Flere mennesker går nu på nettet fra smartphones som Samsungs nyligt lancerede GALAXY S8 (bill.) end fra pc'er med Windows på, viser nye tal.
Foto: AP Photo/Richard Drew

Flere mennesker går nu på nettet fra smartphones som Samsungs nyligt lancerede GALAXY S8 (bill.) end fra pc'er med Windows på, viser nye tal.

Forbrugerelektronik

Googles Android-mobiler overhaler Windows på nettet

En æra er forbi, og Google har nået et mål, der blev sat for år tilbage. Men det betyder ikke, at Android ligefrem har erstattet Microsofts styresystem.

Forbrugerelektronik

De fleste mennesker i verden går nu på nettet fra en Android-telefon eller -tablet. Det viser de seneste tal fra StatCounter, der holder øje med de platforme, folk går på nettet fra.

Tallene viser for første gang nogensinde, at Windows ikke længere nummer ét. I stedet sidder verdens mest populære mobilplatform, Android, på tronen - også selv om forspringet kun er på 0,02 procent.

Enden på en æra
Når det tillægges historisk betydning i flere medier, samt i pressemeddelelsen fra StatCounter, er det fordi, det muligvis er enden på en æra. Det er et tegn på pc’ens endeligt og den mobile platforms klare dominans blandt helt almindelige Internet-brugere.

Dengang Internet fik folkelig udbredelse med fremkomsten af World Wide Web i 90’erne, var Windows det absolut mest populære styresystem for almindelige mennesker.

Siden Apple gik over til at bruge Intel-chips i deres laptops, så man også kunne installere Windows på dem, har de taget større og større bidder af computermarkedet, men Windows var stadig nummer ét.

Windows’ position blev først for alvor truet, da smartphonen kom frem i starten af 2000’erne, og siden fik et stort gennembrud med iPhone i 2007. Da iPad kom frem tre år senere, var der mange der droppede laptoppen, fordi de kunne gå på nettet, tjekke mail, spille og alle de andre ting, de normalt brugte en laptop til.

Indien og Kina hjælper Android til tops
Pc-salget begyndte at rasle ned, efterhånden som folk i højere grad associerede en computer med arbejde, snarere end noget, de brugte i fritiden. Det var trods alt mere behageligt at sidde i sofaen og se tv med en tablet eller en smartphone i hånden.

Den udvikling taler nu sit meget tydelige sprog. Siden 2012 er det ifølge StatCounters tal gået kraftigt ned ad bakke for Windows, når man ser på, hvor folk går på nettet fra. Samtidig er Android steget støt og roligt, og har nu overhalet antallet af Windows-maskiner, der tilgår Internet.

StatCounters seneste statistikker over, hvilke styresystemer, folk går på nettet fra, viser et lille forspring til Android over Windows (Foto: StatCounter).

StatCounters seneste statistikker over, hvilke styresystemer, folk går på nettet fra, viser et lille forspring til Android over Windows (Foto: StatCounter).

Android sidder på over 80% af mobilmarkedet på verdensplan, så måske er det ikke så underligt endda. Efterhånden som smartphones finder større udbredelse i udviklingslandene og i gigantiske befolkninger som den indiske eller den kinesiske, vil disse enheder dukke op på nettet.

Windows stadig nummer ét på computere
Selv om der i både Indien og Kina sælges smartphones, vi aldrig ser skyggen af i Danmark, har langt de fleste det til fælles, at de kører Android. Apples iPhone sidder for eksempel kun på 14% af verdensmarkedet ifølge tal fra analysefirmaet IDC, og det anslås at der alene i 2016 blev solgt over 1,2 milliarder Android-telefoner verden over.

Google, der dengang blev ledet af Eric Schmidt, satte sig for nogle år tilbage det mål, at de ville forsøge at udkonkurrere Microsoft. Strategien var at gøre det på Microsofts kerneområder, såsom Windows og Office, og det var grunden til at f.eks. Google Docs blev lanceret, og at Google begyndte at lave de billige Chromebook-laptops med ChromeOS i stedet for Windows.

Ingen af de to strategier lykkedes. Google har til trods for adskillige forsøg over mange år stadig ikke vippet Microsoft af tronen, når det gælder computer og kontorprogrammer som Word, Excel og så videre.

Til gengæld har Googles Android altså nu overhalet Windows som adgangsgiver til Internet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce