Forbrugerelektronik

Nu kommer ’facepalm’ og ’selfie’-emojierne

Du snart kan slå dig frustreret for panden rent grafisk i din kommunikation med andre, når den næste emoji-kollektion lander på telefoner, tablets og computere senere i år.

Forbrugerelektronik

Der var engang, hvor de fleste var lige glade med, hvornår der kom nye emojier. De små symboler var bare noget, man kunne sætte ind, når man chattede på sin smartphone eller computer.

De fleste troede nok, at udvalget af emonier kom an på, f.eks. hvilken smartphone, man havde. I givet fald ville man jo ikke kunne sende en emoji til en ven uden at risikere at den kom frem som et het andet tegn, eller slet ikke kom frem.

Men heldigivis er der nu standarder for den slags, og det er nu efterhånden ved at gå op for brugerne, at der cirka en gang om året kommer ny emojier til. Det skyldes at Unicode-konsortiet årligt slipper en kollektion ud med tilføjelser til den samlede Emoji-standard.

»Do’h« uden ord Unicode er den organisation, der holder styr på, hvilke karakterer, tegn og bogstaver, der findes på digitale tastaturer i forbrugerelektronik. Det betyder, at Unicode afgør, hvad vi har til rådighed, når gerne vil være lidt mere ekspressive hurtigt, end hvad rene ord kan give os.

Nu har Unicode-konsortiet så løftet sløret for, hvad der er i posen, når det næste hold emojier indfinder sig på vores smartphones, tablets og computere. Og der er et par stykker, mange nok har ventet længe på, ligesom da skråt-op-fingeren indfandt sig sidste år til manges store tilfredsstillelse.

Den nok mest ventede emoji i denne omgang er ’facepalm’. Den klassiske håndgestus, hvor man klasker håndfladen op over ansigtet i frustration, væmmelse eller græmmelse. Fordi noget bare er for dumt eller for meget. Det er det tætteste, vi har på Homer Simpsons klassiske »D’oh!«., og vi har indtil videre skullet nøjes med animerede GIF’er og memes for at kunne udtrykke det samme. Nu kan vi gøre det i en sætning.

Den allestedsnærværende selfie

Hvor mange gange har du ikke også skrevet til nogen, at du krydser fingre for dem? Det kan du nu også gøre med en emoji, en hånd med pegefingeren og langemand krydset. Det vil sikkert også glæde mange, at man nu opgivende kan slå ud med arme og hænder og sige »aner det det ikke« eller »jeg er ligeglad« på emoji-form. Og så er der bacon-emojien. Den må man aldrig glemme.

LÆS OGSÅ

En sidste, ny emoji, der er meget karakteristisk for vor tid, er at der langt om længe er kommet en selfie-emoji. En rejst arm med et smartphonekamera, der ser ud til at vende ind mod armens ejer. Du kan se Unicodes egne versioner af alle de nye emojier i Unicode 9.0-standarden herunder.

Der kan dog godt gå lidt, før de alle sammen dukker på emoji-tastaturet på din smartphone eller i dine messenger-apps. Producenter af smartphones og apps, samt Apple og Google, skal alle selv implementere dem i f.eks. iOS eller Android, før du kan bruge dem. Og det sker formentlig først, når vi får de nyeste, officielle versioner af iOS og Android til efteråret.

Du kan se udgaver af alle de nye emojier på www.emojipedia.org

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce