Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kommer ’facepalm’ og ’selfie’-emojierne

Du snart kan slå dig frustreret for panden rent grafisk i din kommunikation med andre, når den næste emoji-kollektion lander på telefoner, tablets og computere senere i år.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var engang, hvor de fleste var lige glade med, hvornår der kom nye emojier. De små symboler var bare noget, man kunne sætte ind, når man chattede på sin smartphone eller computer.

De fleste troede nok, at udvalget af emonier kom an på, f.eks. hvilken smartphone, man havde. I givet fald ville man jo ikke kunne sende en emoji til en ven uden at risikere at den kom frem som et het andet tegn, eller slet ikke kom frem.

Men heldigivis er der nu standarder for den slags, og det er nu efterhånden ved at gå op for brugerne, at der cirka en gang om året kommer ny emojier til. Det skyldes at Unicode-konsortiet årligt slipper en kollektion ud med tilføjelser til den samlede Emoji-standard.

»Do’h« uden ord Unicode er den organisation, der holder styr på, hvilke karakterer, tegn og bogstaver, der findes på digitale tastaturer i forbrugerelektronik. Det betyder, at Unicode afgør, hvad vi har til rådighed, når gerne vil være lidt mere ekspressive hurtigt, end hvad rene ord kan give os.

Nu har Unicode-konsortiet så løftet sløret for, hvad der er i posen, når det næste hold emojier indfinder sig på vores smartphones, tablets og computere. Og der er et par stykker, mange nok har ventet længe på, ligesom da skråt-op-fingeren indfandt sig sidste år til manges store tilfredsstillelse.

Den nok mest ventede emoji i denne omgang er ’facepalm’. Den klassiske håndgestus, hvor man klasker håndfladen op over ansigtet i frustration, væmmelse eller græmmelse. Fordi noget bare er for dumt eller for meget. Det er det tætteste, vi har på Homer Simpsons klassiske »D’oh!«., og vi har indtil videre skullet nøjes med animerede GIF’er og memes for at kunne udtrykke det samme. Nu kan vi gøre det i en sætning.

Den allestedsnærværende selfie

Hvor mange gange har du ikke også skrevet til nogen, at du krydser fingre for dem? Det kan du nu også gøre med en emoji, en hånd med pegefingeren og langemand krydset. Det vil sikkert også glæde mange, at man nu opgivende kan slå ud med arme og hænder og sige »aner det det ikke« eller »jeg er ligeglad« på emoji-form. Og så er der bacon-emojien. Den må man aldrig glemme.

LÆS OGSÅ

En sidste, ny emoji, der er meget karakteristisk for vor tid, er at der langt om længe er kommet en selfie-emoji. En rejst arm med et smartphonekamera, der ser ud til at vende ind mod armens ejer. Du kan se Unicodes egne versioner af alle de nye emojier i Unicode 9.0-standarden herunder.

Der kan dog godt gå lidt, før de alle sammen dukker på emoji-tastaturet på din smartphone eller i dine messenger-apps. Producenter af smartphones og apps, samt Apple og Google, skal alle selv implementere dem i f.eks. iOS eller Android, før du kan bruge dem. Og det sker formentlig først, når vi får de nyeste, officielle versioner af iOS og Android til efteråret.

Du kan se udgaver af alle de nye emojier på www.emojipedia.org

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden