Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
KENDIS. Jackstikket og dets lillebror, Mini-Jack (bill.), er en del af de fleste musikelskeres hverdag. Men nu er det på vej ud. (Foto: Afrank99 / Wikimedia Commons).

KENDIS. Jackstikket og dets lillebror, Mini-Jack (bill.), er en del af de fleste musikelskeres hverdag. Men nu er det på vej ud. (Foto: Afrank99 / Wikimedia Commons).

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er snart slut med de ledninger, der hænger ned fra folks ører overalt

I fremtiden kan det være slut med at sætte dine egne, gamle hovedtelefoner direkte til en smartphone.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er blevet en helt naturlig ting at lytte til musik på sin smartphone. Og selvom der er masser af trådløse muligheder, behøver man kun kigge sig rundt i gadebilledet for at forsikre sig om, at kabler stadig er den foretrukne måde at lytte på. De hvide ledninger hænger ned fra folks ører overalt.

Men allerede indenfor de næste få år kan det blive en saga blot. De store tech-selskaber arbejder på at eliminere det hovedtelefon-stik, de fleste af os bruger til hovedtelefoner eller til at slutte vores smartphones til et musikanlæg. Faktisk er der endda meget, der tyder på, at selv fremtidige iPhones ikke kommer til at have et hovedtelefon-stik ombord.

Tendensen starter i Kina Det startede egentlig med den kinesiske smartphone-producent Oppo. For to år siden lavede de en smartphone, R5, der skulle vinde kapløbet om at lave verdens tyndeste telefon. Den var kun 4,85mm i tykkelsen, men for at komme helt derned, var Oppo nødt til at ofre en del af elektronikken, hvis størrelse er umulig at lave om på: Hovedtelefonstikket. Der var simpelthen ikke nogen mulighed for at koble et par gammeldags hovedtelefoner direkte til Oppo R5, man skulle enten ud i at sætte en adapter på USB-stikket eller også skulle musikafspilning ske trådløst.

Det lader dog ikke til, at folk var helt klar til at droppe hovedtelefonstikket til fordel for en tyndere telefon. Da Oppo året efter lancerede deres opfølger til R5, nemlig R7, var hovedtelefonstikket tilbage. Og telefonen var som resultat heraf blevet 1,4 mm tykkere. Siden har Oppo holdt sig til dette format.

Det er der dog andre kinesiske producenter, der ikke har gjort. Firmaet LeEco har netop udsendt tre nye smartphones, der alle tre har det til fælles, at de ikke har noget hovedtelefon-stik ombord. I stedet vil firmaet have, at man skal benytte sig af USB Type-C-stikket, der findes på telefonerne. Designerne hos LeEco mener at vide, at verden står foran et skift fra det lille minijack-stik, vi kender i bunden af kablet på hoved- og øretelefoner til at USB Type-C-stikket indfinder sig samme sted.

Dø, Mini-Jack, Dø!
Nu er LeEco måske ikke ligefrem et af de mest kendte smartphone-brands i Danmark. Men det er Apple til gengæld. Efter lanceringen af iPhone 6S og 6S Plus, begyndte rygterne om iPhone 7 traditionen tro at sive ud af rygtemøllen. Og et af de mest vedholdende i den sammenhæng er, at iPhone 7 heller ikke kommer til at have et hovedtelefon-stik ombord.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Rygterne startede som forudsigelser fra techbranche-analytikere, der havde talt med kilder i det kinesiske produktionsmiljø. Siden dukkede en række spionfotos op af etuier til iPhone 7, der manglede hullet i bunden til hovedtelefonerne, et par spionfotos af, hvad der påstås at være en iPhone 7 viste heller ikke noget stik, og endelig siger kilder fra Apples kinesiske produktionspartnere, at de EarPods, der kommer til at følge med den næste iPhone, har et Lightning-stik for enden af kablet.

Dertil kommer rygtet om at Apple er på vej med et sæt Bluetooth-øretelefoner, der skal sælges separat, og som er rent trådløse. Du sætter bare en øreprop i hvert øre, uden kabel imellem, og så er du oppe at køre. I den forløbne uge dukkede der dog tekniske diagrammer op, der påstås at være fra iPhone 7, som viser, at der stadig er et hovedtelefon-stik på iPhone 7. Men det kan være, det kun er for at give folk en blød overgang.

Intel vil også stikket til livs

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er nemlig andre kræfter, der gerne vil af med hovedtelefon-stikket. I forbindelse med en konference i Kina har teknologi-giganten Intel vist planer frem, der viser deres bidrag til at sende hovedtelefon-stikket i graven. Også de tror på USB Type-C-stikket som en erstatning. Ifølge Intels præsentation på konferencen, formidlet af websitet Anandtech, skal USB Type-C-stikket først virke som en analog erstatning for hovedtelefon-stikket. Teknologien er altså den samme, men antager bare en anden form. Men derefter skal folk vænnes til at bruge digitale overførsler af musik, sådan at konverteringen fra digitale data til analog lyd sker så tæt på folks ører som muligt.

LÆS OGSÅ

Med andre ord ser det sort ud for det lille stik, vi har kendt så længe. Men på den anden side skal vi ikke så lang tid tilbage, før ingen af vores telefoner havde et Mini-Jack-stik indbygget. Da Siemens i 2001 lancerede den første mobiltelefon med en egentlig musikafspiller ombord, krævede det en adapter at bruge sine egne hovedtelefoner, og det var først i årene omkring 2004-2005 at Minijack-stikket begyndte at indfinde sig på de dyreste og mere specielle modeller hos de store producenter.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden