MINEDRIFT. Det er ikke bare forgyldte bling-udgaver af iPhone som denne fra iColorLCD, der har guld ombord. Det har almindelige iPhones også, og såvel dette guld som andre metaller bliver nu genudvundet i store mængder hos Apple (Foto: iColorLCD).

MINEDRIFT. Det er ikke bare forgyldte bling-udgaver af iPhone som denne fra iColorLCD, der har guld ombord. Det har almindelige iPhones også, og såvel dette guld som andre metaller bliver nu genudvundet i store mængder hos Apple (Foto: iColorLCD).

Forbrugerelektronik

Apple spinder guld på gamle iPhones - bogstaveligt talt

Apple udvandt sidste år et ton guld fra iPhones og andre Apple-enheder, der er blevet returneret til dem.

Forbrugerelektronik

Apple har i mange år markedsført sig på at være et miljø-ansvarligt firma.

Om firmaet rent faktisk er det, kan man diskutere med organisationer som Greenpeace, men på et punkt har de lige nu stor succes. Og det handler om genbrug af materialer fra gamle iPhones og iPads.

Hentede et ton guld i gamle iPhones
Da Apple for nylig afslørede iPhone SE, benyttede de også lejligheden til at introducere os for Liam, en robot, der kan splitte gamle iPhones ad og genudvinde materialer til genbrug.

Og nu har Apple så udsendt en rapport om, hvor meget de lykkedes med at udvinde sidste år.

Det viser sig, at det ikke bare er godt for miljøet, at de mange Apple-produkter ikke ender på lossepladser rundt om i verden. Det er også en rigtig god forretning. Så god, at det sidste år lykkedes Apple at udvinde et ton guld fra gamle iPhones.

Du læste rigtigt. Apple har udvundet et helt ton guld til en værdi af omkring 264 millioner kroner, hvis man skal stole på websitet Cult of Mac, der har regnet på det. Alt sammen fra iPhones, iPads m.m., der er blevet returneret til Apple i stedet for at blive smidt ud.

Apple tjener penge to gange
Nu tænker du måske nok: »Vent lidt, er der guld i min gamle iPhone? Så beholder jeg den sguda«. Men det skal du ikke forvente at få ret meget ud af. iPhones indeholder nemlig kun ca. 0,034 gram guld ifølge CNN, hvilket svarer til en 18-20 kroner i værdi.

Guld leder strøm bedre end de fleste andre metaller, og bliver derfor brugt til poler, kontakter med mere inde i telefonen.

Så selv, hvis du gerne ville have de 18-20 kroner ud af din gamle iPhone, ville det kræve så meget arbejde at udvinde guldet, at det ikke kan betale sig.

Men for Apple giver det mening, og i princippet tjener firmaet dermed penge to gange på hver iPhone. Første gang, når kunden køber den, og anden gang, når kunden returnerer telefonen og Apple kan videresælge eller genbruge materialet, den er lavet af.

Ud over guldet lykkedes det Apple sidste år at udvinde bl.a. over tre tons sølv, 22 tons bly, 1.500 tons kobber og ca. 2.750 ton aluminium.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden