-Barbie's servere.

Og i dag har IT-sikkerhedsselskabet Rapid7 fundet svagheder ved Fischer-Price bamsen, der giver potentielle hackere adgang til oplysninger om børnenes navn, alder og køn.

Det skriver IT-mediet Version2.

Hvis det er på nettet, er det i fare for at bliver hacket

»Jeg kan ikke understrege kraftigt nok, hvor kritisk denne tid er for producenter af internetopkoblet legetøj til at tænke på sikkerhed i udviklingsfasen«, har Rapid7-chef Mark Stanislav sagt til engelske The Telegraph.

Og det er Irina Shklovski, lektor på IT Universitetet i København med speciale i blandt andet privatliv på nettet, enig i.

Sikring mod hackerangreb er ikke kun vigtigt for computere, tablets og smartphones, påpeger hun. Hele 'The Internet of Things' - fællesbetegnelsen for alle dimser og dutter, der er forbundet til internettet - er sårbart.

KRONIK:

»Sikkerhed – eller snarere manglen på samme – er et af de største problemer med 'Tingenes Internet'. Hvis du forbinder en ting til nettet uden at have tilstrækkeligt med sikkerhedsforanstaltninger klar, så kan det hackes. Og det er uanset, om det er en smartphone eller en Barbie-dukke«.

Legetøjsproducenter er ikke opmærksomme på sikkerhed

Ifølge folkene bag undersøgelserne af det sårbare legetøj er producenternes fejl så grundlæggende, at man formentlig aldrig havde set dem hos selskaber som Microsoft og Google.

Når du køber en Barbie-dukke, tænker du så på online-sikkerhed? Tænker du på, om den er i fare for at blive hacket?

Og det overrasker ikke Irina Shklovski, der kalder det et generelt problem, at producenter uden for IT-branchen ikke beskytter deres brugere godt nok, når de putter elektronik og internet ind i deres produkter.

»Jeg synes, de har en tendens til ikke at være ret opmærksomme på sikkerhed. Både fordi det er dyrt, og fordi de som legetøjsproducenter aldrig har været nødt til at tænke på sikkerhed før. Det giver en masse sårbar teknologi, der gør brugerne udsatte i forhold til deres personlige data - endda uden at de ved, at de er det«.

»Ingen tænker på online-sikkerhed, når de køber en Barbie-dukke«

Undersøgelserne af legetøjsproducenternes beskyttelse af deres produkter kommer i kølvandet på et større hackerangreb mod legetøjsproducenten Vtech i november sidste år. Her blev over 10 millioner brugerprofiler ramt på verdensplan, herunder 4.504 danske forældre og 5.547 danske børn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den manglende sikkerhed er især problematisk, fordi de færreste forbrugere forventer, at produkter som bamser overhovedet er i stand til at blive udsat for hackerangreb.

»Når du køber en Barbie-dukke, tænker du så på online-sikkerhed? Tænker du på, om den er i fare for at blive hacket? Selvfølgelig gør du ikke det, når du køber en dukke eller en bamse til dit barn«, forklarer Irina Shklovski.

LÆS OGSÅ:

»På overfladen er det det samme legetøj, som man altid har brugt, men pludselig har de fået tilføjet adgang til internettet. Der er ikke ret mange, der tænker over, hvilke konsekvenser, det kan have«.

Men hvad er det så vigtigt at være opmærksom på, når man går ud og køber legetøj til sit barn i den her moderne verden, hvor alt er online?

»Man skal til generelt at være mere opmærksom på online-sikkerhed i sin hverdag. Og så er man også nødt til virkelig at tænke over, om den ekstra funktionalitet, man får i sin for eksempel sin Barbie-dukke ved at koble den til internettet, nu også er risikoen værd«

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden