Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tutorials. YouTube er fuld af how-to-videoer, der kan hjælpe dig.
Foto: Vogel Richard (AP/arkiv)/AP

Tutorials. YouTube er fuld af how-to-videoer, der kan hjælpe dig.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan lykkes du med at reparere selv

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen giver gode råd.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Find selv fejlen

Udgangspunktet for at reparere selv er, at man selv kan finde fejlen. Det behøver ikke være så svært. Nogle apparater fortæller selv, hvad de fejler i displayet. Er du ikke så heldig, så find brugsanvisningen. På nogle af de sidste sider finder du som regel en fejlfinderguide, der lister de typiske symptomer, stiller diagnosen, og fortæller dig, hvad du skal gøre.

Gem brugsanvisningen

Derfor skal du gemme brugsanvisningen på dine husholdningsmaskiner og hårde hvidevarer. Har du mistet den, kan du som regel finde den på nettet.

Find modelnummeret

For at finde den rette brugsanvisning og sidenhen reservedel skal du kende apparatets mærke og modelnummer. Det står på din kvittering, men har du ikke den længere, finde du modelnummeret - som regel en kombination af bogstaver og tal skrevet med meget småt - ved at åbne køleskabet eller vaskemaskinen og kigge ind i apparatet. Som regel står det i døren, på kanten, ved en hylde eller også finder du det bagpå eller i bunden.

Køb online

Når du har fundet mærke, modelnummer og sporet dig ind på fejlen, kan du gå på nettet og finde reservedelen. Der findes mange butikker online, der specialiserer sig at levere reservedele til dig, der gerne vil reparere din husholdningsartikler for en billig penge. Prøv producentens hjemmeside. Eller prøv nettoparts.dk, skift-selv.dk, quickparts.dk eller reservedele.nu.

Find tutorials på YouTube

Du kan finde alt på internettet, også how-to-videoer på YouTube til snart sagt enhver fejl på dine maskiner og trin for trin-rådgivning i, hvordan du reparerer og skifter ud. Kan du ikke finde dem på dansk, findes de med stor sikkerhed på engelsk, såkaldte ’tutorials’. De mange netshops, der sælger reservedele, har som regel også videoer liggende til de mest gængse reparationer, du kan komme ud for.

Regn på det

Når man reparerer på apparater, der har set bedre dage, er det altid en afvejning, om det kan betale sig. Men også dét kan være svært at vurdere. Husk, at selvom du reparerer én del, kan andre dele godt gå i stykker kort tid efter. Én ting er sikkert, man skal aldrig reparere for mere, end apparatet er værd.

Søg hjælp

Kan du ikke klare reparationen selv, kan du søge hjælp udefra. Blot skal du vide, at det koster omkring 1000 kroner at få en tekniker ud eller at få apparatet undersøgt, hvis du afleverer det hos en reparatør. Hvis du vælger ikke få apparatet repareret, efter det er undersøgt, mister du de penge, du har givet i undersøgelsesgebyr.

Inden du beder dem reparere, skal du altid få et overslag på reparationsprisen. En reparation hos en professionel kan løbe op i tusindvis af kroner. Dog beskytter retspraksis dig, så en reparatør ikke uden videre må reparere løs på dine ting for mere, end de er værd.

Det kræver din accept.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Felholt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden