Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Lars Hansen
Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu forsvinder tv-signalet: Sådan gør du dit gamle tv digitalt

Titusindvis af YouSee- og Stofa-kunder mister deres analoge tv-signal i dag.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du elsker dit gode gamle B&O fjernsyn eller et andet billedrørs-tv og derfor har meget lidt lyst til at smide det ud, når tv-signalerne fra kabelselskaberne i Danmark bliver gjort digitale, så er der ingen grund til at fortvivle.

Du kan bringe det gamle billedrørs-fjernsyn med ind i den digitale tidsalder og endda få meget mere ud af det, end du drømte om, da du købte det i sin tid.

Og det gælder ikke blot B&O fjernsyn, men alle gamle billedrørsfjernsyn og også de fladskærme, der er for gamle til de nuværende digitale tv-signaler.

Digitalt tv giver plads til seks gange så mange kanaler

YouSee regner med, at op imod 80.000 af selskabets kunder, der stadig ser tv analogt, kan se frem til sort skærm den 9. februar, hvis de ikke agerer, når selskabet slukker for de analoge tv-signaler for at få plads til flere digitale kanaler. Ifølge selskabet fylder en enkelt analog tv-kanal i dag ligeså meget på kabelnettet som seks digitale tv-kanaler.

LÆS ARTIKEL

Og Stofa, landets næststørste selskab af slagsen, er i gang med at konvertere de sidste af sine kunder, nemlig omkring 90.000 fortrinsvis i Aalborg-området, som netop har mistet deres analoge tv-signaler.

De sidste tre Stofa-antenneforeninger med omkring 4.000 kunder slutter sig til i marts og i april.

Det er status, og aktuelt får det en del til at skifte deres gamle billedrørs-fjernsyn eller fladskærm af ældre typer ud med nye moderne fladskærmsmodeller, fortæller kommunikationspartner hos Stofa, Henrik Eske.

Han mener, at omkring fem procent af kabelkunderne i Danmark stadig udelukkende ser analogt tv på deres fjernsyn, og hvis man er ked af at skrotte det gamle B&O-fjernsyn med den unikke lyd, er der stadig ingen grund til at skifte. Det gode gamle håndværk kan stadig følge, hvis man laver et par få korrektioner.

Få en digital modtagerboks

»Der er en del folk, der stadig har fine gamle B&O-fjernsyn, som de nødigt vil skille sig af med, og de kan købe en digital modtagerboks og slutte den til fjernsynet, og så får man næsten alle de fordele, som ejere af nye fladskærme har«, siger han.

En digital modtagerboks, der enten er såkaldt Stofa Approved eller Class A godkendt eller YouSee-ready, kan tage alle de digitale kanaler, man har betalt for i sin tv-pakke, pointerer han. Den modtager signalerne og sender dem til skærmen i et format, fjernsynet kan forstå.

Men hvad med SCART?

Men her opstår der det problem, at de nye digitale modtagerbokse har en såkaldt HDMI-udgang, mens de ældre fjernsyn typisk har en SCART-indgang.

Det er der også en løsning på.

Fra den Sønderborg-baserede netbutik AV-Connection, der forhandler forbrugerelektronik og tilbehør som kabler og konvertere, fortæller Karsten Stehr, at man for 649 kroner plus prisen for et SCART-kabel til 30-40 kroner kan få en boks fra det danske firma Triax, der kan bringe det gamle billedrørs fjernsyn ud på en foryngelseskur.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og elsker man sin B&O fjernbetjening, kan man for en tusindkroneseddel mere få en Triax-boks, der kan det samme, men desuden gør, at man kan styre det hele med B&O fjernbetjeningen«, siger han.

Med begge bokse kan man optage udsendelser via et usb på en ekstern harddisk eller et usb-stik og desuden sætte udsendelser på pause. Desuden får man adgang til den elektroniske program guide, der er en elektronisk udgave af tv-oversigter, som man kender dem fra Se Og Hør. Og herfra kan man også planlægge optagelser af udsendelser.

Har man for eksempel et B&O fladskærms-tv, som er uden en kabel-tv-tuner, råder Karsten Stehr til, at man taler med en forhandler.

Men de fleste andre fladskærme med en HDMI-indgang kan klare sig med en billig modtagerboks til typisk 500 kroner.

90.000 nordjyder skiftede i går

I går (21.1.16, red.) var det så 90.000 kunder i tre antenneforeninger i Aalborg, der skulle indstille sig på de nye signaler, hvis de ikke allerede havde gjort det. Og herefter resterer blot tre Stofa-foreninger med i alt knap 4.000 medlemmer:

Det er Holsted Antenneforening, der skifter i dag. Den 30. marts skifter Antennelauget Søhus, og den sidste er Fensmark Antenneforening, der skifter den 30.april.

Landets største kabel-tv-selskab, TDC's Yousee, har valgt at smide de analoge signaler på porten på den samme dag over hele landet, og her regner man med, at det kommer til at berøre omkring 80.000 kunder, som selskabet anslår stadig er analoge kunder.

Udover problemerne med at skifte fra analoge til digitale signaler hos kabel-tv-kunderne, har mange også været bekymret over udsigten til mere støj på de digitale kanaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De har været en relativt stor frygt hos mange for, hvor meget støj man ville kunne opleve på de digitale kanaler, hvor frekvensbåndene ligger meget tæt nu, og vi har haft et enkelt issue, hvor mange fik flimmer på skærmen efter overgangen«, siger Jan Lyng Lauridsen, der er kommunikationschef i Stofa og ejeren, Syd Energi.

»Men som jeg har forstået det, skyldtes det i alle tilfældene, at folk ikke havde gode kabler, og problemerne kunne i alle tilfælde løses med bedre og mere afskærmede kabler«, siger han.

Stofa begyndte allerede overgangen til digitalt tv for to år siden, antenneforening for antenneforening, og kabel-tv-selskabet har nu gennemført analogt sluk hos næsten alle sine kunder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden