Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nemmere. YouTube og andre gør-det-selv-hjemmesider har gjort det nemmere at reparere selv istedet for at købe nyt. Illustration: Claus Nørregaard

Nemmere. YouTube og andre gør-det-selv-hjemmesider har gjort det nemmere at reparere selv istedet for at købe nyt. Illustration: Claus Nørregaard

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi skifter apparater ud, som vi nemt kan reparere

Mange af os reparerer ikke selv, selvom det er blevet meget nemmere.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kaffemaskinen har kostet 1.299 kr. Men nu er vandbeholderen knækket. Køber du en ny, eller reparerer du den? Et par hurtige klik på nettet afslører, at en ny vandbeholder til en af Danmarks mest solgte kaffemaskiner – Moccamaster - koster dig 279 kroner. Men kan du finde ud af det selv?

Klik videre. På YouTube finder du den 7 minutter og 15 sekunder lange gør-det-selv-video ’Skift selv Moccamaster vandbeholder’. Du behøver kun en skruetrækker.

»Der er ofte rigtig mange penge at spare ved selv at reparere, når tingene går i stykker. Men mange mennesker er ikke klar over, at de har den mulighed«, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea, der blandt andet guider til selv-reparationer i sin bog ’Plus på kontoen – syv smutveje til en sjovere økonomi’.

Nordea står også bag en undersøgelse fra oktober sidste år, hvor 3 ud af 4 danskere svarer, at de kun får deres ting repareret, hvis det kan lade sig gøre billigt. Problemet er, at det sjældent kan gøres billigt, hvis andre skal gøre det.

»Lige så snart, du skal have en professionel til det, koster det. Er vaskemaskinen bare få år gammel, kan det ofte ikke betale sig. Så kan det være billigere at købe en ny, der måske oven i købet bruger mindre vand og el og dermed er billigere i drift«, lyder det fra Nordeas forbrugerøkonom.

Nyt varmelegeme for 300 kroner

Reparerer du vaskemaskinen selv, er det dog en helt anden sag. Går varmelegemet, kan du erstatte det med et nyt, der koster fra 300 kroner. På YouTube finder du videoen ’Skift selv varmelegeme på din vaskemaskine’. Et indgreb, der tager 2 minutter og 28 sekunder at sætte sig ind.

»Kan man selv, så bør man selv. Og kan man ikke, er der måske familie, der kan hjælpe. Man skal ikke underkende, hvor penge vi kan spare ved at få fifs og tip fra hinanden. Uanset om det er på nettet eller i familien«, siger Ann Lehmann Erichsen, der blandt mange andre ting, selv har skiftet bryggeenhed i sin kaffemaskine. Reservedelen kostede hende 400 kroner i en maskine til 4.000 kroner.

Ifølge en af Danmarks største reservedelsbutikker, nettoparts.dk, er det en bestemt type mennesker, der reparerer. »Det er de samme mennesker, som også giver sig i kast med at bygge om selv. De er heller ikke blege for at gøre noget ved plæneklipperen, hvis den går i stykker«, forklarer Thomas Holm, direktør for Nettoparts.dk.

Nordeas undersøgelse viser, at det især er dem fra 55 år og opefter, der får ting repareret.

»Blandt yngre er det lidt yt at reparere, for de vil have de nyeste gadgets hele tiden. Men er man oppe i årerne, kan man nærmest finde på at reparere lige meget hvad. For nogle er det et spørgsmål om miljøet, for andre kender de deres apparater så godt og orker ikke at sætte sig ind i et nyt«, forklarer Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Det sværeste er at finde fejlen

Mange er ikke klar over, hvor nemt det er at reparere selv, lyder det ikke overraskende fra direktøren for Nettoparts.dk. »De ved ikke, hvor nemt, det er, og hvor tilgængeligt, det er. Der er fejlsøgningsguider og gør-det-selv-videoer for de fleste ting«, forklarer Thomas Holm, der mener, at det sværeste er at finde fejlen. At skifte delen ud er nemmest.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er Ejner Stutemeyer ikke enig i. Han driver nonprofit-værkstedet Miljø- og Energicentret Høje Taastrup sammen med andre pensionister og frivillige. Her reparerer de for en billig penge folks støvsugere, symaskiner, pc’er osv. »Vi ser ofte, at folk gør mere skade end gavn, når de kaster sig ud i reparationer«, siger han.

De ved ikke, hvor nemt, det er, og hvor tilgængeligt, det er

Han kan godt forstå, at folk hellere køber nyt end at få tingene dyrt repareret hos en professionel, men mener ikke, at selvreparationer er løsningen.

»Folk kommer med køkkenmaskiner, hvor de selv har forsøgt at skifte tandhjul, og så har de smadret den fuldstændig. Bagefter sidder vi to teknikere med hovedet i den, og så koster det kunden mere, end hvis vi havde klaret det fra start«, siger Ejner Stutemeyer. Et hyppigt problem, når folk selv reparerer er, at de ikke selv kan finde ud af at samle apparatet igen, oplever Ejner Stutemeyer:

»De aner ikke, hvor skruerne skal sidde. Men det gør vi heller ikke, når det ikke er os, der har skilt den ad fra start«. Selvfølgelig kan man komme til at lave mere skade end gavn, når man selv går i gang, medgiver direktøren for Nettoparts.dk. Men der er en nem løsning:

»Tag nogle billeder med mobilen undervejs, så du kan huske, hvor skruer og lignende skal sidde. Og skulle du alligevel blive i tvivl, så brug internettet. Det er genialt til at søge billeder frem«, lyder rådet fra Thomas Holm, der vurderer, at de fleste reparationer kan gøres på en halv til to timer alt efter snilde:

»Kan du finde ud af at skifte en stikkontakt og holde på en skruetrækker, kan du også skifte dele ud i dine hårde hvidevarer«. Ann Lehmann Erichsen er enig, men understreger også at én udskiftet del på en gammel maskine hurtigt kan blive til én mere om en måned og så videre. »Vurder altid om det kan svare sig«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når det er sagt, så drømmer forbrugerøkonomen om, at Danmark går Frankrig i bedene og indfører en årlig ’Reparationsdag’: »Vi skal tage en dag ud af kalenderen og reparere alt det, vi selv kan«, opfordrer Ann Lehmann Ericsen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Felholt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden