Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

SNAK. Mario Queiroz fra Google viser den lille Google Home-højttaler frem. Med dens indbyggede Google Assistant vil du kunne styre alt fra musikafspilning over lyset i hjemmet til indkøb - og så kan den også svare på spørgsmål via Google-søgninger (Foto: AP Photo/Eric Risberg).

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Googles nye assistent er som en butler, der lytter med

Google Assistant kommer snart både på mobilen og i en lille intelligent højttaler, som blandt andet kan ordne praktiske ting i hjemmet og bestille bord på restaurant.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De store tech-giganter skal åbenbart have hver deres virtuelle assistent. Apple har Siri til iPhone og iPad, Microsoft har Cortana til Windows og Windows Phone, og Amazon har Alexa på deres tv-bokse og den trådløse højttaler Echo.

Google Assistant forstår sammenhængen Nu har Google så også fået en virtuel assistent, men dog uden et fancy navn. Den hedder bare Google Assistant. Assistenten er en videreudvikling af Google Now, der allerede hjælper mange Android-brugere med at planlægge deres dage, undgå den værste trafik eller huske at se en serie i fjerneren.

Google Assistant kan dog noget mere, og er til stede mange flere steder. Allerede ved lanceringen vil Google Assistant kunne bruges på samme måde som først Cortana kunne det og siden Siri, nemlig ved at forstå den kontekst, du spørger i. Og det hele kan foregå med stemmestyring.

Det betyder, som Googles topchef Sundar Pichai demonstrerede det, da han viste Google Assistant frem ved åbningen af udviklerkonferencen Google I/O onsdag, at man ikke bare kan spørge »Hvem instruerede filmen ’The Revenant’«. Man kan også følge op med spørgsmålet »Hvor mange priser har han fået«, uden på noget tidspunkt at skulle forsøge at udtale navnet Alejandro Gonzáles Iñárritu.

Hjælper dig over det hele
Men på sigt skal Google Assistant kunne meget mere. Ved at samarbejde med tredjeparts-apps på f.eks. Android, skal Google Assistant på sigt også kunne bestille varer til levering, ordne bordbestilling på restauranter, booke tog- og flybilletter eller rådgive én om en film i biografen og den slags. Det er Googles svar på de chatbots, som Facebook og Microsoft har indført i henholdsvis Messenger og Skype.

Google Assistant lever dog ikke kun som en app på din mobile Android-enhed. Tværtimod vil Google gerne have, at den bliver bredt ud på så mange platforme som muligt. Et eksempel herpå er Google Home, en ny, trådløs højttaler, som Google kommer med senere på året.

Google lagde ikke skjul på, at de var inspireret af Amazons Echo-højttaler, når det gælder Google Home. Den lille højttaler har en udskiftelig bund, så man kan dække den indbyggede højttaler til med forskellige farver filt, mens toppen er hvid. Ideen med højttaleren er, at man kan stille den spørgsmål og give den kommandoer, som Google Assistant så tager sig af.

Styr hjemmet fra en højttaler
Ud over alle de ting, som er nævnt ovenfor, og ud over at man også bare kan lave almindelige Google-søgninger med stemmen, så kan Google Home også styre ens hjem. Google er i gang med at lave partnerskaber med producenter af f.eks. intelligente pærer og andre ting, der tilhører ’Internet of Things’. Således vil man kunne bede højttaleren om at slukke lyset i et rum og tænde det i et andet.

Og så er der naturligvis hele underholdningsdelen. Google Home og Google Assistant kan arbejde med streamingtjenester som Spotify og Googles egen musiktjeneste og spille musik på kommando. Du kan f.eks. bede den afspille en bestemt playliste, og så går den i gang. Hvis du har andre højttalere, der understøtter Googles trådløse Cast-standard, kan du endda bede Home om at afspille musikken på dem, selv om de står i et helt andet rum.

Endelig lever Google Assistant også i de to nye chat-tjenester, Allo og Duo. Hvor sidstnævnte er en relativt normal videochat-tjeneste (der dog har en slags ’dørspion’, der viser videosignalet fra opkalderen, allerede inden du tager imod opkaldet), er Allo en messenger-klient lidt ud over det sædvanlige.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Uheldige med deres chat-tjenester

Google har i flere omgange forsøgt sig med både sociale tjenester og chattjenester, men hvis navne som Wave, Buzz og Hangouts ikke ringer en stor klokke, er det. fordi søgegiganten ikke har haft lige så meget held med sig som f.eks. Facebook, der ud over deres egen messenger-klient også har WhatsApp i folden. Og Googles ærkekonkurrent, Microsoft, har jo som bekendt Skype.

Men med Allo ser det ud som om, Google har noget unikt. Det unikke er ikke så meget selve chatklienten, den minder allermest om alle de andre chat-apps og messenger-klienter derude. Forskellen er inklusionen af Google Assistant.

For ligesom man f.eks. vil kunne få restaurant-anbefalinger, kunne bestille bord eller simpelthen bestille maden direkte til levering fra Google Assistant i Home-højttaleren og på mobilen, vil man også kunne gøre det i Allo. Med andre ord træder assistenten hjælpsomt til, hvis to mennesker sidder og chatter om at finde en god restaurant i et bestemt område, og den kan også bestille bord for dem som en naturlig del af samtalen.

Som en butler, der lytter med

Google Assistants integration i Allo er faktisk så intelligent, at den kan analysere billeder, der bliver sendt og komme med forslag til såkaldte ’smart replies’. Hvis der bliver sendt et billede af en hund, er det måske meget naturligt og normalt for modtageren at svare »Sød hund!«, så det vil assistenten automatisk stille som forslag. Man skal bare trykke én gang på forslaget for at sende det som svar.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det kan nok spare én for en del tid og besvær, hvis man f.eks. er på farten eller svarer, mens man i virkeligheden er i gang med noget andet. Ifølge Google er det netop denne hjælpsomhed, der er i centrum for Google Assistant, som vil blive lanceret senere i år, formentlig i forbindelse med offentliggørelsen af den seneste Android-version, Android N.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden